Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dogodilo se na današnji dan

Znate li kad je Zagreb dobio električnu rasvjetu?

Javna rasvjeta
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/2
05.11.2013.
u 10:45

Prva električna svjetiljka u Zagrebu javno je predstavljena je još 1877. godine, a postavio ju je profesor Ivo Stožir. No, trebalo je još dugo da električne svjetiljke zamijene plinske.

Na današnji dan 1907. godine Zagreb je dobio električnu rasvjetu! Prva električna svjetiljka u Zagrebu javno je predstavljena još 1877. godine, a postavio ju je profesor Ivo Stožir. No, trebalo je još dugo da električne svjetiljke zamijene plinske.

Smatra se da je Zagreb relativno kasno prešao na električnu rasvjetu, a razlog je što je Gradska plinara imala koncesiju na javnu plinsku rasvjetu.

Kad je potpisan ugovor plinare i grada, Zagreb je osvanuo s novim "lampama".

U rad je 1907. godine tako puštena prva elektrana čiji su kupci najprije bili Gradski vodovod i kućanstva, a od 1910. i tramvaj.
 

Komentara 1

IB
Ivan Brnčić
18:07 05.11.2013.

na uglu Ilicie i Gundulićeve stoji prva el. lampa a ispod nje i "spomen" ploča..bilo bi zgodno da je fotka te lampe u članku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije