Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eksplozija na trgu

VIDEO U vrijeme eksplozije kamere na Trgu zabilježile crveni Ford

pirotehničari,harmica,bomba,eksplozija,policija (1)
Sanjin Strukić/PIXSELL
23.01.2013.
u 07:19

Policija je jutros obradila veći dio glavnog gradskog trga. Kriminalistički tehničari uzimaju tragove, a na kamerama je u vrijeme eksplozije na Trgu uočen crveni Ford.

Nova eksplozija, treća u ovom mjesecu, odjeknula je u 2.25 sati u samom centru Zagreba na Trgu Bana Josipa Jelačića. Ozlijeđenih srećom nema, a nastala je tek manja materijalna šteta na jednog od kamenih ploča kojima je popločen trg, nedaleko od kipa. Policajci koji su cijelu noć bili u ophodnji po središtu Zagreba čuli su eksploziju i odmah obavijestili kolege, a već nakon dvije, tri minute na mjesto događaja stiglo je desetak policijskih vozila, kao i vatrogasci i pirotehničari.

Policija je malo iza pola tri trakom ogradila veći dio glavnog gradskog trga, koja je skinuta malo iza podne, kada su kriminalistički tehničari završili sa izuzimanjem tragova. Odmah nakon što su skinuli traku na glavnom trgu policija je ogradila cijelo područje oko ulaza na tržnicu Dolac i veći dio ulice Pod zidom. Veći dio dana inspektori su pregledavali sve što su snimile nadzorne kamere postavljene na središnjem trgu i okolnim ulicama. Na jednoj od njih uočen je crveni ford koji je prošao ulicom Pod Zidom u vrijeme kada se eksplozija dogodila. Na nadzornoj kameri vidljivo je da je u auto ušla muška osoba, nakon čega se automobil zaputio u smjeru Katedrale. Policija još uvijek ne želi komentirati da li ovaj automobil ima ikakve veze sa eksplozijom. No, mole sve građane koji imaju bilo kakvih saznanja o eksploziji da se jave policiji. Kakva je situacija na Jelačićevu trgu, možete uživo pratiti ovdje

Nema osumnjičenih 

Policija je oko 11 sati održala konferenciju za novinare.

– Jutros oko 2.25 sati u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića nasuprot broja 6 došlo je do eksplozije jednog eksplozivnog sredstva. Razbijeno je jedno staklo, a drugih oštećenja nema te nitko nije ozlijeđen. Očevid je trenutačno u tijeku, nemamo osumnjičenih, u fazi smo izuzimanja i pregledavanja svih dostupnih snimki – rekao je načelnik PU zagrebačke Goran Burušić te dodao kako su neki građani sami dojavili eksploziju, no policija je imala prvu informaciju jer je u toj zoni bila policijska ophodnja koja je čula eksploziju.

Policija moli sve građane koji su bilo što čuli, vidjeli ili mogu povezati s eksplozijom da se jave policiji. Svaku će informaciju istražiti. Burušić je naglasio da još nitko nije priveden ni ispitan u vezi s eksplozijom. Izuzeli su sve fragmente i dokaze, trenutačno su na vještačenju, no Burušić je rekao kako ne znaju kada će ono biti gotovo.

Među građanima koji su čuli eksploziju jest i prodavačica na kiosku na Trgu bana Jelačića.

– Čula sam eksploziju, sve se zatreslo i okolo su se uključili alarmi. Neki zaštitari došli su do mjesta eksplozije, a nakon toga su se udaljili – rekla je prodavačica na kiosku koja je tu noć radila noćnu smjenu te dodala da su neki ljudi izašli iz svojih stanova.

– Točno u pola tri ujutro odjeknula je snažna detonacija. Već nakon dvije, tri minute stiglo je desetak policijskih vozila. Krenuli su gore na Kaptol, ali brzo su shvatili da je bomba postavljena na drugom mjestu, pokraj spomenika banu Jelačiću. Bila je to snažna eksplozija, ali nikoga nismo vidjeli, Trg je bio prazan... – prepričao je jedan od stanara Trga Reutersu.

Zagrebačka policija trenutačno pregledava sve što su snimile nadzorne kamere postavljene na središnjem gradskom trgu. Na njima je u vrijeme eksplozije na Trgu uočen crveni Ford. Kamere su, podsjetimo, postavljene zbog nadzora i kažnjavanja prekršaja u prometu pri parkiranju te za dostavna vozila. Kako doznajemo od Mate Kraljevića, šefa prometnih redara, Grad Zagreb već je prije ponudio policiji da se posluži nadzornim kamerama, no tu ponudu još nisu operativno iskoristili.

Ostojić: Klonio bih se bilo kakvog govora o terorizmu

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić jutros u Hrvatskom saboru još nije želio govoriti o prirodi eksplozije na središnjem zagrebačkom trgu te kazao kako bi se klonio bilo kakvog govora o terorističkom napadu i sličnom.

– Policijska uprava zagrebačka izvijestit će o noćašnjem događaju. Ja bih se klonio bilo kakvog govora o terorizmu i sličnom, s obzirom na to da je oštećena jedna ploča. Vidjet ćemo što će policija reći – kazao je Ostojić novinarima. Dodao je kako mu je teško ovu eksploziju povezati s prethodne dvije u zapadnom dijelu grada koje su uzdrmale građane Zagreba.

– Ne mogu povezivati ništa, kad to policija još nije povezala – kratko je rekao ministar.

Zvučalo je poput pirotehnike – topovskog udara

Neki od stanara koji žive na glavnom gradskom trgu kazali su da su čuli jednu snažnu detonaciju koja je zvučala kao topovski udar. Malo prije devet sati na Trg je došao i čelnik gradskog Ureda za upravljanje kriznim situacijama Pavle Kalinić.

Ovo je treća eksplozija koja je glavni grad Hrvatske zatresla u manje u mjesec dana. Najprije je aktivirana naprava na željezničkoj pruzi kod Podsuseda, a zatim je odjeknula eksplozija na Aleji Bologne. Za ta dva napada sumnjiči se Vojislav Blažević koji je trenutačno u pritvoru. Zasad se ne zna jesu li eksplozije povezane. Osumnjičeni Blažević negira krivnju. 

>>'Neopravdano sam osumnjičen i neću odustati od štrajka glađu'

>>'Čim netko postavi eksploziv i ugrožava ljude, to je terorizam'

>>Imate li informacije, fotografije ili videosnimke o ovom događaju, pošaljite ih na dojavi@vecernji.net

Komentara 141

LA
larala
08:16 23.01.2013.

ovo baš nije tako bezazleno kako se želi prikazati, bez obzira što eksplozija nije napravila vecu štetu ne zaboravimo da je ipak postavljena na trgu koji je pod kamerama, i za to bombaš treba imati stvarno petlju a, to sigurno nije neki klinac koji ne zna šta ce od dosade....

SJ
Sve je uzalud
08:17 23.01.2013.

Vrijeme je da naša vlast shvati i da joj dođe iz guzice u glavu da nije ovo eksplozija već poruka koju upućuju mnogi nezadovoljni građani. Te da buduće neće biti manje ili veće eksplozije već sve veće poruke. To če valja stati kad ova država napokon bude štitila i vodila računa o svojim građanima a da im ne bude mačeha kao sada. Država je ostala sama i sve će se rigidnije braniti od pljuski.

Avatar Svećenik
Svećenik
09:11 23.01.2013.

Stvar je sve ozbiljnija. Ali, ako se malo vratimo unazad... Paravinja je bio u zatvoru u Banjoj Luci par dana, zahvaljujući rafiniranim metodama ondašnje policije, sve je priznao i opisao. Pjevajući! A čovjek za kojeg policija, oni kažu opravdano, sumnja, izvodi kazališnu predstavu, neće jesti, neće hodati... Sa njim na posudbu u Banja Luku i neka ga vrate za pet dana, sa popisom svih sudionika.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije