Naslovnica Zagreb ZG Život

Njezina su djela neboderi iz “8. kata” i zgrada na Martinovki

Rođena Omišanka podrijetlom iz Kučića svoju je karijeru počela na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu
04. veljače 2016. u 09:30 14 komentara 5225 prikaza
09.09.2010., Zagreb - Panorama grada Zagreba. Neboderi u naselju Srednjaci u ulici Brace Domany Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

U petak je u 83. godini nakon duge i teške bolesti u Zagrebu preminula ugledna arhitektica Stanka Kovačić in der Mühlen.

Rođena Omišanka podrijetlom iz Kučića svoju je karijeru počela na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu, a najveći je dio radnog vijeka provela u nekadašnjem graditeljskom divu Gortanu. Bavila se pretežito projektantskim poslom, odnosno idejnim rješenjima projekata, a s njezina su stola potekle ideje za 80 zgrada u Hrvatskoj. Najznačajniji su joj rad u zagrebačkom prostoru tri nebodera u Srednjacima koji i danas definiraju to naselje. Prepoznat ćete ih kao dio kulisa popularnog talk showa “8. kat”.

Djelo je Stanke Kovačić in der Mühlen i poznata stambena zgrada na Martinovki, koja je doprinijela prepoznatljivosti tog metropolinog kvarta.

Na mnogim je svojim projektnim idejama ustrajala unatoč otporu unutar tadašnjeg sustava. No, bez obzira na to, ugledna je arhitektica dobila Orden za zasluge u radu, što je raritet za nekoga bez partijskog članstva. Pet je godina sa suprugom, također uglednim arhitektom Johannesom Wilhelmom in der Mühlenom, provela i u Njemačkoj, u kojoj je radila za ugledne arhitektonske biroe.

Nakon karijere posvetila se dizajnu interijera i slikarstvu. U srpnju 2009. imala je veliku izložbu u Galeriji Mirka Viriusa. Tom je prilikom Vicko Krampus, voditelj Katedre za jezik i kulturu Veleučilišta Vern, o njezinu slikarstvu napisao: “Stanka je oslobodila svoja promišljanja serijom slika. Jednostavnim slikarskim govorom koji se svodi na osnovne elemente – boju, plohu i liniju, ilustrirala nam je motive koji su je okupirali. Motivi koje prikazuje nisu priviđenja, oni su stvarni, viđeni negdje na ulicama Zagreba, nisu fetišizam, ne nose nužno poruku ni kritiku, bitan je način na koji su naslikani”.

ccccccc
VJEČNE SALONKE
Crvene ili one sa zmijskim uzorkom? Doznajte koje su štikle must have ovog proljeća

A1 izdvaja za Vas

  • hlibit:

    ...kak su lepe te betonjare

  • jalnus:

    Bagra koja se dotepla u gradove na krilima rata, sad je verzirana u umjetnost, urbanizam I arhitekturu. To su umjetnici I domoljubi opce prakse.

  • helgin@hogar:

    neboderi isti kao u svim europskim gradovima gdje je bio komunizam, nula od arhitekture!