Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stari Zagreb

Na Jelačić placu rasle su palme, a umjesto kralja Tomislava stajala je zvijezda

Stari Zagreb
Foto: Hrvatski državni arhiv
1/21
06.11.2013.
u 10:30

Filmove vezane uz Zagreb snimili su uglavnom amateri, a bit će prikazani na 7. PSSST! Festivalu nijemog filma u Centru za kulturu Trešnjevka.

Znatiželjnici uzbuđeno zaviruju u najpoznatije gradsko kulturno središte dok gospoda nonšalantno čita novine, a konobari se guraju kroz mnoštvo. Na pozornici svira orkestar koji gotovo nitko ne sluša, a među publikom ističu se časnici u austrougarskim odorama ili žene s velikim ukrasom od perja na glavi...

Crno-bijeli film Kavana Corso iz 1915. prvi je audiovizualni zapis vezan uz grad, a upravo njime počinje DVD prepun snimaka starog Zagreba koji je Hrvatski filmski arhiv, popularno zvan Hrvatska kinoteka, digitalno restaurirao.

Vrpce ručno pregledane

Ukupno 25 filmova objedinila je na dva DVD-a, pod nazivom Zagreb na filmu 1915. – 1945., a javnosti će ih predstaviti u petak na 7. PSSST! Festivalu nijemog filma u Centru za kulturu Trešnjevka.

– Snimke smo zaštitili još osamdesetih godina u sklopu projekta presnimavanja gradiva na tzv. sigurnosnu, odnosno acetatnu vrpcu, a potom smo ih i digitalizirali kako se ne bi uništile. Svaka je vrpca ručno pregledana – kaže ravnateljica Carmen Lhotka te dodaje da u Kinoteci drže 27 milijuna metara filmske vrpce te otprilike 11.000 naslova.

Filmove vezane uz Zagreb snimili su uglavnom amateri, a na festivalu će oba DVD-a prodavati za 80 kuna iako im je redovita cijena sto kuna. Pokušali su filmom pokazati smjernice razvoja Zagreba donesene 1931. građevinskim zakonom.

Razvoj grada na filmu

– U to je vrijeme izgrađen prvi zagrebački neboder u Masarykovoj, dovršen Tomislavov dom na Sljemenu, spremište tramvaja na Trešnjevci, Umjetnički paviljon prema nacrtu Ivana Meštrovića, a stari željeznički most preko Save zamijenjen je novim – opisivala je kadrove Lhotka.

Komentara 4

ĆA
ćaćaća
11:20 06.11.2013.

i sad se mnogi trude da bude tako..

KG
konjic.grbonjic.92
20:07 06.11.2013.

Poštovani, na Jelačić placu nije bio spomenik Kralju Tomislavu... šalite se? :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije