Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'Ne kupujte kuniće djeci za Božić, oni nisu igračke'

Iz udruge Prijatelji životinja i Facebook grupe "KUNIĆI: sretne šapice, sve o kunićima" poručuju kako je udomljavanje uvijek bolja opcija, ali brigu o životinjama se ne može prepustiti svakome
24. prosinca 2020. u 19:23 4 komentara 951 prikaza
Foto: Udruga Zecovi
Pogledajte galeriju 1/22

Mekani su, puni ljubavi, šarmantni, pomalo nestašni i tvrdoglavi, ali i doživotna briga. Kunići jesu izvori sreće za vlasnike ljubimaca, no, valja imati na umu, poručuju iz udruge Prijatelji životinja i Facebook grupe "KUNIĆI: sretne šapice, sve o kunićima", da njima treba posvetiti pažnje baš kao i svakom drugom živom biću. Zato pozivaju na promišljeno udomljavanje umjesto blagdanske kupnje životinja i da je važno mijenjati svijest o tome da životinje nisu stvari te ne bi smjele biti predmet trgovine i nikako poklon. To osobito vrijedi u ovo predblagdansko vrijeme kada mnogi razmišljaju i o kupnji neke životinje. 

Ne bacajte hranu Evo što možete napraviti s ostacima hrane od blagdana

- Ako imate uvjete za skrb o životinji, udomite psa, mačku, kunića, hrčka ili zamorca iz skloništa ili od udruga za zaštitu životinja kako biste spasili život i udomljene životinje i one koja dobiva njezino mjesto u skloništu ili udruzi. Svi članovi obitelji trebaju donijeli promišljenu odluku i biti spremni mnogo godina brinuti o udomljenoj životinji, i kada idu na godišnji odmor i kada trebaju platiti kastraciju, cijepljenje i liječenje - ističu iz udruge apelirajući na odgovornost.

Prodaja i kupnja životinja nije moralno, dodaju, ni etički prihvatljiva i trebalo bi ju zakonski zabraniti. Okrutnost koja se krije iza te industrije tvrde, je nezamisliva. 

Ljudi potpuno polude Trgovci otkrili najgore scene koje su im se dogodile na poslu - u vrijeme blagdana!

- Kunići i ostale životinje koje se prodaju u pet shopovima gotovo su uvijek prerano odvojeni od majke, da bi ih se moglo prodavati dok su još „mali i slatki”. Često tamo žive u vrlo lošim uvjetima. Svojom kupnjom kunića iz pet shopa podržavate njihov rad i svakog kupljenog kunića zamijenit će jedan ili dva nova. Životinje nisu artikli, već živa bića koja zaslužuju slobodan život u svojem prirodnom staništu - vele iz udruge i Facebook grupe.

Držanje kunića, savjetuju, zahtijeva poznavanje njihovih potreba, zbog čega udruge često moraju spašavati neželjene i odbačene kuniće koje napuštaju njihovi skrbnici, ubrzo nakon što shvate da ljupka životinja koju su kupili kao dar djetetu ili iz sličnih pogrešnih razloga nije baš slatka igračka, već živo biće sa svojim specifičnim potrebama, koje uz to nisu životinje za maženje kao pas i mačka. 

Običaj Znate li zašto kitimo bor baš na Badnjak? Imamo odgovor 0

- Važno je shvatiti da kunići imaju životni vijek do 14 godina i da nisu jednostavni kućni ljubimci. O njima se mora brinuti odrasla osoba, a ne dijete jer zahtijevaju jednaku brigu kao i psi i mačke te redovitu veterinarsku skrb. Dakle, nije riječ o prigodnim slatkim poklonima za djecu, nego o živim bićima koja osjećaju bol i koja pate ako se prema njima neadekvatno postupa ili ih se napusti. Mnogi ne znaju da su kunići društvene životinje i da ne mogu biti dugoročno sretni ako su sami jer se s drugim pripadnicima svoje vrste sporazumijevaju pokretima, jako rado se međusobno čiste, maze, trče i skaču, a najaktivniji su noću upravo u vrijeme dok čovjek spava - kažu iz udruge dodajući kako bi se zato trebali držati u paru, no i tu postoje pravila kako bi se izbjegli njihovi međusobni sukobi, o čemu malo tko razmišlja dok nabavlja kunića.

Naime, praksa pokazuje, kako objašnjavaju, da većina kupljenih kunića nakon Uskrsa bude odbačena i završi na skrbi već ionako preopterećenih udruga. Kunić je treći kućni ljubimac po učestalosti napuštanja, nakon pasa i mačaka, a najčešće se napuštaju uz cestu i na parkiralištima, no ako se ne pronađu na mjestu napuštanja, nemaju nikakvu šansu za preživljavanje na ulici. 

blagdanski apel Prijatelji životinja: Životinjama u skloništima nije dobro, udomite ih

- Ako netko ima ozbiljne namjere i uvjete za udomljavanje kunića, može se javiti udrugama Mrkvica ili Zecovi Prijatelji životinja upozoravaju da su razlog velikog broja napuštenih životinja i onih za udomljavanje neodgovorni građani koji ne kastriraju i koji napuštaju životinje o kojima bi trebali skrbiti - zaključuju.

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
 • Avatar JPlesi
  JPlesi:

  Zato smo mi pokusni kunići i igračke naših političara i politike kao i naša djeca skup sa nama..

 • Lajh1985:

  Ako vam dosade ja ga spremim u pecnicu na 220 i taman se fino podruzimo za rucak

 • homophob:

  Kunic je idealan poklon! Uzivate u igranju s zivotinjom dva - do tri mjeseca i onda imate dva izvanredna obiteljska objeda!