Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Na mjestu Titove kuće vježbat će umirovljenici

Udruga antifašista Susedgrad tražila je da se postavi spomen-ploča, no vijećnici kažu da im to nije u planu
06. veljače 2019. u 07:50 7 komentara 1039 prikaza
Mjesni odbor Gajnice
Foto: Robert Anic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Dolazio je k njoj pod okriljem noći. U kući u današnjoj Ulici kerestinečkih žrtava mladi par živio je skrivajući se dvije godine pod lažnim imenima. Ona je bila Marija Šarić, a on inženjer Slavko Babić. U to kratko vrijeme začeli su i dijete. No nakon ulaska Ante Pavelića u Zagreb, u svibnju 1941. on je otišao u Beograd i svoju partnericu ostavio u poodmakloj trudnoći, pred sam porod.

Nelsonov lanac u procesu obnove Skandal u Zagrebu: Kamo je nestao Nelsonov lanac?

Izdvojili 3,4 milijuna kuna

Storija je to koju još prepričavaju starosjedioci Gajnica. Njezini glavni sudionici zapravo su Josip Broz Tito i njegova treća žena Herta Haas, koju Gajničani zovu Švelja, referirajući se na posao kojim se bavila. Herta Haas tu je kuću ostavila sinu Miši, kojeg je dobila s Titom.

A danas će na istome mjestu gradonačelnik Milan Bandić prerezati vrpcu kako bi otvorio nove prostorije mjesne samouprave. U 17 sati dočekat će ga ondje Kulturno-umjetničko društvo Vrapčanci i zbor OŠ Dragutina Domjanića, a bit će to rezultat inicijative pokrenute prije deset godina. Tada im je, kaže Dejan Kljajić, predsjednik Vijeća Gradske četvrti Podsused – Vrapče, Grad Zagreb dao na korištenje tzv. Titovu kuću. A Gradska četvrt u studenome 2016. odlučila ju je srušiti kako bi se ondje sagradio objekt za potrebe Mjesnog odbora Gajnice.

Natalija Prica Oreški Bivša misica Tko je nova šefica Bandićeve mladeži

– Tijekom godina iz malih komunalnih akcija izdvojili smo 3,4 milijuna kuna, a sada će prostorije koristiti i razne udruge, organizacije, bit će i besplatnog vježbanja za građane svih dobi, od djece do umirovljenika – ističe Kljajić. No rušenje Titove kuće nije u tom dijelu grada prošlo bez vike. Kad su je već sravnili sa zemljom, požalili su se članovi Udruge antifašističkih boraca Susedgrad, mogla bi se barem postaviti spomen-ploča na kojoj će pisati njezina povijest. Poslali su i službeni zahtjev u Gradsku četvrt, no vijećnici kažu da ne namjeravaju postaviti spomen-obilježje.

– Jedina ploča koja će biti na kući jest ona na kojoj piše kućni broj i oznaka Mjesnog odbora – kaže Kljajić.

Zagreb: Gradonačelnik Milan Bandić otvorio ambulantu obiteljske medicine u Buzinu Lista za oprost Bandić: Ne zafrkavajte gradonačelnika, platite dug

Održavali je izviđači

Kuća je srušena nakon što su se susjedi godinama žalili da se o njoj nitko ne brine pa su se među travom i grmljem legle zmije. Svojedobno ju je, kažu stanovnici, koristio Savez izviđača Susedgrad, koji je objekt i okoliš držao urednima. Kraće je vrijeme u njoj živio i bivši branitelj iz Petrinje, a nakon njegova odlaska počeli su problemi s održavanjem. Mišo Broz odrekao se kuće 1979. godine pod uvjetom da se na tome mjestu sagradi memorijalni muzej za njegova oca i NOB. Nakon što projekt nije realiziran, dvijetisućitih tužio je Grad Zagreb i tražio povrat imovine, no sud je odbio njegov zahtjev.

Pogledajte u kakvom su stanju zagrebački mostovi

Khabib Nurmagomedov
OTAC MU PREMINUO
Ne želi 'uzeti' 30 milijuna eura zbog obećanja koje je dao majci!
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar comandante
  comandante:

  Najveci hrvat zasluzuje barem spomen plocu... ipak je oslobodio ovu zemlju od fasista i domacih podrepasa

 • Avatar Niškorist
  Niškorist:

  Da Vas Tito čuje ?

 • Avatar Analizator
  Analizator:

  Sve takve ploče, a pogotovo onaj spomenik u blizini mjesta gdje je napisana Lijepa naša, treba sravniti sa zemljom da ne mogu podsjećati na muku i teror kroz koji su prolazili narodi pod vladavinom hromog Dabe iz Kuće cveća