Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na udaru vandala

Je li bista Ive Lole Ribara ukradena da bi lopov na bronci zaradio 800 kn

Zagreb: U Prilazu baruna Filipovića nestala bista Ive Lole Ribara sa spomenika
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/3
06.03.2018.
u 08:58

Otkako je postavljena prije pet mjeseci, bista se našla na udaru vandala koji su je dva puta išarali ustaškim znakovljem, a sad je ukradena

Bista partizanskog borca Ive Lole Ribara nestala je s mramornog postolja u razdoblju od subote u 11 sati do ranog popodneva u nedjelju. Zagrebačka je policija dojavu primila u nedjelju oko 15 sati, izašla na teren na jugu Prilaza baruna Filipovića te je jučer potvrdila da je ukradena i započela kriminalističku istragu. Iako u policiji kažu kako materijalna šteta još nije utvrđena, činjenica da je napravljena od bronce nametnula je pomisao da je riječ o materijalnom interesu lopova.

– Otpadna bronca, ako je uopće možete prodati bez dokumenata o njezinu podrijetlu, vrijedi 40-ak kuna po kilogramu. S obzirom na to da bista ima 20-ak kilograma, to vam je 800-tinjak kuna, i to nakon što bistu usitnite do neprepoznatljivosti – rekao nam je Nikola Cerjanec iz Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti koja je radila upravo ukradenu bistu.

U prvih 15-ak dana nakon što je bista vraćena na ovu lokaciju, u listopadu 2017. godine, dva je puta bila pod udarom vandala koji su je išarali ustaškim znakom “U”. Na mjestu na kojem je postavljena izdržala je manje od pet mjeseci, a istraga će pokazati jesu li je ukrali lopovi ili vandali.

Zagreb: U Prilazu baruna Filipovića nestala bista Ive Lole Ribara sa spomenika
1/7
Ključne riječi

Komentara 78

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
09:35 06.03.2018.

Pošteni građanin reciklirao otpad da je samo više tako savjesnih ljudi !

Avatar korona
korona
09:10 06.03.2018.

Tko ju je skinio dobro je skinio. Ne znam što ima grad Zagreb zajedničkog s ti m nekadašnjim mladim jugokomunistom.Pa stalno nam tupite da se moramo rijepiti prošlosti koja nas razjedinjuje i misliti na budućnost.Vama je važniji ovaj komad mesingainga nego oni mladi koji svaki dan odlaze iz zemlje zbog potrage za poslom.Više se trebate brinuti za mlade i žive nego za kojekave ljevičarske revolucionare

DU
Deleted user
10:13 06.03.2018.

Sto imaju traziti jugo-komunisticki spomenici danas na javnim prostorima u demokratskoj Hrvatskoj drzavi ,i to od onih koji se nikada nisu zalagali za slobodnu Hrvatsku,Pospremiti ih u muzeje ili na smetlista.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije