Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ne želimo odlagalište građevinskog otpada, dosta nam je života u prašini

Mještani Podsuseda već drugi dan zaredom idu na javne tribine u svom kvartu kako bi odgovornima rekli da ne žele odlagalište u kvartu
21. veljače 2018. u 18:45 10 komentara 1231 prikaza
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Od petka Podsused je na nogama. Mještani tog kvarta, već drugi dan zaredom bili su na javnoj tribini o izgradnji reciklažnog dvorišta građevinskog otpada u prostoru nekadašnje cementare.

DKS_56150536 03.02.2017., Zagreb - Reportaza o prijedlogu tramvajske linije do Podsuseda. Stajaliste vlaka u Gajnicama. Photo: Petar Glebov/PIXSELL Povezivanje zapada i centra Tramvaj do Podsuseda? Kaj će nam to, imamo metro

Nedjeljnu su tribinu organizirali građani, a jučerašnju predsjednik Vijeća Gradske četvrti Podsused – Vrapče Dejan Kljajić. Rezultat: prepune dvorane u kojima gotovo svi žele izreći svoje mišljenje i reći zašto se ne slažu s tim planom.

‘Neopasan građevinski otpad’

Hoće li biti prašine, buke, prometnog zagušenja, ne gradi li se to dvorište preblizu kućama, zanimalo je građane koji su nekoliko puta ponovili da im se ne odgovara na pitanja. Voditelj Geotehničkog katastra u Gradskom uredu za strategijsko planiranje i razvoj grada Goran Mazija rekao je da će se na prostoru cementare odlagati isključivo neopasan materijal koji kemijski ne reagira te ne sadrži azbest. Objašnjava da će se otpad zbrinjavati zbog sanacije klizišta Kostanjek, jednog od najvećih u Europi.

– Riječ je o građevinskom otpadu, šljunku, pijesku i kamenu kojim će se sanirati Kostanjek. Ovo je reciklažno dvorište jednako štetno za okoliš koliko su štetne naše kuće. Jedina je alternativna ovom projektu to da grad iz proračuna kupi tri milijuna kubika materijala za sanaciju – rekao je Mazija, na što je publika povikala neka se onda to napravi.

– Vi govorite o građevinskom otpadu, a mi ovdje ne želimo ni građevinski ni bilo kakav drukčiji – čulo se iz publike u kojoj se pojavio i transparent “Moj kvart nije odlagalište otpada”.

Ivica Rovis, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada, opisuje razloge sanacije klizišta.

– Bilo kakva izgradnja ondje nije moguća dok se ne sanira to klizište – objašnjavao je Rovis, a kako je govorio, građani su podizali glasove i čekali red na postavljanje pitanja. Odgovorima nisu bili zadovoljni pa su se počeli nadmudrivati i svađati s govornicima na tribini, uz povike “bravo” i pljesak za gotovo sva pitanja publike.

Stanovnici Podsuseda već su dugo nezadovoljni odnosom Grada prema njima.

– Nekad se govorilo da će na prostoru cementare biti obrtnička zona, a danas neka kućanstva u kvartu još nemaju ni kanalizaciju. U našem bi se kvartu trebali graditi bazeni i škole, a ne da postanemo centar za odlaganje otpada iz pola grada. Bojimo se da će nam ovaj projekt zagušiti prometnice, a mehanička obrada stvoriti dodatnu buku i onečistiti okoliš – govori Štefica Rodić, vijećnica Mjesnog odbora Perjavica-Borčec.

Mladi prijete odlaskom

No, nisu svi protiv odlagališta.

– To vam je tako, gdje god najavite bilo što što ima veze sa smećem, svi će vam se buniti. Mislim da je jedino rješenje uvoz najsuvremenije tehnologije koja bi pomogla da građani osjete čim manje negativnih posljedica – govori nam u Podsusedu jedan umirovljenik. Oni pak koji se protive projektu, predlažu niz rješenja koja imaju samo jedan zajednički nazivnik, da se otpad zbrinjava izvan Podsuseda. Dio ih predlaže gradnju malih odlagališta otpada i reciklažnih dvorišta ravnomjerno raspoređenih po gradu, dok dio smatra da valja napraviti jedno, veliko odlagalište otpada izvan Zagreba.

U priču su se uključili i mladi, a studentica Lucija Boras toliko je razočarana da nije sigurna želi li ostati u Hrvatskoj.

– Ne preostaje nam ništa drugo nego da se odselimo iz ovog kvarta.

Ni nakon druge tribine građani u Podsusedu nisu se smirili. Kažu da će ići do kraja pa ako bude trebalo i prosvjedovati. Jer, dosta im je prašine u kojoj su, dok je cementara radila, desetljećima živjeli.

Divlje odlagalište Projekt od 22 milijuna kuna Odlagalište otpada u Rešetarima sanirat će se EU sredstvima otpad Jakuševac Dobrović: Spalionica rješenje za otpad? To će na reviziju gradska skupština NIŠTA OD ZATVARANJA Zar nikad kraja Jakuševcu? Bandić: Smeće tamo možemo odlagati sve do 2028.!

 

odgovorila dušobrižnicima
Nikolina Ristović o novom poslu: 'Od posla ne bježim, a ovo je definitvno jedan koji ću raditi isključivo iz usluge'
Borba protiv umora
Borba protiv umora
Osjećate umor i teško vam se motivirati? Evo nekoliko savjeta da promijenite svoju svakodnevicu
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • sudbina x:

  Neka Bandić to smeće reciklira u svom Kozari Boku...Istočni dio Zagreba izgrađuje a na zapad grada bi odvozio smeće, e neće moči...

 • milerazbojnik@gmail.com:

  i tako konačno se narod poče budit i tražit pravo jer vidje da vlasti ne mare za njega no to je samo početak dozlogrdiše močnici narodu jer isto rade kao i u ona vremena komunizma kad se niko nije smio ... prikaži još! supeostavit ondašnjima a ja bih rekao i sadašnjim drugovima koji samo promjeniše kapute a zakone nariktaše opet tako da rade kako li oni hoče ode mnogima njima na idučim izborima fotelja u propast narod če tražit one koji če bit po njegovoj mjeri i mislit da i njemu bude bolje a ne samo politikantima i probranima samo tako narode pa če konačno svatit da se i vas treba nešto pitat prije nego li uspiju u vom naumu

 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  Hm, a da vidiš kakva će tek graja biti u Resniku. Tamo je drug Mile sa svojom svitom odlučio napraviti mega smetlište za pola Hrvatske i nije ga briga što ljudi o tome misle. Nažalost, Zagrebom upravlja ekipa koja samo ... prikaži još! želi trpati novac u džepove i nije ih briga, makar cijeli grad pocrkao od njihovih ideja. Ali tu postoji nešto što se zove nagon za samoodržavanje i preživljavanje, a ova ekipa je prešla rub, nakon kojeg nema više razgovora. Ko normalan može shvatiti ideju te ekipe, da se smeće iz Babine Grede vozi u Zagreb i tu zbrinjava!