Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Park Stara Trešnjevka postaje okupljalište za obiteljske zabave

U parku žele proširiti i dječje igralište, a uređenje dvorane mjesne samouprave Rudeš se čeka
09. rujna 2015. u 09:12 2 komentara 1866 prikaza
tresnjevka
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Mali stanovnici Rudeša koji pohađaju Dječji vrtić Grigor Vitez uskoro će se igrati na novom dječjem igralištu u sklopu kompleksa.

Pri kraju su tamo radovi na uređenju igrališta, a najviša je to stavka u ovogodišnjem planu malih komunalnih akcija Gradske četvrti Trešnjevka – sjever, koja iznosi gotovo 600 tisuća kuna. Jedno je to od važnijih zbivanja u tom dijelu grada od održane kvartovske tribine u lipnju prošle godine, gdje Vijeće GČ nastoji osigurati najbolje moguće uvjete za zdrav rast i razvoj djece. Tako ulažu u izgradnju i obnovu dječjih igrališta i zelenih površina, a obnavljaju i okoliš dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama te sportskim klubovima. Ove je godine u planu i hortikulturno urediti zelenu površinu u sklopu Rugby cluba Zagreb u Sošičkoj, a i onu Zagrebačkog hokejskog saveza u Zagorskoj.

– Ove godine pokrenuli smo i inicijativu Trešnjevka za djecu te osnovali radnu skupinu koja jednom godišnje ili prema potrebi u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu organizira okrugli stol – kaže predsjednik GČ Ivan Butorac. U parku Stara Trešnjevka postavljene su i tri garniture stolova i klupica s opločenjem, kako bi se stanari mogli tamo okupljati na obiteljskim zabavama. Vijeće ove godine financira i projektnu dokumentaciju za proširenje postojećeg dječjeg igrališta i trim-vježbališta za odrasle. Park za pse izgrađen je na zelenoj površini između Zagorske ulice i Selske ceste, u kojem se postavlja dodatna parkovna oprema. Vijeće je u ovoj godini osiguralo i više od pola milijuna kuna za izgradnju novog dječjeg igrališta na Novoj cesti 4, što su tražili tamošnji stanari.

– Nažalost, zbog neriješenih imovinskopravnih odnosa vjerojatno nećemo biti u mogućnosti izgraditi ga te će sredstva biti preusmjerena na rekonstrukciju dječjeg igrališta u Ulici Božidara Adžije – kaže Butorac.

Prošle su godine počeli i s rješavanjem prometne regulacije novom horizontalnom i vertikalnom signalizacijom u svrhu povećanja sigurnosti svih sudionika u prometu, i to u suradnji s prometnim stručnjacima iz Ureda za izgradnju grada.

– Krenuli smo s MO Nikola Tesla, ove godine nastavljamo s MO Ljubljanica i MO Pongračevo – kaže Butorac. No, još se čeka uređenje dvorane u sklopu mjesne samouprave Rudeš u kojoj vježbaju mnoga djeca.

Dok čekaju spajanje Baštijanove, kuće ne smiju dograđivati

Više od sto kuća u Rudešu punih četrdeset godina čeka da Grad Zagreb provede odluku o otkupu i rušenju kako bi građanima zapadnog dijela omogućili još jednu prometnicu prema centru. Baštijanova ulica tako bi se, predviđeno je aktualnim GUP-om, spojila s naseljem Špansko. No, dok čekaju realizaciju, stanari imaju zabranu dograđivanja. Kuće su s godinama postale derutne, pogođene poplavama potoka Kustošak i podzemnih voda.

– Kuća je sagrađena privremenom građevinskom dozvolom iz 1974. godine. U glasniku Grada Zagreba još je 1970. izašlo da će se Baštijanova graditi – još se prošle godine na tribini požalila stanarka Netretićke, čija kuća leži na sredini buduće trase. No, otad se nije puno pomaklo, a još uvijek se moraju riješiti imovinskopravni odnosi.

Ključne investicije
Sedam projekata od 60 milijardi kuna koji će promijeniti Hrvatsku
TIDAL
Glazba i zabava
Jeste li ikada čuli za TIDAL? Istražili smo sve što morate o njemu znati
  • Avatar Drazen Klaric
    Drazen Klaric:

    Hm, preko dana djeca koja viču i skaču, roditelji piju i kartaju, a navečer drogići, halabučlije i klošari do rane zore. A sve za ugodan dnevni odmor i san okolnim stanarima.