Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ima mjesta

Bandić širi plan za Klaru: 30 zgrada u Novom Zagrebu za stradale u potresu tek je prva faza

Zagreb: Bandić sa suradnicim obišao radove na izgradnji Spomenika žrtvama Holokausta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
12.02.2021.
u 09:52

Zaključili su da ima mjesta da se megaprojekt “nadogradi”, a mijenjaju i kriterije za dodjelu stanova stradalima u potresu

Gdje parcela nije tijesna, izgradnja može bijesna. Zaključio je valjda tako gradonačelnik Milan Bandić, koji će u Svetu Klaru, uz 30 planiranih tipskih objekata za pogođene potresom, čini se, dodati još koji. Ima mjesta, veliko je to zemljište, pa će 30 zgrada biti samo prva faza gradnje.

Koliko još? Računamo...

Podsjetimo, projektu Grada da na parcelu na kojoj se prije nekoliko godina planiralo izgraditi romsko naselje smjesti one koje je potres ostavio bez domova zeleno je svjetlo Skupština dala prije deset dana, a sad bi se plan trebao malo modificirati, odlukom gradonačelnika. Koliko onda zgrada, ako ne 30, raspitali smo se u gradskoj upravi.

– To točno još ne znamo. Na tom se zemljištu trenutačno projektira i vrtić od nekih 2700 kvadrata, a računamo da bi 30 zgrada zauzelo prostor od otprilike devet tisuća četvornih metara. Naravno, treba predvidjeti i prostor za zelene površine i dodatne sadržaje, ali uzmete li u obzir da u Klari ima 50.855 kvadrata, stane još puno toga – govore nam neslužbeno u Gradu, a mi, brzom matematikom i sa zelenim površinama u glavi, dolazimo do otprilike polovice iskorištenosti zemljišta, ako se radi po trenutačnom planu. Tako nešto, kažu u gradskoj upravi, a otuda i ideja za još tipskih objekata s po dvije ili tri etaže.

A koliko će to koštati, barem ta prva faza, i kad počinju useljenja?

– Nemamo još sve računice, ali imat ćemo vrlo brzo. Nadamo se da bi prvi ljudi onamo mogli stići za otprilike godinu dana – vele nam u Gradu.

Neće se mijenjati, međutim, samo broj zgrada, već i kriteriji bodovanja za one koji jedan od stotinjak prvih stanova žele. Imovinski cenzus kao kategorija u potpunosti se u novom prijedlogu odluke briše, odnosno za dobiti mjesto u Svetoj Klari neće se ipak gledati da ukupan prosječni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva ostvaren u prethodnoj godini ne prelazi 1663 kune. Umjesto statusa umirovljenika, bodovat će se kategorija “osoba stara 65 i više godina”, ali ako je netko treće dobi samac, onda za njega bodova ipak nema iako su u prvotnoj odluci bila predviđena tri.

Izbačen i registar

– Sve osobe starije životne dobi koje su stradale u potresu mogu biti zbrinute u domovima za starije osobe – da je starijim samcima ipak bolje da ne žive sami, pojasnili su u Gradu.

Ono što je iz prve odluke još izbačeno jest da nekretninu na raspolaganje mogu dobiti oni “upisani u Registar šteta od prirodnih nepogoda” jer su u tom registru samo štete od petrinjskog, a ne i one od zagrebačkog potresa.

Ključne riječi

Komentara 12

BO
boris48astrid
10:56 12.02.2021.

e tako da znate banditos to bi radil za svoje bosančerose lažov i kriminalac

DU
Deleted user
11:54 12.02.2021.

a što je s Podbrežjem....trebalo je biti tamo desetak zgrada škola vrtići dućani kafići...napravljene tri ili četiri zgrade i stalo.....više nitko ni ne spominje gradnju na tom području....

DU
Deleted user
10:18 12.02.2021.

Do Klare preko urbanističkog razvoja Remetinca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije