Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ferdinand budicki

Muzeju automobila prijeti selidba, nema 20.000 kuna za režije

Muzej automobila Ferdinand Budicki
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
Autor
Sandra Golemac
04.12.2014.
u 13:00


Na prošloj Noći muzeja posjetilo ih je najviše ljudi, čak 15 tisuća, a uskoro im istječe ugovor s gradom Zagrebom za korištenje prostora

Pokrenuli su priču bez gradskog i državnog novca, u prostor od 1500 četvornih metara dovezli su stotinjak oldtimera, motora i bicikala, na prošloj Noći muzeja posjetilo ih je najviše građana, čak više od 15 tisuća, dolazili su turisti iz 40 zemalja iz cijeloga svijeta, priređuju uspješne ture za tisuće učenika osnovnih i srednjih škola i djece vrtićke dobi, a danas im, čini se, prijeti – zatvaranje.

Četvero volontera

U prostoru bivše zagrebačke tvornice Pluto, u Ulici Ljudevita Posavskog, lani je u srpnju službeno otvoren Muzej automobila Ferdinand Budicki.

U njemu je sadržano 115 godina povijesti automobilističke kulture u Hrvatskoj. Prikupljeno je nekoliko tisuća fotografija od kojih mnoge dosad nisu viđene, a napisana je i prva monografija na temu najvažnijeg proizvoda u novijoj povijesti grada, koji je zauvijek promijenio društvene procese. Cijelu tu priču danas vodi četvero volontera na čelu s inicijatorom i voditeljem projekta Valentinom Valjkom.

Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Prostor su od grada Zagreba dobili na korištenje na dvije godine, a 18. prosinca upravo taj ugovor istječe.

– Nemamo sredstava da plaćamo sve što trebamo za ovaj golemi prostor. Samo za račune Holdinga mjesečno trebamo davati 20 tisuća kuna. Mnogo smo postigli u ove dvije godine, u međuvremenu su nam svi obećavali brda i doline, ali nitko nam nije pomogao – rekao je Valentino Valjak i dodao da je to pravi primjer funkcioniranja u našoj zemlji.

– Svima su usta puna hvale za ovaj projekt, tu su se i po nekoliko puta s nama fotografirali i gradonačelnik i predsjednik, ali kada se ugase svjetla, ostaje nam hladan prostor i gomila računa. Trnovit je to put, ali ne želimo da priča prestane – istaknuo je Valjak.

Pokroviteljstvo Skupštine

Ako ne riješe račune, prijeti im selidba iz prostora bivše tvornice Pluto. No, voditelj Muzeja kaže da se sastao s predsjednikom Gradske skupštine Darinkom Kosorom koji im je obećao da će se udružiti s gradom Zagrebom te uzeti projekt pod svoje pokroviteljstvo.

– Nadamo se da ćemo ući u gradski proračun – rekao je Valentino Valjak.

Komentara 12

MR
mrki69tua
18:44 04.12.2014.

Nije ulaznica skupa već smo mi Hrvati klošari! Ja, a i mnogi drugi, kada odemo vani platimo po 15 eur ulaznicu, a doma je sve skupo. Nije skupo za duvan svaki dan 50 kn i alkohol, kave još toliko. Doduše malo sam na stranu stavio naš mizerni standard i plaće.

VL
vlatx
07:10 05.12.2014.

Glavno da se nogomet financira sa svih strana a stadioni nam prazni. Kada se pojavi ovako nešto onda se nema novaca. Cijena ulaznice je takva kakva je, ali tamo se ne ide svaki dan pa je samim time i prihvatljiva.

MR
mrki69tua
18:45 04.12.2014.

Ako se ne varam u Pragu je za tehnološki muzej ulaznica bila oko 60 kn, a u Stuttgartu preko 100, al eto 30 je preskupo. Pa akvapark u Vranjicu je 100 kn, al ima se šta vidit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije