Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi cjenik

Kao da poskupljenja nije bilo dovoljno: Rastu cijene ukopa, kremiranja i održavanja grobova

Mirogoj
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/3
16.09.2019.
u 19:43

Novi cjenik od ovoga tjedna vrijedi u Gradskim grobljima, a pravda se željom za većim ulaganjima i činjenicom da se nije mijenjao posljednjih dvanaest godina

Lani parkiranje i domovi umirovljenika, od travnja plin, najavljuje se da će i smeće, a kao da uz ta poskupljenja nije već dovoljno teško živjeti, sad “gore” idu i cijene kad umreš. U prosjeku, trošak ukopa 900 je kuna veći, kremiranja tisuću, dok će se godišnje održavanje grobova plaćati sto kuna više.

Lani izgubili 14 milijuna

Zbog godišnjih je to gubitaka, pravdaju dizanje cijena u Gradskim grobljima, pa ističu da poskupljenja ionako nije bilo od 2007.

– Ostvarivanje kontinuiranog gubitka iz usluga održavanja groblja, ukopa i kremiranja ne omogućava adekvatno investicijsko održavanje na svim lokacijama groblja. S obzirom na to, postojeća cijena usluge održavanja groblja ne osigurava sredstva za potrebnu razinu održavanja groblja, parkova, infrastrukture, prometnih površina i objekata – obrazlažu iz Groblja pa dodaju kako će “plus” koji će imati sad kad dignu cijene uložiti u obnovu mrtvačnica, postavljanje električnih zvona na svim grobljima, sređivanje staza i putova na grobljima, uređenje trgova i ulaza na malim grobljima, kao i osiguranje adekvatne rasvjete groblja.

Skuplje mora biti, kažu također, jer su posljednjih 12 godina “povećani troškovi zbrinjavanja otpada s groblja, kao i troškovi usluga iskopa, te su znatno povećani troškovi redovitog održavanja Krematorija, kao i trošak plina u odnosu na 2007. godinu”. Kakav točno imaju gubitak u Gradskim grobljima, podastrli su u tablici u kojoj su iznijeli podatke iz 2018. godine. Na ukopima, navode, lani su imali gubitak veći od šest milijuna kuna, a na održavanjima groblja gotovo osam milijuna.

– Povećanjem prihoda Gradskih groblja koje bi se ostvarilo izmjenom cijena komunalnih usluga realizirala bi se neophodna ulaganja na velikom broju groblja kojima upravljamo i u kojima postoji potreba za investicijskim ulaganjima i tekućim održavanjima, odnosno omogućio bi se povrat sredstava uloženih u obavljanje komunalne djelatnosti – obrazložili su iz Groblja kako moraju odraditi ta silna “ulaganja”, i to u dokumentu u kojemu traže dozvolu za poskupljenje od gradonačelnika Milana Bandića.

A ono što su tražili, i dobili su pa nove cijene vrijede već od ovog tjedna. Održavanje obiteljskog groba na Mirogoju 224 je kune, na Miroševcu i Markovu Polju 160 kuna, dok je iskop i zatrpavanje obiteljskog groba 950 kuna, a kremiranje pokojnika 1100 kuna. U odnosu na stari cjenik, stavke su ovo koje se nisu znatno mijenjale, ali iznosi su to koji ne uključuju nikakve popratne stvari poput obreda, upotrebe dvorane, razglasa ili zvona, odvoz vijenaca, a to je ono gdje se cijena povećavala. Dosad je cijena klasičnog sprovoda bila od 5000 do 12.000 kuna.

Cilj nije profit

– Od 860 stavaka, 50 ih se sad plaća više. Tako da će cijene porasti s obzirom na to koju uslugu korisnik ugovori – rekao nam je jučer direktor Gradskih groblja Patrik Šegota pa pojasnio kako je, primjerice, grobna naknada u Zagrebu dosad bila od 52 do najviše 125 kuna, dok je ona u Varaždinu oko 200, a u Rijeci 300 kuna. Jedan je to od razloga za više cijene, kao i proširivanje groblja na 16 lokacija. Kako kaže Šegota, time će se bitno smanjiti liste za dodjelu grobnih mjesta zbog velike potražnje za njima.

– Objedinit ćemo komunalne usluge namijenjene građanima, čime će doći do racionalizacije cijena i jednostavnijeg ugovaranja usluga. U velikoj mjeri, gdje god to bude moguće, doći će do digitalizacije i mogućnosti uspostavljanja kontakata građana sa službama Gradskih groblja putem interneta – najavio je Šegota, koji je kao posebnu stavku istaknuo Mirogoj, na kojem će se proširiti prostor za parkiranje vozila te osigurati prijevoz do groblja za osobe s invaliditetom te starije osobe.

VIDEO Pogledajte kako napreduju radovi na rotoru:

Komentara 20

DU
Deleted user
21:07 16.09.2019.

Protivim se umiranju,dok ne spuste cijene.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
21:49 16.09.2019.

Svinjarija do bola. Uz Bandića u zadnje vrijeme u svim "posjetama" bilo čemu je direktor Gradskih groblja. Pa zar taj nema što drugo raditi nego trčati sa Gradonačelnikom-potrčkom okolo. Ukopi su u radno vrijeme. Nekad su se mrtvaci pokapali popodne kad ljudi dođu s posla, ali sada gospoda grobari ne rade iza 15 sati. A vi slijepci purgerski plaćajte. Ako želiš nekom ići na ispračaj ili sprovod, moraš uzeti dan godišnjeg odmora. Dođe šest grobara, kao da pokapaju dinosaurusa. Za pol sata posla, 950 kuna, a naplaćuju dva sata. Ostatak kartaju belu i piju iza mrtvačnica. Nema što se ne naplačuje. Svaka gruda hrvatske zemlje je na naplatu. O održavanju groblja da i ne govorim. Neki budalaši, koji nikada nisu držali kosilice i flakserice u rukama, prave nered na kvadrat. Pijani dotrče i deru ko ludi, a trava šprica i leti, kao da je bio tsunami, prema spomenicima, koje kasnije čiste vlasnici, koji su platili ove koji su im napravili dodatni posao. Stvarno je vrijeme da se u toj firmi napravi malo reda.

JO
josmalopanestalo
20:53 16.09.2019.

lažu kak su dugi i široki

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije