Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorila na diskriminaciju

Mirela Čavajda je Zagrepčanka godine: 'Hrabro se izložila i govorila o najtežem životnom trenutku'

Nagrada "Zagrepčanka godine" ove godine ide Mireli Čavajdi
Josip Regovic/PIXSELL
31.05.2023.
u 12:57

Podsjetimo, tri zagrebačke bolnice odbile su izvršiti pobačaj, najprije KB Sveti Duh gdje je vodila trudnoću stoga je na prekid trudnoće Čavajda morala u Sloveniju

Njezina je priča prije točno godinu dana na noge digla Zagreb, ali i cijelu Hrvatsku, a danas je službeno honorirana nagradom Zagrepčanka godine koju Gradska skupština dodjeljuje u povodu Dana grada. 

Riječi je Mireli Čavajdi, instruktorici pilatesa koja se u fokusu javnosti našla nakon što joj nije dopušten pobačaj u visokom stadiju trudnoće, unatoč činjenici da će, prema liječničkim nalazima, njezino dijete biti rođeno mrtvo ili s teškim malformacijama s obzirom na agresivni tumor na mozgu. Podsjetimo, tri zagrebačke bolnice odbile su izvršiti pobačaj, najprije KB Sveti Duh gdje je vodila trudnoću stoga je na prekid trudnoće Čavajda morala u Sloveniju. Nagrada im je uručena na Svečanoj sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba, čiji tijek možete pratiti OVDJE

-Žena je čije su okolnosti vezane uz prekid trudnoće zbog zloćudnog tumora bebe u proljeće prošle godine temeljito potresle društvo. U teškom trenutku upoznavanja s terminalnom dijagnozom djeteta koje je nosila, umjesto da dobije podršku, bila je izložena mučenju, nečovječnom ponižavajućem postupanju, s neadekvatnim pristupom informacijama o svojim pravima i različitim opcijama pobačaja- piše u obrazloženju Skupštine koja je odluku o nagradi za Čavajdu donijela još u travnju na jednom od redovnih zasjedanja.

-U trenucima donošenja najteže životne odluke javno je istupila i upozorila na diskriminaciju i probleme zdravstvenog sustava te na nedostupnost pobačaja, odnosno zakonom zajamčenog prava na zdravstvenu zaštitu. Hrabro se izložila kako bi progovorila o najtežem i najdelikatnijem životnom trenutku, stavljajući tako javni interes ispred svoje osobne sigurnosti, a značenje njezina hrabrog postupka je mnogostruko- dodaju u odluci. 

>>VIDEO: Organizacije civilnog društva uputile zahtjeve za legalan pobačaj

Ipak, dio javnosti nije oduševljen činjenicom da nagrada ide u ruke Čavajdi. Nezadovoljstvo je još u travnju pokazao dio skupštinske oporbe, među njima i Igor Peternel iz Domovinskog pokreta koji je onomad izjavio kako je riječ o ideološkoj provokaciji. Tu je i otpor prosvjednika iz Udruge Hrvatsko bilo koji su jutros transparentima u Ćirilometoskoj jasno pokazali kako se protive odluci o Zagrepčanki godine. 

>> VIDEO: Prosvjednici Hrvatskog bila protive se dodjeli nagrade Zagrepčanka godine Mireli Čavajdi

-Dvije nagrade iz ovogodišnjeg opusa u svojim obrazloženjima promiču eklatantne neistine o nedostupnosti pobačaja u Hrvatskoj i Zagrebu, te ustavom definirani priziv savjesti  smatraju "preprekom ka zdravlju".Stoga ovim putem šaljemo poruku Tomislavu Tomaševiću i "gospodi"  iz Možemo: Niti je trudnoća bolest, a niti je pobačaj  benigno kontracepcijsko sredstvo, nešto što će se "odraditi" između kave na špici i večernjeg izlaska"- poručili su iz Hrvatskog bila- poručili su iz Hrvatskog bila. 

Komentara 23

MI
miliša
13:27 31.05.2023.

Bez komentara sam... na što smo spali.

DX
Dxxt90
13:37 31.05.2023.

Nacija na umoru umjesto majke s više djece nagrađuje ovo

OP
Ocvali pupoljak
13:42 31.05.2023.

A Grgo nije imao pravo na mišljenje i konacni izbor? Šteta, a to njega ticalo. Da ima imalo obraza, karaktera i srama odbila bi nagradu i sakrila se u najtamniju rupu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije