Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAPAŽANJE

Trešnjevka danas - k"o da ju je pogodila atomska bomba

24.03.2002.
u 00:00

Više od 25 godina živjela sam na "idiličnoj" Trešnjevki. S predahom od desetak godina ponovno sam doselila iz Maksimira na Trešnjevku i našla se u čudu.

To više nije Trešnjevka koju pamtim.

Trešnjevački plac, žila kucavica i duša radničke četvrti, iako obnavljana, na žalost, doima se kao da je pala atomska bomba. Od svih gradskih tržnica, ostala je kao najzapuštenija, najprljavija i najneuređenija tržnica.

Guši se među divovskim zgradama i nazovi urbanim vilama koje su zamijenile manje kućice, porušivši i ono malo zelenila bivših vrtova kuća, pri čemu novi graditelji nisu osigurali ni nužno parkiranje za svoje stanare, a kamoli nove zelene površine!?

Tako se pješaci guraju između živčanih vozača koji nemaju gdje parkirati, hodaju po cesti jer pločnika nema, a po kojoj su unatoč brojnim inspekcijama, preprodavači ponovno prostrli svoju robu, u nadi za kojom kunom više.

Šuljaju se tu i neke organizirane grupe sumnjivih osoba koje zaustavljaju starije i nemoćne, te prosjaci koji iskaču pred prodavaonice i traže kunu, dvije...

Sve pomalo nalikuje na zonu sumraka. I tko se oko toga treba brinuti ako ne sami stanovnici Trešnjevke? A ovdje bi posla imali ili bar trebali imati gradski oci, građevinski i ini inspektori, ekolozi, a modža i prije svih njih nova gradonačelnica. Jer cilj svima nama trebao bi biti moderan, humaniziran i prije svega ekološki osviješten izgled tržnica koji odiše europskim duhom, a ne balkanskom mahalom!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije