Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBUSTAVA PRIMJENE ZAKLJUČKA

Lijevi blok: Bandić sazvao izvanrednu sjednicu Gradske skupštine kako bi zakinuo radnike tvrtki u stečaju

Katarina Peović Vuković
Dusko Jaramaz/PIXSELL
21.05.2018.
u 13:44

Radnicima bi se isplatio iznos koji su te tvrtke u stečaju uplatile Gradu Zagrebu u referentnom iznosu komunalne naknade. Primjerice, Dioki je uplatio 2,2 milijuna kuna, a Kamensko 2,9 milijuna kuna.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sazvao je za utorak, 22. svibnja, izvanrednu sjednicu Gradske skupštine na kojoj želi dobiti podršku zastupnika da obustavi od primjene Zaključak sa prošle skupštinske sjednice koji je izglasan na inicijativu Lijevog bloka, a kojim bi se omogućilo da Grad otkupi dio radničkih potraživanja prema trgovačkim društvima u stečaju, rekla je u ponedjeljak na konferenciji za novinare gradska zastupnica Kluba lijevog bloka Katarina Peović Vuković (Radnička fronta).  

Po tom Zaključku, objasnila je, radnicima bi se isplatio iznos koji su te tvrtke u stečaju uplatile Gradu Zagrebu u referentnom iznosu komunalne naknade. Primjerice, Dioki je uplatio 2,2 milijuna kuna, a Kamensko 2,9 milijuna kuna. To znači, da su radnici tih tvrtki trebali dobiti materijalnu pomoć, dio svojih teško zarađenih plaća, u iznosu od po dva do tri milijuna kuna. 

Podsjetila je da je na prošloj skupštinskoj sjednici taj Zaključak podržala većina gradskih zastupnika, a među njima i Bandićevi koalicijski partneri Neovisni za Hrvatsku. Većina zastupnika Bandićeve stranke i njegova Kluba su bili protiv, kao i HDZ-a, a neki su bili i suzdržani, rekla je.

"Smatramo da gradonačelnik Bandić time što za sutra saziva izvanrednu sjednicu Gradske skupštine na kojoj želi dobiti podršku zastupnika da obustavi od primjene taj Zaključak sa prošle skupštinske sjednice, pokazuje da politički djeluje protiv radništva u gradu Zagrebu", ustvrdila je Peović Vuković.

Rekla je da su za sutra, prije te izvanredne skupštinske sjednice koja će početi u 17 sati, radnici Diokija najavili prosvjed. Pozvala je radnike, nezaposlene, blokirane i sve koji se s njima žele solidarizirati da ih dođu podržati. 

Na pitanje novinara kako komentira navodno sporna putovanja gradonačelnika Bandića u Rim, Peović Vuković je rekla da je tu sve jasno, lijepo se slažu paralele, gdje gradonačelnik nenamjenski troši novce, a istovremeno u obrazloženju zašto obustavlja taj Zaključak kojim se pomaže radnicima tvrdi da nema dovoljno novaca.

Katarina Peović Vuković
1/9

"Znači, nije riječ o nedostatku novaca, riječ je o socijalnoj neosjetljivosti čovjeka čija stranka nosi naziv rada i solidarnosti", rekla je. 

Upitana što će Klub lijevog bloka poduzeti u vezi tih spornih putovanja gradonačelnika Bandića u Rim, Peović Vuković je rekla da će ispitati o čemu se radi i iskoristiti sva moguća sredstva koja imaju na raspolaganju.

"Ali, morate isto tako biti svjesni da je ovo borba Golijata i Davida, da mi nesprestano pokušavamo pomoći onim najugroženijima a da na dnevnom redu dobivamo ovakve stvari koje nas zapravo onemogućavaju da stvarno radimo ono što ne naša namjera i što je naš posao", kazala je.

"Umjesto da gradonačelnikove stručne službe donesu model za što smo ga i zadužili Zaključkom na prošloj sjednici Gradske skupštine, on svoje stručne službe koristi kako bi donijele kvazi-argumente koji bi trebali dokazati da je naš Zaključak protivan propisima Republike Hrvatske, što naprosto nije točno", istaknula je. 

Najavila je da će gradonačelnika Bandića pokušati natjerati da pomogne radnicima, a to što on putuje u Rim, kaže, "samo je posljedica njegove bahatosti i nevjerojatnog upravljanja gradom Zagrebom". 

"Mi moramo biti svjesni da on ne bi putovao u Rim da narod stvarno vrši pritisak. I jedna od dobrih stvari koja će se sutra dogoditi pola sata prije te izvanredne sjednice Gradske skupštine je da radnici Diokija organiziraju veliki radnički prosvjed", istaknula je Peović Vuković.  

"62 puta je Bandić očito privatno putovao u Rim, a 26 radnika Diokija je preminulo od otvaranja stečaja. To su brojke koje puno govore", naglasila je.

Komentara 2

GR
grebza
14:48 21.05.2018.

Svi koji podržavaju Bandica samo pokazuju vlastiti karakter i moral a koji je na nivou kišne gliste. Ovo što se događa i što on radi je čisti balkanski primitivizam i nema veze sa civiliziranim načinon života grada i svih građana.

LE
LeandroZG
16:25 21.05.2018.

i tebi dolazi sve na naplatu banditu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije