Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi prijedlog

Marija Braut dobit će stube, a Robert Zadro park

02.06.2020.
u 10:09

A “svoju” bi gradsku površinu, točnije park uz Ninsku ulicu u Sesvetama, trebao dobiti i Robert Zadro, branitelj i sin Blage Zadre koji je u nedjelju, na svečanoj sjednici za Dan grada, podsjetimo, posmrtno proglašen počasnim građaninom Zagreba.

Zvali su je “prvom damom fotografije”, a najčešće su joj u objektivu bili Zagreb i njegovi stanovnici. Fotografije Marije Braut, kao i na tisuće negativa, čuvaju se u zbirkama brojnih zagrebačkih muzeja, o njoj je 2009. godine snimljen i dokumentarni film, a uskoro će, izglasa li se na sjednici Gradske skupštine predloženi zaključak o imenovanju javnih površina, po njoj biti nazvane stube kod Ulice Ružičnjak na Šalati.

Inicijativa je to koju je četvrti Gornji grad – Medveščak, a nakon toga i skupštinskome Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova, uputila tvrtka Zagrebački kutak, odnosno njezin direktor i voditelj Facebook grupe “Zakaj volim Zagreb” Ivan Brnčić. Tvrtka se bavi promicanjem kulture, tradicije i povijesti metropole, a da se po slavnoj fotografkinji, autorici izložbi “Nepoznati Zagreb” i “Moj Zagreb u koloru”, nazove neka od neimenovanih gradskih površina, pokušava postići još od 2015. godine. Tada je, naime, pokrenuo online peticiju kojom je tražio da se po Mariji Braut nazove prolaz od Cesarčeve do Bakačeve ulice, za što je prikupio 1640 potpisa.

A “svoju” bi gradsku površinu, točnije park uz Ninsku ulicu u Sesvetama, trebao dobiti i Robert Zadro, branitelj i sin Blage Zadre koji je u nedjelju, na svečanoj sjednici za Dan grada, podsjetimo, posmrtno proglašen počasnim građaninom Zagreba.

“Robert Zadro heroj je Domovinskog rata koji je svoj život nesebično položio u zalog za našu slobodu i neovisnost”, stoji u prijedlogu Gradskog ureda za branitelje.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije