Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Lijevi blok: Bandić sazvao izvanrednu sjednicu Gradske skupštine kako bi zakinuo radnike tvrtki u stečaju

Radnicima bi se isplatio iznos koji su te tvrtke u stečaju uplatile Gradu Zagrebu u referentnom iznosu komunalne naknade. Primjerice, Dioki je uplatio 2,2 milijuna kuna, a Kamensko 2,9 milijuna kuna.
21. svibnja 2018. u 13:44 2 komentara 1266 prikaza
Katarina Peović Vuković
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sazvao je za utorak, 22. svibnja, izvanrednu sjednicu Gradske skupštine na kojoj želi dobiti podršku zastupnika da obustavi od primjene Zaključak sa prošle skupštinske sjednice koji je izglasan na inicijativu Lijevog bloka, a kojim bi se omogućilo da Grad otkupi dio radničkih potraživanja prema trgovačkim društvima u stečaju, rekla je u ponedjeljak na konferenciji za novinare gradska zastupnica Kluba lijevog bloka Katarina Peović Vuković (Radnička fronta).  

Milan Bandić POSTUPAK U TIJEKU Ured za međugradsku suradnju: Netočno je da je Bandić u Rim putovao 62 puta

Po tom Zaključku, objasnila je, radnicima bi se isplatio iznos koji su te tvrtke u stečaju uplatile Gradu Zagrebu u referentnom iznosu komunalne naknade. Primjerice, Dioki je uplatio 2,2 milijuna kuna, a Kamensko 2,9 milijuna kuna. To znači, da su radnici tih tvrtki trebali dobiti materijalnu pomoć, dio svojih teško zarađenih plaća, u iznosu od po dva do tri milijuna kuna. 

Podsjetila je da je na prošloj skupštinskoj sjednici taj Zaključak podržala većina gradskih zastupnika, a među njima i Bandićevi koalicijski partneri Neovisni za Hrvatsku. Većina zastupnika Bandićeve stranke i njegova Kluba su bili protiv, kao i HDZ-a, a neki su bili i suzdržani, rekla je.

"Smatramo da gradonačelnik Bandić time što za sutra saziva izvanrednu sjednicu Gradske skupštine na kojoj želi dobiti podršku zastupnika da obustavi od primjene taj Zaključak sa prošle skupštinske sjednice, pokazuje da politički djeluje protiv radništva u gradu Zagrebu", ustvrdila je Peović Vuković.

Rekla je da su za sutra, prije te izvanredne skupštinske sjednice koja će početi u 17 sati, radnici Diokija najavili prosvjed. Pozvala je radnike, nezaposlene, blokirane i sve koji se s njima žele solidarizirati da ih dođu podržati. 

Na pitanje novinara kako komentira navodno sporna putovanja gradonačelnika Bandića u Rim, Peović Vuković je rekla da je tu sve jasno, lijepo se slažu paralele, gdje gradonačelnik nenamjenski troši novce, a istovremeno u obrazloženju zašto obustavlja taj Zaključak kojim se pomaže radnicima tvrdi da nema dovoljno novaca.

Katarina Peović Vuković
1 / 9
Milan Bandić u restoranu Skender

"Znači, nije riječ o nedostatku novaca, riječ je o socijalnoj neosjetljivosti čovjeka čija stranka nosi naziv rada i solidarnosti", rekla je. 

Upitana što će Klub lijevog bloka poduzeti u vezi tih spornih putovanja gradonačelnika Bandića u Rim, Peović Vuković je rekla da će ispitati o čemu se radi i iskoristiti sva moguća sredstva koja imaju na raspolaganju.

"Ali, morate isto tako biti svjesni da je ovo borba Golijata i Davida, da mi nesprestano pokušavamo pomoći onim najugroženijima a da na dnevnom redu dobivamo ovakve stvari koje nas zapravo onemogućavaju da stvarno radimo ono što ne naša namjera i što je naš posao", kazala je.

"Umjesto da gradonačelnikove stručne službe donesu model za što smo ga i zadužili Zaključkom na prošloj sjednici Gradske skupštine, on svoje stručne službe koristi kako bi donijele kvazi-argumente koji bi trebali dokazati da je naš Zaključak protivan propisima Republike Hrvatske, što naprosto nije točno", istaknula je. 

Najavila je da će gradonačelnika Bandića pokušati natjerati da pomogne radnicima, a to što on putuje u Rim, kaže, "samo je posljedica njegove bahatosti i nevjerojatnog upravljanja gradom Zagrebom". 

"Mi moramo biti svjesni da on ne bi putovao u Rim da narod stvarno vrši pritisak. I jedna od dobrih stvari koja će se sutra dogoditi pola sata prije te izvanredne sjednice Gradske skupštine je da radnici Diokija organiziraju veliki radnički prosvjed", istaknula je Peović Vuković.  

"62 puta je Bandić očito privatno putovao u Rim, a 26 radnika Diokija je preminulo od otvaranja stečaja. To su brojke koje puno govore", naglasila je.

KAD SE OPUSTE FOTO I političari su samo ljudi: Zaboravite na službene protokole, pogledajte ih u ležernom izdanju Sandra Švaljek i Darinko Kosor govorili o putovanjima Bandića u Rim SUKOB INTERESA Švaljek i Kosor: Bandićeva putovanja u Rim jesu velika afera, nemamo 'pik' na gradonačelnika Ella Overkleeft: I Zagreb bi mogao birati svog noćnog gradonačelnika
SPAR
Alternativa
Šećer i debljina: Kako staviti unos šećera pod kontrolu, a i dalje fino jesti
  • grebza:

    Svi koji podržavaju Bandica samo pokazuju vlastiti karakter i moral a koji je na nivou kišne gliste. Ovo što se događa i što on radi je čisti balkanski primitivizam i nema veze sa civiliziranim načinon života grada i svih građana.

  • LeandroZG:

    i tebi dolazi sve na naplatu banditu