Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trešnjevka na nogama

Munjarski put, naš dnevni boravak, pretvaraju u parking

27.10.2017.
u 17:55

Građani strahuju da će nakon uređenja parkinga uslijediti probijanje ceste do Selske

Hoće li Trešnjevka postati nova Savica? Ako je suditi prema broju građana okupljenih na prvom prosvjedu za zaštitu zelenila u njihovu kvartu, čini se kako je to lako moguće. Njih 200-tinjak okupilo se na livadi iza hotela Panorama gdje od kolovoza bageri kopaju, a uskoro slijedi i betonizacija kojoj se građani žestoko protive. Tom livadom između Trakošćanske i Selske nekada je prolazila ruta kojom je vozio legendarni Samoborček, no otkad vlak više ne prolazi i otkad je pruga uklonjena, prazna livada od milja se zove Munjarski put ili jednostavno – dnevni boravak Trešnjevke.

Tek dobili boćalište

– Tu se svi družimo. Živim ovdje od djetinjstva i ova livada nam je svima najdraži dio kvarta. Nema ljepšeg nego početi dan ovdje u šetnji s djecom i ljubimcima družeći se – govori Trešnjevčanka Metka Regan, jedna od brojnih sudionika prosvjeda. Sve ih je zabrinuo dolazak bagera, a najgore od svega je što ne znaju koliko se točno površine planira betonizirati.

1/7

– Koliko znamo, sada se radi pristupna cesta i parkiralište za novu zgradu, no postoji realna bojazan da Grad planira probiti cestu od Trakošćanske do Selske koja bi bila potpuno nepotrebna jer je Selska s Trešnjevkom već jako dobro povezana preko Zagorske i Magazinske te Krapinske – objasnio je pak gradski zastupnik Tomislav Tomašević koji je također prisustvovao prosvjedu, ali ističe da je to prije svega zato što i sam živi na Trešnjevci i rado tamo šeće.

– Nama nije želja zaustaviti ove radove jer su legalni i imaju dozvolu. No želimo od Grada garanciju da se neće dalje betonirati te da će se park urediti kako bi građani u njemu mogli uživati – rekli su Trešnjevčani te objasnili kako su poslali i prijedlog za izmjenu GUP-a da se cijela livada proglasi Z1 zelenom zonom. Još nedavno im je ondje uređeno novo boćalište Grbavica te su se poveselili da je to početak uređenja livade, a onda su se suočili s rezanjem drveća i uništavanjem zelenila.

– Ako se već rade parkiralište i prilazna cesta, trebali bi biti prirodno ukomponirani u park – zaključili su te najavili još akcija.

Žele biciklističku stazu

Prosvjed je podržao i Sindikat biciklista čiji su članovi prije nekoliko godina s Društvom arhitekata Zagreba razradili i prezentirali Gradu ideju izgradnje deset kilometara duge biciklističke i memorijalne rute trasom nekadašnjeg vlaka Samoborček.

– Biciklistička magistrala protezala bi se od bivšeg kolodvora na Trešnjevci do samog izlaza iz grada u Podsusedu, omogućujući ugodan, brz i siguran način da se biciklom stigne u središte grada, čime bi se rasteretio automobilski promet u zapadnom dijelu grada – objasnili su iz Sindikata te poručili kako je nedopustivo da se biciklistička trasa svede na jednu bijelu liniju na nogostupu.

Pogledajte i ovaj video: Prvi Cat Caffe u Hrvatskoj

 

Komentara 9

DU
Deleted user
07:27 30.10.2017.

Ne znam što misle građani grada Zagreba, kad dozvoljavaju da im neki dotepenec prodaje parking po cijelom gradu? Zar smo zato glasali za Bandića? On Građanima grada Zagreba prodaje Zagreb? I te bagere koji kopaju, valjda su platili sami građani? Ovo je postalo "ekstremno ludilo" jednog čovjeka koji stvarno radi "što mu padne napamet" u Zagrebu? A sudi mu se i već ima i presudu, doduše malu, 700 tisuća kuna, no koliko to netko mora otuđiti da ga se makne s mjesta gradonačelnika?

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
19:02 27.10.2017.

A kaj je to "betonizacija", vrla novinarko?

Avatar Django
Django
19:22 27.10.2017.

Draga "Trešnjevčanka Metka", Zagreb nije vaš. Zagreb je naš i on će se i dalje graditi i razvijati. Kome smeta prometnica između Trakošćanske i Selske (u stvari poveznica između Savske, preko Kranjčevićeve do Selske i novog gradskog kvarta oko Baštijanove)? Tamo ima dovoljno mjesta za prometnicu i još će ostati netaknuto 95% "parka", ustvari livade ispod dimnjaka toplane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije