Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opsežni zahvati

Obnova ceste na Žumberku ozbiljno se zahuktava, otkrivamo što je sve još u planu

Rekonstrukcija prometnica diljem Žumberačkog gorja
Foto: Boris Scitar/PIXSELL
1/4
11.11.2023.
u 10:00

Hrvatske ceste planiraju i realizaciju projekta sanacije i rekonstrukcije cesta na pravcu Pribić - Kostanjevac - Sošice u duljini od 18,3 kilometara.

Dobre vijesti proširili su ovih dana Žumberački uskoci čitavim krajem. Šezdesetak kilometara duga državna cesta 546 što vijuga čarobnim gorjem te spaja Breganu, Stojdragu, Novo Selo Žumberačko i Hartje s Krašićem i Draganićem, kao i pristupne joj prometnice, intenzivno se obnavljaju.

Novi asfalt i zaštitne ograde

U posljednjih se godinu dana, kažu, učinilo više nego u proteklih 40. Cesta od Gabrovice preko Stojdrage do Pokleka presvučena je drugim slojem asfalta, na nekim su mjestima postavljene zaštitne ograde, a u visokoj fazi sanacije je i klizište na toj dionici. Tri velika odrona kod Petričkog Sela, Gornje Vasi i Novog Sela već su sanirana, a sređen je i dio ceste na dionici Gornji Oštrc – Sošice, do Babin Dola. Na proljeće se očekuje nastavak radova i na drugim mjestima, nedavno je objavljeno na Facebook stranici udruge Žumberački uskoci. A da su radovi pri kraju, potvrđuju nam iz Hrvatskih cesta.

– Radovi na sanaciji kolnika državne ceste DC456 su završeni na dionici 1 od devetog do 19. kilometra. Trenutačno se završava sanacija klizišta između 13. i 14. kilometra, što će trajati do kraja studenog – odgovaraju na naš upit. Osim toga, dovršena je sanacija klizišta na 32. kilometru u vrijednosti oko 154.000 eura.

07.06.2023. Zagreb- Reportaza o saniranju ceste na Zumberku od Grdanjaca do Budinjaka. Photo: Boris Scitar/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

–Dovršena je sanacija klizišta i na 23. kilometru čije je vrijednost bila oko 198.000 eura. Za sanaciju klizišta na 29. kilometru u blizini mjesta Budinjak izdvojeno je oko 226.000 eura. Hrvatske ceste planiraju i realizaciju projekta sanacije i rekonstrukcije cesta na pravcu Pribić - Kostanjevac - Sošice u duljini od 18,3 kilometara.

– Pravac sadrži dionicu državne ceste od naselja Strmac Pribićki do Kostanjevca u duljini oko 7,18 kilometara, gdje se nastavlja županijskom cestom do odvojka za Sošice, u duljini od 11,1 km. Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije nije u mogućnosti sama financirati zahvat na svojem dijelu ceste, a potrebno je sanirati i rekonstruirati cijeli pravac, Hrvatske ceste će planirati, projektirati i provesti rekonstrukciju - navode.

Uskoro, dodaju, kreće i projektiranje za rekonstrukciju DC546, dionice 5 od devetog pa do 18. kilometra, kao i za rekonstrukciju mosta Strmac Pribički na istoj dionici, te sanaciju dva klizišta na dionici 4 u Stojdragi. Radovi se nastavljaju i na pristupnim površinama pod lokalnom samoupravom. Grad Samobor pokrenuo je postupak javne nabave za izvanredno održavanje ceste u naselju Tisovac Žumberački, gdje je u planu nova prometnica s oborinskom odvodnjom. Radovi bi trebali početi tijekom ove godine, a završetak se očekuje početkom 2024., otkrivaju.

– U planu za izvanredno održavanje u 2024. je cesta Bratelji – Sječevac koja će također dobiti novi asfalt s oborinskom odvodnjom u duljini od 1,3 kilometra. Tijekom iduće godine planiramo ishoditi projektnu dokumentaciju za izvanredno održavanje prometnica Cerovica – Osunja, na dijelu od državne ceste do naselja Osunja te prometnica Kravljak i Selce Žumberačko, a nagodinu je u planu i izrada projektne dokumentacije za gradnju ceste Koretići – Šimraki – navode iz Samobora.

O lošem stanju žumberačkih prometnica Večernji list pisao je prije nekoliko godina, kada je naše reportere u obilazak odvela Jasminka Poklečki, bivša ravnateljica Umjetničkog paviljona, rodom Žumberčanka, koja je tada pokrenula i peticiju za njihovu obnovu. Godinama su zbog loše ceste na vrata lokalnih čelnika kucali te slali mailove na više adresa i članovi udruge Žumberački uskoci, koji su krajem prošle godine na sjednici skupštine donijeli zaključak da se ponovno pokrenu intenzivne aktivnosti kako bi se stalo na kraj lošem stanju ceste koja povezuje žumberačka mjesta s podnožjem tog masiva.

07.06.2023. Zagreb- Reportaza o saniranju ceste na Zumberku od Grdanjaca do Budinjaka. Photo: Boris Scitar/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

Nakon desetljeća zanemarivanja stvari su se napokon pokrenule prije godinu dana, kada je glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić organizirao sastanak s ministrom prometa Olegom Butkovićem. Željko Hranilović, glavni tajnik udruge Žumberački uskoci, predao je tada detaljni elaborat o stanju žumberačkih cesta Pribić – Sošice i Gabrovica – Stojdraga – Budinjak – Petričko Selo ministru i ravnatelju Hrvatskih cesta Josipu Škoriću.

Taj je sastanak, zahvaljujući dobroj pripremi članova udruge, urodio plodom pa je početkom godine Vlada Republike Hrvatske donijela odluku kojom se podupire obnova cesta i sanacija klizišta na Žumberku. Vladin je zaključak omogućio realizaciju sanacije i rekonstrukcije 18,3 kilometra duge ceste koja povezuje mjesta Pribić, Kostanjevac i Sošice u Žumberačkom gorju, a za radove je izdvojeno deset milijuna eura.

Cesta za Žumberak život znači, često ističe Milan Radić, predsjednik udruge Žumberački uskoci, jer ona donosi boljitak cijelom kraju, veća ulaganja, obnovu domaćinstava, zadržavanje stanovništva koje dobiva lakši put do posla, liječnika...

– Zadovoljni smo dinamikom, a bit ćemo i još zadovoljniji ako se realizira ostatak. Ovi dijelovi koji su gotovi izgledaju prekrasno i na tome smo jako zahvalni. Na nekim mjestima nedostaju ograde, no vjerujem da će se postaviti kada završi sanacija klizišta – govori Radić.

Uskoci slave 15. obljetnicu

Zahvaljujući cesti, ove je godine bilo više posjetitelja na Žumberku, no tome je kumovao i ulazak u Schengen.

07.06.2023. Zagreb- Reportaza o saniranju ceste na Zumberku od Grdanjaca do Budinjaka. Photo: Boris Scitar/PIXSELL
Foto: Boris Scitar/PIXSELL

– Sezona je bila dobra, a kako više nema granice, bilo je znatno više Slovenaca s kojima je Žumberak oduvijek bio povezan dobrosusjedskim odnosima – kaže Milan Radić, koji za iduću godinu najavljuje niz uzbudljivih događaja u organizaciji udruge kojoj je predsjednik, uključujući proslavu njezine 15. godišnjice, kada će im u posjet doći Žumberčani iz naselja Berak u Srijemu.

Planira se i obilježavanje jubileja Tadije Smičiklasa, a tim će povodom biti predstavljeno drugo izdanje knjige o njemu. U planu je i novo, prošireno izdanje knjige Žumberački uskoci, koje bi se obogatilo i nekim tekstovima koji su objavljeni u Večernjakovom specijalu o uskocima.

>>VIDEO: Strava u Zagrebu: Nakon svađe izbo 48-godišnjaka oštrim predmetom, ovaj preminuo

Komentara 1

ŠS
Štap sa glavom
21:36 18.11.2023.

Za Žumberak je to sve prekasno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije