Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Švaljek i Kosor: Bandićeva putovanja u Rim jesu velika afera, nemamo 'pik' na gradonačelnika

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je u petak pokrenulo postupak protiv gradonačelnika Zagreba Milana Bandića.
21. svibnja 2018. u 10:29 15 komentara 1161 prikaza
Sandra Švaljek i Darinko Kosor govorili o putovanjima Bandića u Rim
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Gradski zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Sandra Švaljek i Darinko Kosor iz Kluba zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a u ponedjeljak su ocijenili da je riječ o velikoj aferi nakon pokretanja postupka protiv gradonačelnika Milana Bandića od strane Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog 62 putovanja avionom u Rim na trošak Grada iako se tamo ni s kim nije sastajao.

Ella Overkleeft: I Zagreb bi mogao birati svog noćnog gradonačelnika

Švaljek je na konferenciji za novinare ispred zgrade Gradske uprave rekla da je Bandić u zadnjih pet godina 62 puta putovao u Rim te je pozvala gradonačelnika i nadležne gradske službe da daju dokaze o tim njegovim putovanjima i da se to ne smatra posebnim "pikom na gradonačelnika".

Posve je opravdano da se pitamo zašto je gradonačelnik išao 62 puta u grad koji nije grad-prijatelj Zagreba, kakva je to suradnja i što su zagrepčani imali od tih putovanja, rekla je.

Dodala je i kako je "prošla" kroz izvještaje gradonačelnika i kroz programe međunarodne suradnje i da se u njima Rim posebno ne spominje napominjući kako u tim dokumentima nije našla uporište za toliko česte odlaske u Rim.

Zatražila je od gradonačelnika da dokaže da su ta putovanja bila poslovno opravdana. 

Sandra Švaljek i Darinko Kosor govorili o putovanjima Bandića u Rim
1 / 7
Sandra Švaljek i Darinko Kosor govorili o putovanjima Bandića u Rim

Kosor Bandiću: Vratite novac građanima

Darinko Kosor citirao je sportskog novinara Mladena Delića upitavši: "Ljudi moji,  je li to moguće?" te pozvao gradonačelnika da dostavi dokumentaciju javnosti i vrati novac građanima.

Ako je istina da je službeno 62 puta išao u Rim, onda to nije posao samo za Povjerenstvo već je to posao za DORH. Pozivam i DORH da utvrdi pravu istinu u ime građana Grada Zagreba, rekao je Kosor.

Upitao je Bandićeve koalicijske partnere u Gradskoj skupštini grada Zagreba - Neovisne za Hrvatsku i HDZ Grada Zagreba - toleriraju li oni 62 putovanja gradonačelnika u Rim na trošak Grada Zagreba, a glasače Milana Bandića jesu li za to glasovali.

Mislim da trebamo raščistiti tu aferu, to je velika afera, zaključio je. 

Na pitanje novinara može li to ugroziti gradonačelnika, Kosor je odgovorio da bi Bandić, da smo u normalnoj demokratskoj državi, trebao odmah podnijeti ostavku.

Inače, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je na svojoj sjednici 18. svibnja pokrenulo postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Bandića zbog potpisivanja ugovora u ime Grada Zagreba o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu člana stranke i 62 putovanja avionom u Rim na trošak Grada Zagreba u pet godina iako se tamo ni s kim nije službeno sastajao.

ZET za osobe s invaliditetom Nakon što je propao natječaj za rampe, shvatili da im je prototip bio prekratak Milan Bandić Virtualna bitka Švaljek ‘popravlja’ gradski projekt, Bandić pokrenuo aplikaciju iz 2014 Septička jama Septičke jame u koncesiju Neka ih privatnici čiste i prazne

 

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • cvijece:

  62 putovanja : 5 godina =12.4 x godišnje tj svaki mjesec u svakoj godini ?

 • 2Xgeneral:

  pa kak se nije sastajao s nikim??? išao matan miki malo sliniti mladom komadu kojeg sponzorira.

 • Avatar liquidsky
  liquidsky:

  Pa što ako je naš Veliki Voljeni Vođa išao toliko puta u Rim? On na račun javnog novca smije kuda želi. Doduše, možda bi mogao naučiti makar talijanski kad već ne zna ni jedan strani jezik ali nije mu to ... prikaži još! za zamjeriti. On puno dela, nema vremena. A i pizza je dobra u Rimu, neka Bandić uživa, ta ljubav naša poštena i mila.