Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dramatični problemi

Ulagali smo u ceste, ali nismo u ljude, obrazovanje i kulturu

06.03.2018.
u 06:15

Oko 90% gimnazijalaca svoju budućnost vidi pozitivno, a samo ih 33% pozitivno vidi i budućnost Hrvatske, iznio je Boris Jokić

Dramatični demografski problemi ne mogu se rješavati ako se ne okrenemo paradigmi ulaganja u ljude, u čemu Hrvatska stoji znatno lošije od nordijskih zemalja koje su u socijalnom ulaganju najdalje odmakle, čulo se jučer na konferenciji “Izgradnja dobrog društva ususret socijalnijoj i demokratskijoj Europi” Zaklade Friedrich Ebert.

Naročito je važno ulaganje u djecu te u usklađenje obiteljske politike i posla, kazao je prof. Vlado Puljiz s Katedre za socijalni rad zagrebačkog Pravnog fakulteta. U Hrvatskoj dijete roditelja s osnovnom školom ima deset puta manju šansu da dođe na fakultet, a kratkoročne politike dodatno su osiromašile one najsiromašnije. Hrvatska nije uništeno društvo, ali političke su elite odmakle od potencijala koji imamo jer nisu prepoznale čovjeka kao resurs 21. stoljeća, rekao je Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja nazvavši to “velikom izdajom svih političkih opcija”.

– Ulagali smo u ceste, brodogradnju, ali ne u odgoj, obrazovanje, znanost i kulturu, a to su resori koji daju dodanu vrijednost – kazao je Jokić. O demografskim se problemima puno govori, ali treba osvijestiti da oni koji tu žive ne smatraju Hrvatsku kvalitetnim kontekstom, istaknuo je iznijevši da oko 90% gimnazijalaca svoju budućnost vidi pozitivno, slično vide i budućnost EU i svijeta, ali samo ih 33% pozitivno vidi i budućnost Hrvatske, što trebaju uzeti u obzir oni koji kreiraju socijalnu politiku. Davorko Vidović istaknuo je i cjeloživotno obrazovanje kao važno socijalno ulaganje, jer aktivacija stanovništva temeljna je koncepcija dobrog društva; u RH se 2,7% odraslih uključuje u cjeloživotno obrazovanje, u Danskoj 27%.

Komentara 104

Avatar nisam_robot
nisam_robot
07:29 06.03.2018.

Drug Joka je u svome "znanstvenom radu" falsificirao blisku povjest. Napisao je da je rat krenuo nakon sto je Hrvatska priznata. To je naravno jedna od najgorih jugofilskih lazi. Hrvatska je bila 1/3 okupirana i rat je bio u punom jeku kada je Hrvatska priznata od EU. I takav lazljivac se sada usudjuje imati javno misljenje o obrazovanju, niti se Djikic ne javlja zbog ovako ocevidne propagandne falsifikacije povjesnih dogadjaja.

AN
AnteizmalogZGa
07:09 06.03.2018.

Eto Boris Jokić je stručnjak za jezikoslovlje...obrazovanje ....demografiju...industriju...?!!! Ma čudo jedno od čovjeka. Moramo paziti da nam ga ne ukradu Ameri....Rusi....ili Sjeverna Koreja. Gdje ono radi? ...Čuvena institucija!

Avatar Prskator.Vlado
Prskator.Vlado
07:01 06.03.2018.

Boris Jokić? Jel to votka?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije