Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Dobrović: Spalionica rješenje za otpad? To će na reviziju

otpad Jakuševac
Željko Lukunić/PIXSELL
23.02.2016.
u 14:44

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović najavio je reviziju rješenja spalionice kao modela zbrinjavanja otpada u Zagrebu i poručio da će inzistirati na sustavu gospodarenja otpadom koji je održiv i u skladu s kružnim gospodarstvom.

To podrazumijeva sprečavanje nastanka otpada, odvojeno prikupljanje te recikliranje. U odgovorima na naša pitanja o najavi gradonačelnika Milana Bandića da će se produljiti rad odlagališta Jakuševac kritizirao je Zagreb jer je “kao glavni grad Hrvatske trebao biti predvodnik u uspostavi sustava gospodarenja otpadom, no do sada nije učinio dovoljno iako ima resurse da to provede”.

Ministar Dobrović ranije je bio aktivist u Udruzi za zaštitu okoliša Resnik te se zbog planirane spalionice u Resniku sukobio s gradonačelnikom Bandićem. Sada poručuje da će revidirati sve pripremljene centre za gospodarenje otpadom koji podrazumijevaju mehaničko-biološku i energetsku obradu otpada jer se kroz njih ne mogu ostvariti ciljevi kružnog gospodarstva koje počiva na sprečavanju nastanka otpada.

– Svim jedinicama lokalne samouprave, pa tako i Gradu Zagrebu, bit ćemo partneri jer imamo zajedničku zadaću osigurati sustav gospodarenja otpadom koji će biti održiv i u skladu sa zahtjevima kružnog gospodarstva – poručio je Dobrović.

Najavio je da će nekim centrima za gospodarenje otpadom smanjiti kapacitete obrade miješanog komunalnog otpada kako bi potaknuo povećanje stupnja reciklaže.

– Konkretnije brojke znat će se po rezultatima analize projekata koji su u pripremi – istaknuo je Dobrović. Jakuševac, dodao je, ima dozvolu za rad do 2018. godine, kada će se napraviti revizija.

Komentara 22

VL
vlatx
21:19 23.02.2016.

Pa kada će se konačno krenuti s riječi na djelo! Lako je nešto zabraniti dajte ponudite nekoliko konkretnih rješenja i da se više nešto počne poduzimati. Ovo je već tragikomično, političari se prepucavaju a građani plaćaju taj show.

SZ
slaven.zadravec
09:28 24.02.2016.

Koje metode ima u vidu za sprečavanje nastanka otpada?

BU
Bulaba
18:49 23.02.2016.

Malecki uhljeb i kvazistručnjak za kružno gospodarstvo Dobrović se fino zaigrao. Aj baš me zanima, po kojem točno članku kojeg točno zakona ministar ima pravo tražiti ikakvu reviziju, i koju to točno i čega to točno reviziju. Uostalom, što njega briga što će tko raditi s otpadom, ako radi po zakonu? Na njemu je da donese zakone i pravilnike, izda rješenja i tu je njegov posao gotov.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije