Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
što se krije u igricama čistoće?

Očisti deponij i osvoji bodove

15.03.2017., Zagreb - Gradonacelnik Grada Zagreba Milan Bandic sa svojim suradnicima posjetio je podruznicu Zagrebackog holdinga Cistocu, te Vodoopskrbu i odvodnju.  U Cistoci predstavljena sest elektricnih radnih trokolica u sluzbi ciscenja, a u ViO-u 20
Davor Višnjić/PIXSELL
27.03.2017.
u 18:00

Edukativna društvena i računalna igra u fazi su razvijanja i bit će gotove do početka lipnja te su namijenjene djeci. Njihovo razvijanje stajat će 244 tisuće kuna

Što građani budu više znali, više će odvajati otpad, a na nama je da im osiguramo svu potrebnu infrastrukturu – govorio je tako gradonačelnik Milan Bandić prije tri godine kada je pokrenuo kampanju “Stavi pravu stvar na pravo mjesto” u kojoj je, pripremajući ajngemahtec, Zagrepčane učio koja vrsta otpada ide u koju kantu. “Svu potrebnu infrastrukturu” nije do kraja osigurao, ali se zato dosjetio još jednog načina na koji bi se moglo učiti o razvrstavanju.

Planira se i priručnik

Ovog puta neće kuhati, nego će “svoje sugrađane”, kako on to voli reći, o smeću educirati – igricama. Točnije, društvenom igrom “na tabli”, u stilu “Čovječe, ne ljuti se”, čije će se osmišljavanje platiti 159 tisuća kuna bez PDV-a te jednom računalnom, koja će Grad, odnosno Holdingovu podružnicu Čistoće koštati 84.800 kuna.

Što se tiče društvene igre, tražila se “igra na ploči” primjerena djeci od šest do 12 godina, a posebna je napomena bila da ona mora biti prilagođena i daltonistima. Što se samog njenog sadržaja tiče, kako doznajemo, na ploči će se nalaziti deponij zapravo sastavljen od igraćih karata na kojima će se nalaziti različite vrste otpada, a igrači će bodove dobivati kad kartu s određenim otpadom pridruže odgovarajućem kontejneru.

Uz igru, koju će raditi Margon Media, planira se i edukacijski priručnik, a iako je ona namijenjena prvenstveno djeci, o recikliranju na ovaj način učit će moći i odrasli.

Još traju razgovori

Baš kao i uz računalnu igricu, koju će razviti Globaldizajn, tvrtka koja je autor i internetskih stranica većine Holdingovih podružnica. A osim weba, za Čistoću će razviti i igru koja “mora biti dostupna za igranje direktno s interneta bez prethodnog instaliranja ili preuzimanja igre”.

– Razvijanje igre u preliminarnoj je fazi, odnosno još uvijek smo u razgovorima s naručiteljem. Ono što ćemo vjerojatno morati napraviti jest uskladiti je s društvenom igrom, odnosno igrom na ploči koja se paralelno razvija – objasnili su u Globaldizajnu. Stručnjaci za igre imaju još sedamdeset dana da ih dovrše, ali vjeruju kako će mali Zagrepčani, a i njihovi roditelji i prije zadanog vremena učiti te se zabavljati u igri čisteći imaginarne i virtualne deponije.

Komentara 5

Avatar Niškorist
Niškorist
07:57 28.03.2017.

Skuri seee !

DO
dopizdilomi
21:22 27.03.2017.

A što mi vrijedi da bacam otpad u odgovarajuću kantu kada dođe čistoća i sve istrese u isti kamion a onda još odveze na deponij koji bi trebao biti zatvoren.

SN
snovakor
23:57 27.03.2017.

uz sve te čudne radnje Čistoće .... gledam ove nove kante za papir .... one ne da su male...nego su premale od svega ... cijelom Ilicom su prepune , papir pada van dok dodje vrijeme za odvoz ... a na nekim mjestima nisu ni podjeljene te kante ... znači, čistoća baš i nema neku kontrolu nad time ko ima i ko još treba dobiti tu kantu ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije