Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI FILMA

Nasljeđe i duhovi sovjetske ere u novom tjednu Dokukina

Foto: Dokukino KIC
1/4
02.02.2022.
u 11:40

Prva projekcija tjedna je u četvrtak u 19 sati kada kreće distribucija filma nagrađivanog dokumentarista Vitalija Manskog.

U vrijeme sve većih rusko-europskih tenzija u Dokukinu KIC osvrnut će se na priče svjedoka ne-tako-davne sovjetske prošlosti uz tri hvaljena dokumentarna filma iz suvremene produkcije, odnosno "Gorbačov. Raj" Vitalija Manskog o posljednjem predsjedniku SSSR-a danas. Zatim i "Skok" Giedrė Žickytė o litavskom mornaru i njegovom (neuspješnom) prebjegu iz sovjetskih u američke ruke i "Dan žena" Dolye Gavanski o paralelnoj ženskoj povijesti Sovjetskog Saveza.

Prva projekcija tjedna je u četvrtak u 19 sati kada kreće distribucija filma nagrađivanog dokumentarista Vitalija Manskog. Kao i prethodna ostvarenja Vitalija Manskog, posebice Rodbina (2016.) i Putinovi svjedoci (2018.), u novom filmu problematiziraju se suvremena stanja postsovjetskih država u sjeni političkih događaja iz prošlosti, sada kroz perspektivu jednog čovjeka – Mihaila Gorbačova, arhitekta Glasnosti i Perestrojke.

Njegova kratka vladavina obilježena je mnogim turbulentnim događajima: padom komunističkog carstva, ali i rušenjem Berlinskog zida, eksplozijom nuklearnog pogona u Černobilu, nasilno gušenje prosvjeda u Tbilisiju, uz mnoge druge. Sovjetsko se carstvo pod njegovom vlašću urušilo – a vlastiti ga je narod osudio. Manski daje uvid “iza kulisa”, u život starca koji svoje zlatne godine provodi u praznoj kući u predgrađu Moskve. Nakon kinopremijere u četvrtak očekuje se i razgovor u kojem će sudjelovati politolog dr. sc. Davor Boban, rusistica dr. sc. Ivana Peruško Vindakijević, novinar Vlado Vurušić, te povjesničar dr. sc. Tvrtko Jakovina koji će ujedno i moderirati razgovor.

U petak u 21 sat pak prikazuje se uspješan film litavske redateljice Giedrė Žickytė o jednom mornaru koji u studenom 1970. godine pokušava prebjeći sa sovjetskog broda na američki u potrazi za slobodom – i američkim snom. Međutim, Amerikanci ga vraćaju Sovjetima i on završava na suđenju zbog izdaje. Sada u 90-im godinama, Simas Kudirka vodi nas kroz događaje koji su uslijedili. Skok je prikazan diljem svijeta i osvojio je mnoge nagrade, među njima i nagradu publike na prestižnom festivalu dokumentarnog filma DOCVILLE.

Subotnji termin u 19 sati rezerviran je za duhoviti i intimni dokumentarac Dolye Gavanski, Dan žena, o ženskim sudbinama u grčevito doba povijesnih i društvenih promjena u SSSR-u. U razgovoru s redateljicom govornice slobodno otkrivaju svoje misli, strahove i osjećaje. Među njima su mnoge poznate i snažne žene, poznata voditeljica Dina Grigoreva, Svetlana Aleksijevič, dobitnica Nobelove nagrade za književnost, internetska senzacija Elena Krygina, 94-godišnja veteranka 2. svjetskog rata Marija Rokhlina, uz mnoge druge

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije