Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Nastavak Velikog brata nakon bombe: 50 novih kamera u centru

Uskoro bi i policija trebala preuzimati slike s kamera i tako provjeravati situaciju u gradu
01. veljače 2013. u 08:17 25 komentara 205 prikaza
kamere
Foto: arhiva VL

Akteri posljednje eksplozije na Trgu bana Jelačića koja je unijela nesigurnost među Zagrepčane uhvaćeni su ponajprije zahvaljujući snimkama s nadzornih kamera koje je postavio Grad Zagreb.

Nakon tog događaja, policija je čest gost u prostorima prometnog redarstva, a pomoću snimki pokušava doći i do drugih počinitelja kaznenih djela.

Centar živi cijele noći

Stoga, iako nije bilo planirano, projekt ‘Velikog brata’ ove se godine nastavlja pa će se kamere postaviti na još 50-ak lokacija.

Autor projekta i šef prometno-komunalnog redarstva Mato Kraljević kazao je da se krenulo s izradom plana, ali da se već zna da će većina novih kamera pokriti ulice u užem centru grada.

– Bogovićeva, Preradovićeva, Gajeva, samo su neke od lokacija koje će se dodatno staviti pod nadzor, a osim uvođenja reda kod parkiranja, time želimo vratiti i sigurnost na gradske ulice – kazao je Kraljević dodavši da je gradonačelnik odlučio da se projekt nastavi već ove godine nakon nedavnih eksplozija.

Napomenuo je kako je centar grada ‘živ’ tijekom cijele noći, pa će činjenica da se ulice snimaju spriječiti mnoge u naumu da počine neko kazneno djelo.

– Građani će se osjećati sigurnije kada budu znali da se ulice nadgledaju i da je Grad nešto poduzeo u vezi s njihovom zaštitom. Nakon ovih eksplozija intenzivnije smo promatrali što su kamere noću snimile i tu imamo svega, jedno ogromno bogatstvo informacija koje je policiji neprocjenjivo – istaknuo je Kraljević.

Iz tog razloga, ovih dana intenzivno se pregovara i s policijom da u svom centru preuzmu slike s kamera kako bi ih mogli svakodnevno koristiti.

– Da je policija već spojena na kamere, eksplozije na Trgu ne bi ni bilo ili bi počinitelje uspjeli uhvatiti na licu mjesta. Nama više ne treba opravdanja za njihovo postavljanje jer su ovi posljednji slučajevi dokazali koliko znače – kaže Kraljević.

Prvo zbog parkiranja

Osim sigurnosti i koristi policiji, kamere su prije svega postavljene da se putem njih kažnjava nedopušteno zaustavljanje i parkiranje. A osim na Trgu bana Jelačića ima ih na još 74 lokacije diljem grada. Projekt kamera stajao je Grad 18 milijuna kuna, dok je cijena daljnjeg ulaganja još nepoznata.

>>Donosimo popis svih zagrebačkih ulica u kojima se nalaze kamere

>>Kamere danas počinju snimati na glavnom trgu

Samobor: Predsjednik HGK Luka Burilović posjetio tvrtku Nord Product
SVE POZNATIJI HRVATSKI PROIZVOĐAČ
Hrvatske mobilne kuće izdrže na -25°C, a izvoze ih i u Skandinaviju: 'Sve je domaći proizvod'
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
 • Avatar whitesox
  whitesox:

  Kamere nisu postavljene radi savjesnih i odgovornih!

 • HerrIvo:

  Obicno tako pocme...onda ce stavit kamere u svaku ulicu u svakom gradu ... pa ce na kraju zakljucit da je nabolje da stave kamere u nase domove da budu sigurni da ne radimo nista lose...

 • Machak:

  Baš me veseli što će uvesti reda prilikom parkiranja u Bogovićevoj, gornjem dijelu Gajeve, Preradvićeve, Margaretske, Preobraženske te Preradovićevom i Jelačićevom trgu...tamo su inače uvijek gužve na parkinzima....1984 dolazi sa zakašnjenjem od 30 godina ali ipak dolazi....