Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrija Hebrang

"Na referendum o Bandiću izađite i dajte glas za njegovu smjenu!"

Hebrang
Marko Lukunić
28.07.2010.
u 21:27

Ako dođe do raspisivanja referenduma o smjeni gradonačelnika, HDZ će svojim glasačima preporučiti da svakako izađu na referendum i glasaju za njegovu smjenu - rekao je šef kluba zastupnika HDZ-a

– Ako dođe do raspisivanja referenduma o smjeni gradonačelnika Milana Bandića, HDZ će svojim glasačima preporučiti da svakako izađu na referendum i glasaju za njegovu smjenu. Bandić više ne može voditi grad jer nema podršku Skupštine, jer je izgubio povjerenje građana i zato što više ne može provesti projekte koje je obećao prije izbora – rekao nam je danas Andrija Hebrang.

SDP u bitki s vremenom

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a kaže da njegova stranka načelno nema ništa protiv toga da se u saborsku proceduru pošalje prijedlog izmjene Zakona o referendumu koji bi omogućio da Bandića može smijeniti većina od izašlih birača bez obzira na njihov broj.

Podsjetimo, trenutačno još vrijedi odredba prema kojoj bi referendum bio valjan samo ako bi na njega izašlo više od polovine svih upisanih birača u Zagrebu.
– Kada će izmjene zakona stići u saborske klupe, ovisi o Vladi, koja mora pripremiti novi tekst zakona. Ne vjerujem da će to biti na rujanskom zasjedanju jer ćemo tada raspravljati o rebalansu proračuna. To nam je ipak prioritet. Realno je očekivati da će se izmjene Zakona o referendumu u Saboru naći u listopadu – kaže Hebrang.

Njegova izjava obradovala je jednog od vodećih ljudi zagrebačkoga SDP-a. Kaže da je o izmjeni zakona razgovarao s Hebrangom prije dva mjeseca i da mu je već tada davao pozitivne signale.

– U listopadu, kažete? Izmjene zakona morat ćemo predložiti prije! Vodimo bitku s vremenom. SDP je već pripremio izmjenu zakona i možda ga u proceduru pošaljemo već tijekom ljeta – rekao nam je izvor iz SDP-a.

Zagrebački HNS danas je rekao da će sami započeti prikupljati potpise ako Gradska skupština na rujanskom zasjedanju ne raspiše referendum o smjeni gradonačelnika. Spremni su, kažu, pokrenuti referendum i po sadašnjim, kako tvrde, nepoštenim pravilima.
– Ako u Saboru vrijedi presedan za izbor ustavnih sudaca, vrijedi i presedan za smjenu gradonačelnika. Tražit ćemo da se referendum provede po ustavnim regulama – rekla je Alenka Košiša Čičin-Šain.

Zagrebački HNS optužuje HDZ i Milana Bandića za “političku trgovinu”.
– Hadezeovcima očito politički odgovara da se ne mijenja cenzus za referendum, a najnoviji primjer toga je “deal” Bandića i ministra zdravstva Darka Milinovića oko spajanja bolnica – tvrde u HNS-u.

Istovremeni izbori

– Nikada se ne bismo osvećivali preko leđa Zagrepčana. Ozbiljna smo stranka, za razliku od te periferne strančice – odgovorio im je Hebrang i dodao da će HDZ i dalje inzistirati da se istodobno održe prijevremeni izbori i za gradonačelnika i za Gradsku skupštinu jer je za katastrofalno stanje u Zagrebu “kriv cijeli SDP, a ne samo Milan Bandić”.

Komentara 85

RI
RINMA
17:12 30.07.2010.

Ovom zgubidanu bi bilo bolje da uzme u ruke nekakvu lopatu na tom gradilištu, nego što se pravi da zna rukovati mobitelom.

EL
elfenomeno77
10:36 29.07.2010.

bandic i njegove bivse kolege iz sdp-a konacno trebaju priznati da su pokrali sve iz zagreba i dati ostavke

OB
-obrisani-
08:50 29.07.2010.

Sto on misli da je zasticen? Sezona lova je na pomolu. Leti i on...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije