Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BLAGDANSKI APEL

'Ne kupujte kuniće djeci za Božić, oni nisu igračke'

Foto: Udruga Zecovi
1/22
24.12.2020.
u 19:23

Iz udruge Prijatelji životinja i Facebook grupe "KUNIĆI: sretne šapice, sve o kunićima" poručuju kako je udomljavanje uvijek bolja opcija, ali brigu o životinjama se ne može prepustiti svakome

Mekani su, puni ljubavi, šarmantni, pomalo nestašni i tvrdoglavi, ali i doživotna briga. Kunići jesu izvori sreće za vlasnike ljubimaca, no, valja imati na umu, poručuju iz udruge Prijatelji životinja i Facebook grupe "KUNIĆI: sretne šapice, sve o kunićima", da njima treba posvetiti pažnje baš kao i svakom drugom živom biću. Zato pozivaju na promišljeno udomljavanje umjesto blagdanske kupnje životinja i da je važno mijenjati svijest o tome da životinje nisu stvari te ne bi smjele biti predmet trgovine i nikako poklon. To osobito vrijedi u ovo predblagdansko vrijeme kada mnogi razmišljaju i o kupnji neke životinje. 

- Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa, mačku, kunića, hrčka ili zamorca iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili život i udomljene životinje i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu ili udruzi. Svi članovi obitelji trebaju donijeli promišljenu odluku i biti spremni mnogo godina brinuti o udomljenoj životinji, i kada idu na godišnji odmor i kada trebaju platiti kastraciju, cijepljenje i liječenje - ističu iz udruge apelirajući na odgovornost.

Prodaja i kupnja životinja nije moralno, dodaju, ni etički prihvatljiva i trebalo bi ju zakonski zabraniti. Okrutnost koja se krije iza te industrije tvrde, je nezamisliva. 

- Kunići i ostale životinje koje se prodaju u pet shopovima gotovo su uvijek prerano odvojeni od majke, da bi ih se moglo prodavati dok su još „mali i slatki”. Često tamo žive u vrlo lošim uvjetima. Svojom kupnjom kunića iz pet shopa podržavate njihov rad i svakog kupljenog kunića zamijenit će jedan ili dva nova. Životinje nisu artikli, već živa bića koja zaslužuju slobodan život u svojem prirodnom staništu - vele iz udruge i Facebook grupe.

Držanje kunića, savjetuju, zahtijeva poznavanje njihovih potreba, zbog čega udruge često moraju spašavati neželjene i odbačene kuniće koje napuštaju njihovi skrbnici, ubrzo nakon što shvate da ljupka životinja koju su kupili kao dar djetetu ili iz sličnih pogrešnih razloga nije baš slatka igračka, već živo biće sa svojim specifičnim potrebama, koje uz to nisu životinje za maženje kao pas i mačka. 

0

- Važno je shvatiti da kunići imaju životni vijek do 14 godina i da nisu jednostavni kućni ljubimci. O njima se mora brinuti odrasla osoba, a ne dijete jer zahtijevaju jednaku brigu kao i psi i mačke te redovitu veterinarsku skrb. Dakle, nije riječ o prigodnim slatkim poklonima za djecu, nego o živim bićima koja osjećaju bol i koja pate ako se prema njima neadekvatno postupa ili ih se napusti. Mnogi ne znaju da su kunići društvene životinje i da ne mogu biti dugoročno sretni ako su sami jer se s drugim pripadnicima svoje vrste sporazumijevaju pokretima, jako rado se međusobno čiste, maze, trče i skaču, a najaktivniji su noću upravo u vrijeme dok čovjek spava - kažu iz udruge dodajući kako bi se zato trebali držati u paru, no i tu postoje pravila kako bi se izbjegli njihovi međusobni sukobi, o čemu malo tko razmišlja dok nabavlja kunića.

Naime, praksa pokazuje, kako objašnjavaju, da većina kupljenih kunića nakon Uskrsa bude odbačena i završi na skrbi već ionako preopterećenih udruga. Kunić je treći kućni ljubimac po učestalosti napuštanja, nakon pasa i mačaka, a najčešće se napuštaju uz cestu i na parkiralištima, no ako se ne pronađu na mjestu napuštanja, nemaju nikakvu šansu za preživljavanje na ulici. 

- Ako netko ima ozbiljne namjere i uvjete za udomljavanje kunića, može se javiti udrugama Mrkvica ili Zecovi Prijatelji životinja upozoravaju da su razlog velikog broja napuštenih životinja i onih za udomljavanje neodgovorni građani koji ne kastriraju i koji napuštaju životinje o kojima bi trebali skrbiti - zaključuju.

Komentara 3

Avatar JPlesi
JPlesi
03:58 25.12.2020.

Zato smo mi pokusni kunići i igračke naših političara i politike kao i naša djeca skup sa nama..

HO
homophob
23:31 26.12.2020.

Kunic je idealan poklon! Uzivate u igranju s zivotinjom dva - do tri mjeseca i onda imate dva izvanredna obiteljska objeda!

VI
Vito
08:52 27.12.2020.

Nisu niti psi niti mačke pa ih ipak prodaju kao igračke. Čak ih i uzgajaju kao "kućne ljubimce". Imaju ozakonjenje skupine razmnožavača "kućnih ljubimaca" - oplođuju kuje i zarađuju na njihovoj djeci. A kad je sličan posao pokrenula "surogat majka" to nije etično. Licemjernosti nema kraja. Najsmješniji su mi "branitelji" životinja - ne jedu životinje, ali zato jedu hranu životinja kako bi životinje koje brane ostale gladne. Ne odjevaju odječu "na bazi" životinja, ali zato kroiste plastičnu odječu izrađenu zagađivanjem zraka kod izrade odječe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije