Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradska skupština

O obnovi, gradskim prostorima, spalionici: 'Gradonačelniče, gdje ste izgubili Tomislava Tomaševića?'

20. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
Sanjin Strukic/PIXSELL
23.02.2023.
u 08:51

Po hitnom postupku na dnevni red je stigao i  Prijedlog zaključka vezan za pojačanja građevinske konstrukcije školske zgrade XVIII. gimnazije i Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića. O tome su još jučer na konferenciji na medije komunicirali i iz  kluba HDZ-a i HSLS-a kritizirajući pritom gradsku vlast zbog sigurnosne situacije u tim školama

Gradska skupština zasjeda po 20. put u ovom mandatu, a dnevnom redu ukupno je 30 točaka. Kako je njime najavljeno, skupštinari će danas raspravljati o raznim temama, između ostalog, o Prijedlogu odluke o izmjenama i dopunama Odluke o socijalnoj skrbi te o Prijedlogu zaključka vezano uz gospodarenje biorazgradivim otpadom na području Zagreba. 

Po hitnom postupku na dnevni red je stigao i  Prijedlog zaključka vezan za pojačanja građevinske konstrukcije školske zgrade XVIII. gimnazije i Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića. O tome su još jučer na konferenciji na medije komunicirali i iz  kluba HDZ-a i HSLS-a kritizirajući pritom gradsku vlast zbog sigurnosne situacije u tim školama. Oni su, baš kao i skupštinari iz Stranke rada i solidarnosti, izrazili i svoje nezadovoljstvo poskupljenjem vode u Zagrebu koje stupa od 1. ožujka. 


>> TIJEK 20. SJEDNICE GRADSKE SKUŠTINE PRATITE U NASTAVKU. 

>>VIDEO PRIJENOS:


>>TEKSTUALNI PRIJENOS:

12:28- Aktualni sat 

Zastupnica Ana Profeta iz stranke Zagreb je naš! uputila je pitanje zamjeniku Luki Korlaetu vezano uz obnovu od potresa. 

-Sabor je donio novi Zakon o obnovi, imamo i novog ministra u tom sektoru. Kako smo mogli vidjeti, održan je sastanak u gradskoj upravi, bili ste u obilasku nekoliko objekata u Markuševcu i u centru grada. Zakon donosi neke bitne promjene u odnosu na prijašnji, a s obzirom na bitne promjene u tom kratkom vremenu, koje su to najvažnije promjene?- pitala je zastipnica.

Korlaet je kazao da postoji nekoliko promjena, tijela Fonda za obnovu se pripajaju Ministarstvu. Potencira se, uz to, sama obnova i zakonom se stimulira na način da se cjelokupna sredstva za obnovu odmah uplaćuju na račun zgrade. Građani se ne moraju zaduživati, kazao je Korlaet. 

-Treća stvar je smanjenje broja administrativnih postupaka. Nadam se da će cijela priča s obnovom privatnih zgrada biti ubrzana- odgovorio je Korlaet. 

Zastupnica Marina Ivandić iz Zagreb je naš! kazala je da brojni problemi muče sustav mjesne samooprave. Priupitala je pročelnika Andra Pavunu koje su promjene napravljene u njegovom sektoru unazad četiri mjeseca, otkakao je stupio na dužnost.

-Dvije ključne stvari su izvršenje plana komunalnih aktivnosti, to najviše mori vijeća gradske četvrti, a druga je što se desi sa zaključcima kada se to dogodi. Možemo razgovarati o dodatnom iskoraku da u objavi zaključaka postoji kontakt. Uskoro ćemo objaviti projekt koj iidemo prema digitalizaciji svih dokumenata iz mjesne samouprave, da to bude strukturirano i standardizirano. Uveo sam da se djelatnici potpisuju na svaki mail što je podiglo razinu komunikacije- kazao je Pavuna. 

Robert Faber iz Zagreb je naš! postavio je pitanje vezano uz blok Badel. Prije nekih deset godina proveden je urbanistički natječaj za taj blok. 

-Predviđeni su tamo razni sadržaji, za stanovanje, poslovnu namjenu, hotel, ukupno u kvadraturi 56 tisuća kvadratnih metara. Molio bih da netko iz nadležnog ureda pojasni kako je u tom procesu zaštićen gradski, odnosno, javni interes?-  pitao je Faber. 

Pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Tatjana Operta kazala je da je trenutno u tijeku javna rasprava te da će obraditi zaprimljene prijave te da će se nakon toga znati kako je zaštićen javni interes. Dodala je i da javna rasprava po tom pitanju traje do 23. ožujka. 

Nezavisni zastupnik Ivica Lovrić rekao je kako je gradonačelnik Tomašević prije svog mandata kritizirao gradske vlasti zbog suradnje s tvrkama u vlasništvu Petra Pripuza. Upitao je Tomaševića koliko je on ugovora s Pripuzom potpisao otkako je na vlasti i u kojem ukupnom iznosu. 

-Ne mogu  vam to sve reći iz glave. Jamčim vam da je manja realizacija, znači, trošak, koliko grad plaća usluge tvrtki povezanih s CIOS grupom, nego što je to bilo prije nego što sam došao na vlast. Biootpad koji smo zbrinjavali pomoću njih, sada gotovo u potpunosti Grad zbrinjava sam. Glomazni otpad u potpunosi zbrinjavamo sami. Uštedjeli smo zbog toga, oko 60 milijuna kuna godišnje, samo u Čistoći- kazao je Tomašević. 

Na to je zastupnik Lovrić kazao da je izvukao te brojke te da je Tomašević do sada potpisao ugovore u vrijednosti 269 milijuna kuna te dodao da je Bandić u prosjeku u godini dana potpisivao ugovore u vrijednosti pet milijuna kuna. 

-Ili manipulirate ili ne znate osnove javne nabave. Samo za održavanje odlagališta je bio ugovor od 200 milijuna kuna, to znači da govorite nešto što nema veze s vezom. Glomazni otpad, natječaj je raspisan prije mene. Odluka o poništenju išla je na državnu komisiju za kontrolu javne nabave i oni su me natjerali da potpišem ugovor, ali on se ne konzumira. Ugovori su okvirni sporazumi, ali klljučno je koliko se konzumira. Tu postoji razlika- rekao je Tomašević da zbog toga cijene Čistoće nisu otišle u nebo. 

Zastupnik Predovan postavio je pitanje Tomaševiću vezano uz prometno redarstvo Zagreba, koje je, kako tvrdi Predovan, u kolapsu.

-Nije radio sustav naplate prekršaja u eurima. Time je navedena materijalna šteta, ali i sramota Zagrebu jer se to nigdje drugdje u Hrvatskoj nije dogodilo. Prometni redari nemaju što raditi jer nemaju uvjete da rade svoj posao. Hoćete li sankcionirati odgovorne, a to su, prems ustroju, Željko Renić, pomoćnik pročelnika za prometno i komunalno redarstvo i Antun Filković, voditelj Odsjeka komunalnog redarstva?- pitao je Predovan. 

Tomašević je kazao kako sustav prometnog redarstva radi i da se cijelo vrijeme koordiniralo s policijom da se pišu kazne dok sustav nije radio, zbog, kako kaže, komplikacija u javnoj nabavi. 

-Što se tiče odgovornosti, na meni je da utvrdim  i nadam se da ćete me podržati ako se utvrdi da je odgovorna osoba član vaše stranke. Ljudi koje ste naveli, ja ih nisam zaposlio, ja sam ih nasljedio. Trudim se sa svima nači zajednički jezik. Ako netko zezne, ja ću to vrlo oštro sankcionirati- rekao je Tomašević.

Ipak, Predovan mu je dometnuo kako nije siguran da je sustav naplate kazni u eurima proradio. Tjedni prolaze, suradnja spolicijom je dobra, ali policija je radila posao prometnog redara Grada Zagreba kao što redari MUP-u uskaču kada su neke velike manifestacije u pitanju, ustvrdio je skupštinar Stranke rada i solidarnosti.

Zastupnica Jelena Miloš iz Možemo! postavila je pitanje vezano za sustav zakupa poslovnih prostora.

-Odluka nije donesena, ali već sada se vidi smjer  ukojem ona ide. U medijima se piše da dolazi do povećanja cijene poslovnih prostora. Zanima me što će se promijeniti u sustavu zakupnina poslovnih prostora?- pitala je Miloš. 

Pročelnica Gradskog ureda za upravljanje imovinom i stanovanje Zlatka Zulić kazala je da vlada nelojalna konkurencija poslovnih prostora na tržištu. Grad nastoji uvesti reda u smislu cijena, ali i da od tih poslovnih prostora Grad treba ustvarivati prihod koji ide u proračun, rekla je Zulić. 

Zastupnik Kristijan Jelić iz HSLS-a predložio je da se policijskim službenicima, koji su prije nekoliko dana oduševili javnost jer su hirtom reakcijom prilikom policijske ophodnje naletjeli na trudnicu koja se porađala i pomogli da na svijet dođe zdrava djevojčica, dodijeli medalja Grada Zagreba. Gradonačelnik je kazao kako do sada nije dodijelio niti jednu medalju, ali da će razmotriti prijedlog i konzultirati se sa Skupštinom. 

Zadnje pitanje postavio je Trpimir Goluža iz Domovinskog pokreta vezano uz izgradnju spalionice u sklopu kompleksa bolnice Rebro.

-Nije u redu da gradonačelnik šuti o ekološkoj bombi koja bi se mogla izgraditi u gusto naseljenom dijelu Zagreba. Što se vama dogodilo, gdje ste izgubili Tomislava Tomaševića?- pitao je Goluža. 

Tomašević je kazao da je više puta govorio o spalionici i da neće odgovarat na Golužina pitanja s obzirom na način komunikacije. 

12:07- O točkama po hitnom postupku

Gradonačelnik Tomislav Tomašević komentirao je točke koje stižu po hitnoj proceduri

-Što se tiče točke zasupnice Rusak, vi sada pišete točku koju stavljate po hitnom postupku. Ti parkirni aparati nisu radili ni kad smo mi došli na vlast, to nije funkcioniralo prije mene. Pišete je sad u pauzama sjednice, gdje ste bili do sada? Zašto to niste stavili u proceduru. Cijela gradska uprava čeka da vi pišete točku i gubimo vrijeme. Što se tiče točke vezane za škole na Šalati, tu mi je u redu i predložit ću skupštini da se to usvoji i stavi na dnevni red- kazao je Tomašević

Prva točka dnevnog reda, čije su odbacivanje predložili zastupnici MOST-a, povučena je s dnevnog reda. Dnevni red je usvojen. 

11:39- Stanka zbog pada sustava 

Gordana Rusak iz Stranke rada i solidarnosti kazala je da je pritisak javnosti s terena da se osposobe parkirni aparati vrlo velik i da traži da ta točka ide na sjednicu po hitnom postupku. Krenula je nova stanka zbog tehničkih poteškoća sa sustavom. Sjednica se nastavlja u 12.01.

11:10-  Peternel traži dulje rokove za poslovnik. Ponovno stanka

Peternel je obrazložio kazao kako nisu zadovoljni rokovima za promjenu poslovnika i načinom uključivanja zastupnika te da bi se trebali produžiti uz sastajanje klubova da bi se neke stvari usuglasile. Stanku je potom zatražio Nenad Predovan iz Stranke rada i solidarnosti, sjednica se nastavlja u 11:33. 

10:43- Obrazloženje hitnog postupka

Predsjednik Skupštine Joško Klisović pozvao je HDZ-ova Marija Župana da obrazloži hitnost postupka za obnovu škola na Šalati. 

-Prošlotjedna informacija o tim dvjema školama po elaboratu i zbog sigurnosti potaknula je razmišljanja o potresima. Govorimo o više od 800 đaka koji pohađaju te škole i o njihovoj sigurnosti. Ova točka nije mogla ući po redovnoj proceduri jer se za to saznalo tek prošli tjedan. Mislim da je ova točka najvažnija od svih i predlažemo da bude prva na današnjem zasjedanju- kazao je Župan. 

Nezavisni zastupnik Ivica Lovrić rekao je da je statičko stanje zgrade u Mesićeve izuzetno loše. Sve prethodne radnje su napravljene, elaborat, javni natječaj, potpisan ugovor o radovima, ustvrdio je Lovrić. 

-Potrebno je da ti radovi što prije započnu. Bilo je dosta izgovora da se nemaju učenici gdje preseliti, ali mislim da to nije istina. Apeliram i molim, imajući prije svega sigurnost učenika i oko 150 zaposlenika da u prvoj točki dogovorimo sve da već od ponedjeljka počnu aktivnosti obnove- poručio je Lovrić. 

Igor Peternel iz Domovinskog pokreta tražio je stanku od 20 minuta. Sjednica se nastavlja u 11 i 10. 

10:10- Obnova osnovne škole i gimnazije na Šalati

Goluža je objasnio traženu stanku koja je bila povezana s točkom koja je po hitnom postupku došla na dnevni red, a to je pitanje obnove dvaju škola na Šalati koje djeluju u Mesićevoj ulici. 

-Te su škole ozbiljno oštećene u zagrebačkom potresu, potom je šteta sanirana, ali nakon petrinjskog potresa, utvrdilo se da zgrada zadovoljava manje od 10 posto nužne statičke sigurnosti građevina. Rezultati nisu prezentirani javnosti do pred par tjedana. Pred početak godine odlučilo se da se nastava tamo neće održavati. Proveden je javni natječaj za izvođače, a gradonačelnik Tomašević je u listopadu potpisao ugovor obnovi škole vrijedan 33 i pol milijuna kuna. Tražimo da cjelovita obnova te škole postane izvanredni prioritetni projekt Zagreba i da se sredstva nađu rebalansom proračuna- poručio je Goluža.

Klub MOST-a traži još jednu stanku, ponovno na temu prve točke dnevnog reda. Sjednica se nastavlja u 10 i 43. 

9:35- MOST traži da se s dnevnog reda makne prva točka 

Zastupnik iz kluba MOST-a Marko Sladojev obrazložio je potrebu za izbacivanjem prve točke dnevnog reda 20. zasjedanja. 

-Kupinečki Kraljevec mjesni je odbor koji ima dva problema. Niti jedna gradska vlast do sada nije o njima brinula, a uz to nemaju ni gradsko zemljište. Cijela gradska četvrt je zbog toga u problemu. GČ Brezovica jedina je gradska četvrt gdje se grad može širiti po nekom smislu. Tamo je veliki priljev stanovništva, a oni će dobiti koncesiju na deset godina i bit će potrebni škole i vrtići što se neće ostvariti- kazao je Sladojev. 

Trpimir Goluža, također iz kluba zastupnika MOST-a, također je zatražio stanku u trajanju od pola sata, stoga se sjednica nastavlja u 10 i 10. 

9:10- Počinje zasjedanje 20. sjednice Gradske skupštine

Prihvaćen je zapisnik s 19. sjednice Gradske skupštine, ali zastupnci kluba Mosta traže stanku od 15 minuta te da se iz dnevnog reda odbaci prva točka, a to je Prijedlog odluke o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Zagreba. Stanka je prihvaćena pa se zasjedanje stoga nastavlja u 9 i 35.

Komentara 4

ST
stefj
09:29 23.02.2023.

Eto, građani su s oduševljenjem birali poskupljenja i uhljebljenja. Uhljebljenja smo imali i prije, dok bi poskupljenja prije novinari dočekali na nož, dok sada svako doživljava ovacije u medijima... Čudesno je koliko ta opcija ima protekciju u medijima, od izrazito nepovoljnog, skoro kriminalnog kredita kojim je Zagreb bačen u ralje banaka do ekipe u Zambiji, ništa od toga za medije ne predstavlja problem. Kako bi onda neko "malo" poskupljenje bilo problem?

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
15:41 23.02.2023.

TT će napraviti jedino što zna, sjesti će iz protesta na cestu.

SA
sasha68
08:27 24.02.2023.

sekta je prvi put u zivotu ustala u 6 sati, da bi sabotirali ostale zastupnike da postavljaju pitanja o drugovima u zambiji ahahahah, nevjerovatno kako se boje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije