Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Medvjedić Matija prilagođava se životu u utočištu

Matija je nakon odlaska iz Zoološkog vrta u utočište prvih dana intenzivno urlao i bio nemiran, no s obzirom na to da je imao težak životni početak ostavši bez majke, stručnjaci vjeruju da će uz mnogo rada i pomoći iskusnog osoblja problemi u njegovu razvoju biti prevladani
05. srpnja 2019. u 11:18 2 komentara 698 prikaza
Medvjedić Matija
Foto: Zoološki vrt Zagreb
Pogledajte galeriju 1/5

Medvjedić Matija koji je u veljači ove godine pronađen na cesti kraj Vrbovskog bez majke, prilagođava se životu u utočištu u Kuterevu, gdje je smješten nakon odlaska iz Zoološkog vrta u Zagrebu, priopćili su u petak Prijatelji životinja.

Medvjedić Ima tek mjesec i pol VIDEO Medvjedić nađen na cesti kod Vrbovskog stigao u ZOO, zove se Matija

Prema informacijama voditelja utočišta u Kuterevu, Matija je nakon odlaska iz Zoološkog vrta u utočište prvih dana intenzivno urlao i bio nemiran, no s obzirom na to da je imao težak životni početak ostavši bez majke, stručnjaci vjeruju da će uz mnogo rada i pomoći iskusnog osoblja problemi u njegovu razvoju biti prevladani.

"Trenutačno stanje popularnog Matije potvrđuje da je zabrinutost bila opravdana. Da medvjedi izrazito teško podnose male ograničene prostore", poručili su Prijatelji životinja.

Naglašavaju da medvjedi iznimno pate u zatočeništvu, ali da je novim Zakonom o zaštiti životinja u Hrvatskoj to zabranjeno, a dopušteno držanje životinje u utočištu i zoološkom vrtu.

Medvjedić Prijatelji životinja: 'Medvjediću Matiji nije mjesto u zoološkom vrtu nego u prirodi ili utočištu'

"Utočišta za medvjede jedina su mjesta koja oponašaju njihovo prirodno stanište, u kojima oni mogu imati društvo drugih pripadnika svoje vrste i proživjeti život bez ljudskog uznemiravanja", stoji u priopćenju.

Udruga je ujedno kritizirala i držanje medvjeda u zoološkim vrtovima, zbog čega su o Matijinom lošem stanju i držanju u Zoološkom vrtu u Zagrebu apelirali nadležnim službama.

"Ostali nezakonito držani medvjedi u Hrvatskoj čekaju svoj odlazak u utočišta... uključujući i medvjede kod Macole, koji bi uskoro trebali biti premješteni u Kuterevo ili u neko od inozemnih utočišta kroz program izmještanja svih medvjeda koji u Hrvatskoj žive u zatočeništvu", napominju Prijatelji životinja.

Medvjedić Matija Smješten u ZOO Medvjedić Matija dobro napreduje, evo kako sada izgleda i što radi

Pozdravili su i potez Ministarstva poljoprivrede, koje je u sporazumu s organizacijom Four Paws zajamčila da privatnim osobama neće dopustiti novo držanje medvjeda, kako je Zakon o zaštiti životinja i predvidio.

"Međunarodna organizacija Four Paws u stalnom je kontaku s djelatnicima Ministarstva poljoprivrede te zajednički rade na realizaciji plana dogovorenog u travnju ove godine, a organizacija je na sebe preuzela cjelokupno organiziranje i financiranje plana izmještanja medvjeda, što uključuje veterinarske preglede, do logistike i smještaja", stoji u priopćenju.

Medvjedić Matija nađen na cesti Medvjedić Matija se ne vraća u šumu. Gdje će mu biti novi dom?

Prijatelji životinja naglasili su da s organizacijom intenzivno rade na pripremanju prijevoza i na premještaju preostalih zatočenih medvjeda za koje učestalo zaprimaju prijave turista o držanju medvjeda.

NP Plitvička jezera
Što vidjeti?
Što sve trebate znati posjećujete li Nacionalni park Plitvička jezera: Gdje vas čekaju fine ličke delicije, a doznajte i što je novo u obilasku Nacionalnog parka
  • Avatar dkoor
    dkoor:

    Krasne životinje, nadam se da će mu na dalje ići malo lakše u životu...

  • Avatar mrkyyy
    mrkyyy:

    Drž se rođak