Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

'Isprobali' državnu maturu i zaključili: Treba to još malo 'izbrusiti'

Više od 1650 maturanata iz Zagreba, Samobora, Koprivnice, Virovitice…sudjelovalo u Otvorenom učilištu Algebra na najvećem testiranju i državne mature; provjeravali znanje iz matematike, hrvatskog i stranog jezika
07. ožujka 2016. u 11:10 0 komentara 2048 prikaza
06.03.2016., Zagreb - Na Otvorenom ucilistu Algebra odzano je najvece testiranje za drzavnu maturu na kojem je sudjelovalo 1800 buducih studenata.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Zadubljeni u papire prije testa, ali i pri izlasku iz dvorane u kojoj su rješavali kontrolne zadatke. Razlika je bila tek u osmijesima. Oni koji su dobro ponovili gradivo prije polaganja probne državne mature sretno su zaključivali, gledajući u papire na kojima su vježbali zadatke, da su tako i napisali.

Drugima pak preostaju još tri mjeseca da bolje utvrde ono što su učili u srednjoj školi kako bi upisali fakultet po vlastitoj želji. Svi su se, međutim, složili: vježba za državnu maturu i više je no odlična stvar, pogotovo kad se to može obaviti besplatno.

Sastavili stručnjaci

Stiglo je iz tog razloga 1650 maturanata jučer u Otvoreno učilište Algebra u Zagrebu. Prvo se pisao ispit iz matematike, potom hrvatski i strani jezik po odabiru, a svoje znanje nisu iskušali samo Zagrepčani već i Samoborci, Virovitičani, Koprivničanci.

– Rezultate ispita dobit će za desetak dana, a bit će im točno prikazano kakav je njihov rezultat u odnosu na prosjek svih onih koji su pisali probnu maturu kod nas – objasnila je Klaudija Šarkanj iz Algebre. Razni ispiti državne mature mogu se naći na internetu, dodala je, ali poanta nije da budući studenti odvoje nedjelju kako bi došli rješavati test koji mogu i sami pronaći te na njemu vježbati kod kuće, pa je ove koje su jučer rješavali sastavio poseban tim stručnjaka.

– Želim upisati anglistiku, pa ću se pri učenju usredotočiti upravo na to. Iz matematike ću polagati nižu razinu, a ondje su zadaci dosta jednostavni, barem ako je suditi prema ovima koje sam rješavao – rekao je Dorian Horvat iz Gimnazije A. G. Matoša u Samoboru.

Matematika na višoj razini ipak je u potpunosti druga stvar, priznala je Kristina Matić, maturantica X. gimnazije Zagreb.

Brojke za farmaciju

– Namjeravam studirati farmaciju, pa će mi trebati. Hrvatski i engleski dobro mi idu, ali brojke ću još morati usavršiti – ustvrdila je Kristina.

Dodala je kako su se prije polaganja ispita prvo svi dobro razgibali. Pomoglo je fizički, ali i za “razbijanje svake treme”.

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.