Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Imenovanje ulica

Rasprava u Zagrebačkoj skupštini: Sat i pol pričali o 1945. godini

Hasanbegović na sjednici Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova
Foto: Patrik Maček/PIXSELL
06.02.2018.
u 13:11

Sve ovo zvuči mi kao "časovi istorije", koje je moj naraštaj redovito u školi morao slušati od oficira iz garnizona JNA, rekao je Hasanbegović.

Sat i pol priče o 1945. godini. Tako je bilo na sastanku današnjeg Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, na kojemu se odlučivalo treba li svoje mjesto u gradu dobiti Ivo Lolo Ribar, 10. zagrebački korpus, 8. svibanj 1945., Crvena armija ili Aleksandar Ranković.

Prijedlozi su to bili zastupnika Renata Peteka iz stranke Naprijed Hrvatska, koji je objasnio kako traži da se ispravi nepravda nad antifašistima. Objasnio je da je 8. svibanj 1945. dan oslobođenja grada Zagreba. Isto tako, smatra da 10. korpus treba dobiti svoju ulicu jer je njihov član bio i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman. Petek je za Ivu Lolu prvo predlagao ulicu, ali onda je zaključio da je dovoljno da ima park pokraj svoje biste.

Posebna rasprava povela se oko ulice Crvene armije i ulice Aleksandra Rankovića, prijedlogu imena ulica koje je inicirao netko nepoznat. Rada Borić iz Lijevog bloka tražila je da se o toj točki i ne raspravlja jer predlagatelj nije bio prisutan na sjednici Odbora.  – Ovaj prijedlog došao je iz vaše kuhinje. Možemo i mi tražiti nekoga da trola, ali nismo takvi – rekla je Borić, obraćajući se Zlatku Hasanbegoviću iz Neovisnih za Hrvatsku, koji je ujedno i predsjednik Odbora. Hasanbegović joj je odgovorio kako je pristao uvrstiti sve točke na dnevni red iako je znao da će izazvati iritaciju dijela javnosti. – Sve ovo zvuči mi kao "časovi istorije" koje je moj naraštaj redovito u školi morao slušati od oficira iz garnizona JNA – rekao je Hasanbegović. 

Predloženo je da se ulice Ljudevita Farkaša Vukotinovića, Jurja Žerjavića, Baruna Trenka i Pavla Hatza preimenuju u 8. svibnja 1945., prilaz baruna Filipovića u ulicu Ive Lole Ribara, dio ulice Ivana Trnskog u trg 10. zagrebačkog korpusa, dok se za ulicu Crvene armije i ulicu Aleksandra Rankovića tražilo da se uvrsti u fond imena

Pogledajte i videoizvještaj sa sjednice zagrebačke Gradske skupštine:

U galeriji možete pogledati fotografije s današnje sjednice:

Hasanbegović na sjednici Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova
1/7

 

 

 

 

Komentara 166

DU
Deleted user
11:07 06.02.2018.

Haso razvaljuje jugokomunizam i njegove slijepe vjernike.

DO
DonQuijote
11:32 06.02.2018.

Baš ih onako profesorski razvaljuje :) Lepa Rada bi mu grkljan pregrizla da može :)

Avatar southman
southman
10:35 06.02.2018.

Haso ih baš onako kulturno razvaljuje pa to je milina !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije