Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakup javnih površina

Kafić koji želi terasu po dozvolu će morati – gradonačelniku

15.02.2014., Zagreb - Lijepo, suncano i toplo vrijeme izmamilo je veliki broj gradjana na terase kafica te na setnju samim Trgom Petra Preradovica. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
06.02.2015.
u 15:40

Povjerenstvo će i dalje biti zaduženo za provedbu natječaja kako bi se osigurala transparentnost, ali neće odlučivati o najmu

Umjesto svake godine, kafići će dozvolu za postavljanje terasa morati tražiti svake tri godine, dok će kiosci dozvole za korištenje javnih gradskih površina moći dobiti na čak deset godina.

Prijedlog je to koji se tek treba usvojiti na Gradskoj skupštini, a budući da ga je jučer podržao skupštinski Odbor za prostorno uređenje, odluka bi se uskoro mogla početi i primjenjivati.

– Dosad su se rokovi najma određivali po odluci iz 2005. godine te je vrijeme da se donese nova, usklađena s onom o komunalnom redu – objasnio je Alan Ordulj, zamjenik pročelnika gradskog Ureda za prostorno uređenje, te dodao kako se mijenja još jedna bitna stavka, a to je činjenica da će konačnu odluku o tome tko će u najam dobiti javni gradski prostor donositi gradonačelnik, a ne, kao dosad, za to imenovano povjerenstvo. Međutim, kako je rečeno, povjerenstvo će i dalje biti zaduženo za provedbu natječaja kako bi se umanjila mogućnost pogodovanja, odnosno osigurala veća transparentnost nego u slučaju da i sam natječaj provodi Grad.

– Ne znam koja je uloga povjerenstva u ovom slučaju budući da njega i dalje imenuje Grad – rekao je Zvane Brumnić iz Odbora za prostorno uređenje te tajnik zagrebačkog SDP-a. Kako je istaknuo Brumnić, otežavajuća okolnost dugotrajnog davanja u najam javnog prostora jest činjenica da Grad, u vremenu trajanja iznajmljivanja, može odlučiti koristiti taj određeni prostor, što mu neće biti omogućeno.

S njim se složio i HDZ-ov član Odbora, Andrija Mikulić, koji je dodao kako će nova odluka olakšati situaciju ugostiteljima, koji za terase neće morati tražiti dozvolu svake godine. Najviše "gužve" oko prostora za terase u centru je grada. Tamošnji ugostitelji još nisu čuli, kažu, za prijedlog koji će im osigurati terase na tri godine, ali usvoji li se, govore, bit će i više no zadovoljni.

>>Ugostitelji šokirani: Uništavaju nas! Moramo micati plaćene terase

Komentara 12

DD
ddragutin
15:57 06.02.2015.

Po dozvolu gradonačelniku,a to naravno znači da će dotični za svaku dozvolu mito staviti u svoj đžepić sada i po zakonu.

Avatar hrvoje horvat
hrvoje horvat
17:34 06.02.2015.

Dobro je.Sad treba podmititi samo jednoga.

Avatar liquidsky
liquidsky
22:29 06.02.2015.

A gradonačelnik je bez sumnje osoba od povjerenja. Samo, pitanje je čijeg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije