Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Palača Gvozdanović

Nastavlja se obnova vrta slavnog okupljališta elite

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
18.02.2021.
u 12:35

Radovi podno palače Gvozdanović stali su u studenome 2019. zbog stečaja izvođača, a Grad je u potrazi za novim

Mnogi su prolazeći Visokom ulicom na Gornjem gradu zastali kod čuvenog vrta tajnovite palače Gvozdanović te se zapitali tko je sve od starozagrebačke “kreme” ondje pio crnu kavu u luksuznim sofama, jeo kavijar za stolom od ulaštene hrastovine i u salonu raspravljao o aktualnim temama iz kuloara metropole. A sada se, šetajući istom rutom, nerijetki pitaju zašto nekoć raskošan vrt podno građevine podignute krajem 18. stoljeća stoji zapušten i razrovan. Obnova spomenika vrtne arhitekture pokrenuta početkom 2019. stala je, naime, u studenome iste godine, nakon što je tvrtka koja je izvodila radove otišla u stečaj. Lanjskoga ožujka sanirano je klizište na padini vrta koje je bilo kritično, a od kraja siječnja ove godine pak Grad traži tvrtku koja će nastaviti radove.

Posao od 2,8 milijuna kuna

– U tijeku je otvoreni postupak javne nabave za izbor izvođača za konstruktivnu sanaciju elemenata vrtne arhitekture palače Gvozdanović. Po sklapanju ugovora i provedbi postupka javne nabave za stručni nadzor izvršit će se uvođenje izvođača u posao. Konstruktivna sanacija dio je programa kapitalnih ulaganja u objekte za društvene djelatnosti te sanaciju i građenje objekata oštećenih u potresu – kažu u Uredu za prostorno uređenje i izgradnju grada.

Posao je procijenjen na 2,8 milijuna kuna, rok za dostavu ponuda je 23. veljače, a odabrana tvrtka ima 14 mjeseci da zatvori gradilište.

– Uz konstruktivnu sanaciju elemenata vrtne arhitekture, odnosno stabilizaciju kosog terena, projekt obuhvaća izradu geotehničkih sidara i pilota, potpornih zidova ograda i terasa te drenažno-odvodnog sustava. U to spada i sanacija infrastrukture vrta, što pak obuhvaća razvod instalacija vodovoda, kanalizacije i struje, a riječ je o nastavku izvedenih radova sanacije u njegovu donjem dijelu – ističe se u dokumentaciji.

Sudeći prema uvjetima, Grad traži nekoga tko će pažljivo izvesti delikatan posao jer pojedini segmenti imaju iznimnu povijesnu i kulturnu vrijednost, a neki se pak, što zbog zuba vremena, što zbog prošlogodišnjih potresa, više popraviti ne daju.

– Postojeći elementi vrtne arhitekture prilično su oštećeni. Vrt je uređen 1929. prema projektu ovlaštenog graditelja Stjepana Uršića, a budući da je riječ o betonskim elementima starima više od 85 godina, do oštećenja je došlo zbog izloženosti atmosferilijama, ali dio je i posljedica pomaka tla – navodi se u javnoj nabavi.

I dalje računaju na EU fondove

Sanacija se zasad financira iz gradske blagajne. Bilo je sve spremno za prijavu za sufinanciranje iz fondova EU, kažu u Gradu, ali nije uspjelo “zbog nedostatne financijske alokacije za obnovu nepokretnih kulturnih dobara koja je bila raspoloživa u razdoblju od 2014. do 2020.” No optimistični su, dodaju, jer ciljevi EU za novo sedmogodišnje razdoblje, kao i prijedlog Nacionalne razvojne strategije, impliciraju da će obnova kulturne baštine biti podržana u sklopu operativnih programa čija je izrada u tijeku.

– Grad će sa svojim ustanovama u kulturi, kao i dosad, iskoristiti sve mogućnosti na raspolaganju te će, ovisno o dinamici objave te vrsti i uvjetima javnih poziva, prijaviti sve projekte obnove baštine koji budu prihvatljivi, uključujući palaču Gvozdanović – poručuju.

Komentara 3

LI
linkser2
07:49 21.02.2021.

auuu, kada se završi pa kada se elita tu okupi...Bujanec, Brkić,Karamarko, Modni mačak, Šuput....

ST
Stjepan2103
09:21 19.02.2021.

radiš za grad i odeš u stečaj...............netko je loše planiral

PO
Potepuh
16:16 18.02.2021.

Sad bu to kumek preštihal i naplatil milju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije