Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EUROPSKI URBANISTI:

Učite od Zagreba, oni znaju kako urediti javni prostor

Savica
02.08.2017.
u 11:11

Urbanističke stručnjake u programu URBACT projekt “Zagreb za mene” oduševio je zbog participacije građana u uređenju grada

Zagreb je istaknut kao grad dobre prakse po pitanju revitalizacije javnog prostora. Odabrali su ga urbanistički stručnjaci koji vode URBACT, europski program za poticanje razvoja gradova.

Točnije, odabrali su projekt “Zagreb za mene” koji je prije nekoliko godina pokrenulo Društvo arhitekata Zagreba zajedno s Gradom Zagrebom. Dobili su zadatak uljepšati 17 lokacija s malim intervencijama u prostoru, a prijedloge lokacija i njihove transformacije putem anketa dali su i sami Zagrepčani.

Upravo je ta participacija građana s lokalnom vlasti oduševila stručnjake u URBACT-u, a za projekt će nagradu gradski predstavnici dobiti u listopadu u Tallinu tijekom URBACT City Festivala. Na festivalu će se okupiti više od 450 predstavnika lokalnih vlasti iz svih dijelova Europe, a svi oni učit će na primjeru Zagreba.

– Na ovaj način uređenja može se postići pošteno, nepristrano i višestruko rješenje problema razvoja suvremenih gradova – objašnjena je odluka. Iako nijedan mini projekt još nije realiziran, poznati su rezultati natječaja za uređenje ulice Ljerke Šram na Savici, koja bi se trebala prva uređivati. U planu je i da Trg Ivana Kukuljevića postane park-trg povezan s tržnicom, uređenje javnog parka na Laništu...      

Komentara 6

IL
ilijan1a
12:10 02.08.2017.

Zagreb, Zagreb!

SK
skakavac
18:10 04.08.2017.

Puno sam vidio, ali Zagreb je uistinu lijep grad.

DU
Deleted user
18:26 02.08.2017.

Svaka čast stručnjacima koji su napravili ove projekte. Ali ipak moramo razlikovati prezentirane vizuelno urbanističke planove od realnosti u kojoj živimo. Otiđite 100 metara od Jelačić placa i vidjeti ćete samo dio realnosti urbanističkog uređenja grada.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije