Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvartovi nekad i sad

Od blata do asfalta – u samo četiri godine Bukovac dobio novo lice

Maksimir kvartovi nekad i sad
Foto: Milan Ratkajec
1/3
11.02.2014.
u 11:15

Ususret izložbi Maksimir – povijest i kvartovski simboli, Muzej grada Zagreba, travanj, 
svibanj 2014.

"Danas ovo područje koje od grada i njegova života siječe park Maksimir izgleda loše… stanovnici Bukovca su odsječeni od cjelokupnog života grada, iako je udaljenost između centra grada i Gornjeg Bukovca oko 9 km… Razlog odsječenosti su vrlo loše i zapuštene saobraćajnice. Kaže se s pravom, ako želite ujutro prepoznati radnika s Gornjeg Bukovca, prepoznat ćete ga po blatnjavim cipelama…", tako je jedan od stanovnika govorio o problemima svoga kvarta u Večernjem listu 1966. godine.

Inicijativa stanovnika toga područja za promjenu svoga okoliša nabolje bila je uspješna, o čemu nam govori članak iz Večernjeg lista iz 1971. godine: "Do prije tri-četiri godine Bukovac je bio gotovo zaboravljeni dio našeg grada. Nije bilo asfaltiranih cesta, kanalizacije, vodovoda… A onda, prije tri godine, sve se izmijenilo: Bukovac se ‘trgnuo’. Predstavnici građana počeli su obilaziti komunalne službe u gradu tražeći da im se pomogne.

Foto: Milan Ratkajec

Na mnogim mjestima naišli su na čuđenje: ‘Bukovac? Ali gdje je to, molim vas?’. Ali, Bukovčani nisu sustali. Priredili su sastanak s gradskim ocima, otvoreno iznijeli svoje probleme, zatražili da im se pomogne. Rezultat nije izostao – Bukovac je počeo mijenjati lik...“

Pri tomu su važnu ulogu odigrali i samodoprinosi građana pa se tako, primjerice, "izgrađen vodovod u dužini od 3000 metara, polovicu potrebnih sredstava, odnosno 400.000 dinara, izdvojili su građani iz vlastitih kućnih budžeta." Koliko se Bukovac promijenio od tada do danas svjedoči serija fotografija Milana Ratkajeca od kojih smo za ovu priliku izdvojili dvije.

>>Zagrepčani u crkvu u Remetama hodočaste još od 15. stoljeća

Komentara 2

SU
SUBARU
14:58 11.02.2014.

4 godine,a na slici stojadin i fićo iz 41.

AN
aniva
13:37 11.02.2014.

Nije to baš sve tako istina. Dugo je trebalo za vodu (samodoprnos), telefon (najprije za mjesnu zajednicu, pa za centralu, pa tek onda za telefon), za plina isto, a asfalt svako malo, a kad dođete na Bukovac ceste su i dan danas loše. Jer kad se napravi asfalt, za tjedan dana netko nešto kopa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije