Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Vizualna umjetnost

Iz svijesti o moderni izašla je – Trešnjevka

Medijsko promišljanje suvremene arhitekture u Hrvatskoj započeo je Matoš, kojem L. Domić posvećuje izložbu u Moduloru
16. listopada 2014. u 12:35 0 komentara 294 prikaza
S izlozbe
Pogledajte galeriju 1/2

– Cijela trešnjevačka arhitektura je proizašla iz svijesti o moderni – kaže Lilijana Domić, autorica koncepta i teksta uz izložbu "Mogući standardi moderne" upravo otvorenoj na pravom mjestu koje to dokazuje, u Galeriji Modulor Centra za kulturu Trešnjevke. Lilijana Domić smatra da je medijsko promišljanje suvremene arhitekture u Hrvatskoj započeo Antun Gustav Matoš raščlanjujući Kovačićev čuveni projekt za regulaciju Kaptola 1908. godine i tako odredio parametre za suvremenu kritiku arhitekture.

Radeći izložbu posvećenu Matošu, a oslonjenu na poznate studije Tomislava Premerla o moderni u poslijeratnoj arhitekturi Hrvatske i o odnosu moderne i avangarde, L. Domić se bacila na filigranski posao prepoznavanja i najsitnijih tragova moderne: registrirajući motive zvijezdi u brušenome staklu, kojeg je sve manje, na balkone, prozore, oštećene fasade, ali i trešnje, orahe, višnje, samonikle jasene, smokve, bazgu, jabuke... pokazalo se, kaže autorica, da je time bila u potrazi za urbanitetom mogućega „vrtnoga grada" koji se oslanjao na tradiciju malih vrtova. Bili su to produžeci špajz cimera naših baka...

– Modernu u nas zovu i zagrebačkom školom arhitekture između dva rata, a ova izložba želi osvijestiti vrijednosti zagrebačke arihitekture moderne, potaknuti prepoznavanje i čuvanje stila, konteksta i detalja – kaže Lilijana Domić, podsjećajući na važne naše stvaratelje i čuvare moderne.

Upozoravajući na značenje arhitekture "bez potpisa", koja se smatrala manje važnom a bitna je za modernu! 

>> Institucija kojoj je Feđa Vukić odlučio napraviti biografiju i u kojoj je rođen Novi val

Ilustracija
Pazite što kupujete!
Evo kako nas varaju u trgovinama: U parmezan ide piljevina, u med sirupi…
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.