Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka županija

Osigurani besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce

Zagrebačka županija
28.09.2018.
u 15:20

Za knjige 25.523 učenika izdvojeno 12 milijuna kuna

Prvog dana školske godine 2018./2019. sve učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije, njih 25.523, u školskim klupama dočekali su besplatni udžbenici za koje je Zagrebačka županija izdvojila 12 milijuna kuna.

Radi se osnovnom paketu udžbenika, dok su mnogi gradovi i općine, u skladu sa svojim proračunskim mogućnostima, osigurali sredstva za nabavu dopunskih nastavnih sredstava – poput radnih bilježnica, atlasa, likovnih mapa – za učenike sa svog područja.

“Besplatni udžbenici financijski su rasteretili roditelje i samo su jedna u nizu mjera kojima Zagrebačka županija nastoji pružiti što kvalitetnije i dostupnije obrazovanje na svom području”, istaknuo je župan Stjepan Kožić dodavši kako samo u ovoj godini preko 150 milijuna kuna, odnosno 40 posto izvornog proračuna, ide upravo preko Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu.

Prvi dan škole u Zagrebačkoj županiji tradicionalno je rezerviran za otvorenje novih ili obnovljenih školskih objekata. Tako je 66 učenika Područne škole Desinec u blizini Jastrebarskog dočekala u potpunosti energetski obnovljena 130 godina stara škola. Radi se o investiciji vrijednoj 2.990.962 kuna za koju je Zagrebačka županija osigurala 2.199.982 kuna, iz Europskog fonda za regionalni razvoj povučeno je 512.144 kuna, a Ministarstvo regionalnog razvoja osiguralo je 278.836 kuna.

“Do sada je energetski razred ove škole bio D, a nakon što smo sanirali krov, zamijenili fasadnu stolariju i samu fasadu te ugradili kotlovnicu na biomasu, očekivani energetski razred bit će B”, izjavio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić te pobrojao najnovije projekte u školstvu. “Ljeto je bilo radno, ali su zato završeni radovi na energetskoj obnovi OŠ Dubrava i na dvorani OŠ Braće Radić u Kloštar Ivaniću, a uskoro očekujemo i svečano otvorenje OŠ Bistra i OŠ Kupljenovo. U tijeku je postupak javne nabave za energetsku obnovu OŠ Sveta Nedelja i PŠ Kerestinec koje su dobile značajnu EU potporu, 4,7 milijuna kuna zajedno”, rekao je Kožić.

“Zahvaljujući 30 milijuna kuna vrijednoj investiciji Zagrebačke županije, s početkom ove školske godine trosmjenska nastava u OŠ Bistra otišla je u povijest. Škola je dograđena s gotovo 1600 kvadrata, a od vanjskih izvora financijska pomoć je došla jedino od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU i to u iznosu od milijun kuna”, rekao je Kožić te dodao da je kapitalna izgradnja u školstvu samo jedna od mjera kojima se potiče demografska politika na području županije, zadržava mlade obitelji na ruralnim područjima i stvaraju jednaki uvjeti školovanja za sve.

Sadržaj omogućila Hrvatska zajednica županija

Komentara 1

BI
Biouskoli91
15:38 28.09.2018.

Besplatni? Itekako smo to platili....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije