Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Međunarodno natjecanje "Lovro von Matačić"

Najbolji mladi dirigenti natječu se večeras i sutra u KD Vatroslav Lisinski, u deset najboljih i Hrvat

Koncert Zagrebačke filharmonije "In memoriam maestro Lovro von Matačić"
Tomislav Miletic/PIXSELL
21.09.2023.
u 12:03

Među odabranim kandidatima pronašao se i jedan Hrvat, 31-godišnji Davor Kelić, koji je diplomski studij orkestralnog dirigiranja završio na Muzičkoj akademiji u Zagrebu

U KD Vatroslava Lisinskog od 16. do 22. rujna održava se 8. Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić. Natjecanje se odvija u nekoliko faza, a finalni koncert očekuje se u petak, 22. rujna kad će publika (uz prethodno osiguranu ulaznicu) imati priliku prisustvovati na koncertu i uživati u izvedbama.

8. Međunarodno natjecanje mladih dirigenata Lovro von Matačić, u organizaciji Fonda Lovro i Lilly Matačić, i ove je godine okupilo zavidan broj mladih talenata. U ruke organizatora pristiglo je gotovo 200 prijava iz cijelog svijeta dok je 18 odabranih kandidata dobilo priliku uživo se predstaviti žiriju i pokazati im svoje umijeće dirigiranja uz Zagrebačku filharmoniju. Ocjenjivački je sud potom odabrao 10 kandidata za treći krug natjecanja, koji je na rasporedu u srijedu, 20. rujna.

Među odabranim kandidatima pronašao se i jedan Hrvat, 31-godišnji Davor Kelić, koji je diplomski studij orkestralnog dirigiranja završio na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Kelić je svoje iskustvo dirigiranja potom usavršio u brojnim hrvatskim sastavima poput Ansambla zagrebačkog gradskog kazališta Komedija, Hrvatskog komornog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a i Hrvatskog narodnog kazališta.


Osim Davora Kelića, u treći krug natjecanja ušli su idući mladi dirigenti: Joseph Bozich (32) iz SAD-a, Liao Brian (31) iz Tajvana, Jaehyuck Choi (28) iz Republike Koreje, Ka Hou Fan (33), iz Makaa, Niklas Benjamin Hoffmann (32) i Christopher Schumann (33) iz Njemačke, Michał Juraszek (32) iz Poljske, Mauro Mariani (30) iz Italije te Evgenii Sakmarov (33) iz Kanade.

Odabrane kandidate će i u idućim fazama natjecanja pomno pratiti međunarodni ocjenjivački sud sastavljen od uglednih domaćih i svjetskih imena, a oni su Antoni Wit, koji ima i ulogu predsjednika žirija, potom Valentin Egel, Zoran Juranić, Sreten Krstić, Uroš Lajovic, Dawid Runtz i Leo Samama.

Od deset kandidata iz trećeg kruga, njih šestero prolazi u četvrti krug natjecanja, koji se održava 21. rujna, dok će troje najbolje ocijenjenih imati priliku pokazati svoje umijeće u velikom finalu. Velika završnica natjecanja održat će se u petak, 22. rujna u 19.30 sati kad će u KD Vatroslava Lisinskog troje odabranih finalista uz Zagrebačku filharmoniju izvesti atraktivne skladbe Wagnera, Debussyja i Straussa. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije