Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podigla se prašina u javnosti

Ovako izgleda novo oporabilište koje je Tomašević otvorio u Resniku: Ovo su vrste otpada koje se smiju dovoziti

Foto: Grad Zagreb
1/8
27.02.2024.
u 17:15

Otvaranje privremenog oporabilišta građevinskoga otpada popraćeno je prosvjedom stanovnika. Korlaet je kazao kako će 80% materijala biti reciklirano te kako su nabavili drobilice koje su tiše i manje praše

Zagreb je dobio novo oporabilište otpada, doduše privremeno i samo za građevinski otpad. Svejedno, to nije suspregnulo bunu, povike, transparente i prosvjed petnaestak stanovnika Resnika, gdje je danas gradonačelnik Tomislav Tomašević u pratnji zamjenika, ali i policije te osiguranja, otvorio privremeno oporabilište u koje će stizati šuta nastala kao posljedica poslijepotresne obnove.

Investicija je vrijedna 4,5 milijuna eura, od čega je veći dio sufinanciran sredstvima europskog Fonda solidarnosti, a iz gradskog proračuna plaćeno je 1,7 milijuna eura. Otpad će, počevši od 4. ožujka, dolaziti iz tri toka, od državnih, gradskih i privatnih obnova.

– Zakon o obnovi propisao nam je obvezu privremenog skladištenja građevinskog materijala, a Gradska skupština prije godinu je dana donijela provedbeni program mjera zbrinjavanja na temelju programa koji je Vlada usvojila – opravdavao je odluku Tomašević.

Foto: Grad Zagreb

Foto: Grad Zagreb

Na 25 tisuća kvadrata, objasnio je dogradonačelnik Luka Korlaet, kamioni će dovoziti šutu, koja će se vagati, zatim sortirati i drobiti u frakcije različitih veličina te skladištiti u spremnicima iz kojih će se ponovno prodavati kao građevinski materijal, primjerice za sanaciju šumskih kolnika i klizišta, zatrpavanja temeljnih građevina, izradu nasipa i drugo.

– Procjena je da će se 80 posto materijala koji ovamo dođe reciklirati i vratiti u upotrebu, ovo je primjer kružnoga gospodarstva pa nema ugroze za okoliš. Isto tako, nabavili smo najmodernije drobilice koje su manje glasne i manje praše, a dodatno će se polijevati vodom da se ne diže prašina – kazao je Korlaet.

Foto: Grad Zagreb

Iz gradske su uprave podsjetili i kako je slično rješenje napravljeno u Petrinji te se pokazalo dobrim. Tomašević je otišao i korak dalje pa rekao kako pregovaraju s resornim ministarstvom da to postane trajni model zbrinjavanja građevinskog otpada. Ponovio je i kako će ustrajati na zatvaranju Jakuševca i gradnji Centra za gospodarenje otpadom u Resniku.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
18:01 27.02.2024.

tko vam vise ista vjeruje taj je budala.

TU
TutoBruto
23:44 27.02.2024.

Osveta Bandićevim glasacima

MA
majeltomoguce
17:55 27.02.2024.

To je to - kao privremeno, ali ostat će trajno :)! Više od ovoga se neće moći napraviti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije