Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prozivka inovatora:

"Među najtalentiranijima smo u svijetu - ali gospodarstvo nas neće"

inovatori
Pixsell
23.10.2011.
u 09:00

Recesiji unatoč, nisu izgubili osjećaj za stvaralaštvo, dio njih uspješno je i komercijalizirao svoje ideje, otvaraju radna mjesta, ali ih domaće tvrtke izbjegavaju u širokom luku, tvrde inovatori.

Zagrebački inovatori spadaju među najtalentiranije u svijetu, ako je suditi prema brojnim nagradama s kojima se vraćaju iz gotovo svih krajeva svijeta gdje se održavaju sajmovi inovacija.
Recesiji unatoč, nisu izgubili osjećaj za stvaralaštvo, dio njih uspješno je i komercijalizirao svoje ideje, otvaraju radna mjesta, zapoljašvaju radnu snagu, izvoze svoje proizvode. No tuže se jer ih gospodarstvenici izbjegavaju u širokom luku, domaće kompanije rijetko surađuju s njima umjesto da udruže snage na ekonomskom polju.

U biznis - vlastitim snagama
Iz tih je razloga inovatorski dvojac Jana Željak – Vujić i Klaudio Pap odlučio svoj vrhunski izum gurnuti na tržište isključivo vlastitim snagama. Prije pet godna u svom su laboratoriju iznjedrili infrared dizajn, nezamjenjiv primjerice u zaštiti lijekova ili ambalaže od krivotvorenja. Uspjeli su se pozicionirati na domaćem tržištu, ali I na ruskom, sve zahvaljujući vlastitom znanju i upornosti.
- Danas imamo desetak zaposlenih, želimo širiti granice za primjenu našeg izuma, pojašnjava Klaudio Pap dok pokraj njega sjaji zlatna medalja svježe osvojena na najvećoj svjetskog izložbi inovacija u dalekom Tajvanu. No primjerice na potporu Hrvatske banke za obnovu I razvoj čekaju već godinu dana ne bi li riješili poslovni prostor.

Mala tvornica velikih mogućnosti
Veliko stvaralačko bogatstvo zagrebačkih inovatora na Dalekom istoku predstavila je Rosa Ferinčević koja se iz Azije vratila sa srebrno medaljom.
Već deset godina svoj izum implementiran kroz probiotike, te kozmetiku s posebnom namjenom Rosa Ferinčević razvija u uspješan posao. Otvorila je malu tvornicu, radna mjesta, nazočna je sa svojim proizvodima u gotovo svim ljekarnama u Hrvatskoj, a otkriva tržište u regiji.
- Teško je jer imamo dosta davanja državi, proizvod nam je opterećen brojnim nametima, a mogli bi svojim radom pomoći u razvoju države, komentira snalažljiva inovatorica dok najavljuje proboj svojih proizvoda na tržište Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Medalja ne žanje uspjeh na tržištu
No, nisu svi inovatori  i poduzetnici da pokrenu vlastitu tvrtku pa često završe samo na medaljama.
- Dobivena medalja  znači samo da je inovacija prepoznata i da ima izvjesni tržišni potencijal ali to ne znači da će uspjeti na tržištu ako i doživi proizvodnju. Pravi sud o koristi inovacije donose kupci koji je kupuju ili ne kupuju, smatra prof. dr. Stjepan Car, koji je deset godina član međunarodnog žirija za ocjenjivanje inovacija u Ženevi.

Kao najveću potporu u svom radu, svi od reda inovatori kojih je u cijeloj državi oko 2 tisuće, upiru u svoje strukovne organizacije - Hrvatski savez inovatora te Udrugu inovatora Hrvatske, koji ne samo da im organizira sudjelovanje na međunarodnim izložbama inovacija, nego prijavljuje na natječaje grada Zagreba preko kojih dobivaju subvencije za pokrivanje dijela troškova poslovanja. Jer svega se deset posto izuma uspije kvalitetno na tržištu probiti.
Uzmimo baš primjer Tajvana s kojega su se ovjenčani s nekoliko najsjajnijih odličja vratili zagrebački inovatori. Tamo nema gospodarske krize. Riječ o državi koja je šesto najbrže rastuće gospodarstvo u svijetu. I to upravo zahvaljujući primjeni izuma koje njihova pamet napravi, oslikava situaciju na dalekoazijskom tržištu tajnik Saveza Neven Marković. Svi od reda nadaju se kako će teška gospodarska situacija ipak dovesti da domaće tvrtke pruže ruku suradnje domaćim inovatorima koji očito uspješnih rezlutata imaju I na pretek.

Komentara 26

Avatar puky
puky
09:43 23.10.2011.

\" Teško je jer imamo dosta davanja državi, proizvod nam je opterećen brojnim nametima, a mogli bi svojim radom pomoći u razvoju države\" ... pa pomažeš sestro ... pomažeš ... da su ti manja davanja našoj državi ti bi tajtaj višak davala nekoj stranoj za bolji auto ili luksuznije skijalište ... strava ..

CI
civija
09:46 23.10.2011.

U Hrvatskoj nam ne treba NITKO tko ima imalo soli u glavi!!! Pogledajmo premijerku ----u zadnjih 20 god ona je DNO -DNA,normalnom čovjeku se diže želudac kada dotična progovori!!! Naše moralne vertikale -----KATASTROFA blago rečeno!!! Zabrinjava činjenica da to narodod trpi,gleda,šuti,a masa to i podržava!!! Ozbiljno razmišljam o odlasku iz zemlje ako se agonija iza izbora nastavi!!! Dosegli smo dno-dna!!!

DK
dkatica2
10:34 23.10.2011.

Zato jer nećete raditi !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije