Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Najopasnije na križanju Ilice i Sv. Duha

Različiti stručnjaci ujedinili su snage i analizirali prometne nesreće u protekle četiri godine
16. svibnja 2014. u 15:30 5 komentara 3326 prikaza
nesreće
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Najopasnije križanje u Zagrebu je ono gdje se spajaju Sveti Duh i Ilica. Na toj crnoj točki dogodilo se najviše prometnih nesreća u posljednje četiri godine, a iznenađujuće je i to što u centru grada strada mnogo pješaka i biciklista. Pokazao je to pilot projekt Klasterizacija prometnih nesreća u Zagrebu izrađen u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa. Izradili su ga stručnjaci Zavoda za prometno planiranje Fakulteta prometnih znanosti i Katedre za geoinformatiku Geodetskog fakulteta te tvrtka Promet i prostor. Analizirali su ukupno 35.281 evidentiranu prometnu nesreću, od kojih su 153 imale za posljedicu smrtno stradanje, a u 7130 nesreća bilo je teško ozlijeđenih osoba. – Prometne nesreće događaju se kada imate najmanje dva propusta, a 50 posto njih događa se na samo 10 posto prometne mreže – objasnio je Marko Ševrović s Fakulteta prometnih znanosti. Dodao je da je istraživanje pokazalo da se mnogo nesreća događa u središtu grada, gdje ima najviše prometa. Nekorištenje pothodnika čest je uzrok stradanja pješaka u Aveniji Dubrovnik, a križanje Klaićeve i Kačićeve najopasnije je za neoprezne bicikliste.

Uz te dvije ulice kobnim su se pokazala i križanja Selska - Horvaćanska, Savska - Odranska te u ona duž Vukovarske ulice. – Korištenjem inovativnih geoinformacijskih metoda i alata napravljen je WebGIS preglednik koji omogućava vizualizaciju mjesta na kojima se učestalo događaju prometne nesreće čime jednostavno možemo detektirati gdje je potrebno poboljšati prometnu infrastrukturu, pojačati policijske nadzore i upozoriti javnost na oprez – dodao je Ševrović. Motociklisti pak stradaju najviše na križanju Slavonske i Hrvatske bratske zajednice. Ulica grada Vukovara i Kruge druga su najopasnija lokacija za njih, a odmah iza nje je i križanje Frankopanske i Trga maršala Tita. Iako rotor na Remetincu za većinu vozača nije ugodan, na njemu nije bilo teških nesreća. Za pješake je puno opasniji onaj u Petrovoj ulici. Najopasnije lokacije na kojima se ide preko crvenog na semaforu su na potezu Selska - Ozaljska - Nehajska, te Vukovarska i Savska.

>>"To je nepodnošljivo! U pet dana tri prometne nesreće"

Kobne ulice

Avenija Dubrovnik: Mnogi vozači po širokoj glavnoj prometnici Novog Zagreba voze brže nego što je dopušteno

Selska cesta: Ova je ulica vrlo prometna i s mnogo raskrižja na kojima se događaju prometne nesreće

Ilica - Sveti Duh: Na ovom se kobnom križanju u posljednje četiri godine dogodilo najviše prometnih nesreća

Klaićeva - Kačićeva: Prema podacima HAK-a, križanje u blizini dječje bolnice najopasnije je za bicikliste

Tatjana Jurić
skrenula pozornost
Tatjana Jurić progovorila o teškoj bolesti: 'Ponekad se čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
  • zgbzoran:

    koja šuplja analiza, a da ne govorim da bi u ovakvom članku trebala biti i slika koja prati tekst jer ovako sročena stranica ne bi prošla ni u osnovnoj školi, bar nije dok sam se ja školovao

  • samodinamo:

    super,sad ste naveli di je opasno. i kaj s tim? nije da bu se nekaj promijenilo. debilana.

  • tvrdapixa:

    Ako je na nekom raskrižju bilo najviše nesreća ne znači da je i najopasnije. Za kritičnost nekog mjesta morali bi osim broja nesreća, imati i broj vozila koja prometuju tim mjestom. Ilica-Sveti Duh, pod uvjetom da se svi pridržavaju prometnih ... prikaži još!h pravila, je prilično sigurno raskrižje.