Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 64
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Protiv prenamjene prostora

Incijativa roditelja odgojitelja: Evo što treba napraviti za vrtićke kapacitete u Zagrebu

Zagreb: Dunja Jeleč iz Građanske inicijative ”U djeci je budućnost“ održala je konferenciju za medije
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
19.04.2022.
u 15:11

Prostore MO treba prenamijeniti u odgovarajuće objekte za djecu, ishoditi određene  dozvole, zaposliti odgovarajući stručni kadar, a odgojitelja i tako nema na tržištu rada, rekla je Dunja Jeleč iz inicijative "U djeci je budućnost".

Ukidanje Mjere RO je donesena ishitreno bez prethodne temeljite analize stvarnog stanja o broju korisnika i dobi djece za koje je nužno organizirati smještajne kapacitete, rekla je danas članica Vijeća gradske četvrti Donja Dubrava. Ona i članica građanske inicijative "U djeci je budućnost" Dunja Jeleč organizirale su konferenciju za novinare ispred mjesnog odbora u zagrebačkoj Trnavi, jednom od objekata koji bi uskoro trebali krenuti u prenamjenu za potrebe dječjih vrtića. Oni su, kaže, protiv toga, a podržali su je i članovi Vijeća gradske četvrti Donja Dubrava, kao i političari Miroslav Škoro i Igor Peternel (Domovinski pokret). 

– Treba napraviti detaljnu analizu mogućnosti prijema djece po vrtićima uvažavajući Državno pedagoške standarde – ne samo broj djece, već veličinu prostora po postojećim vrtićima (nenamjenski prostori ,minimalne i maksimalne kvadrature prostora ) te mogućnost smještaja. Treba i naći adekvatne gradske prostore i urediti ih u skladu s propisanim normativima te opremiti. Poduzeti odgovarajuće radnje za izgradnju zamjenskih objekata za koje postoji sva dokumentacija potrebna za javnu nabavu najpovoljnijeg izvođača montažnih objekata i to Dječji vrtić Ivane Brlić Mažuranić s izgradnjom se povećava prema ishođenoj građevinskoj dozvoli i ostaloj potrebnoj dokumentaciji za 4 odgojne skupine. Prenamjenom prostora za potrebe smještaja malog broja djece svi građani će biti uskraćeni korištenja prema Odobrenju MO i Odluci VGC – poruče Mira Božić, članica VGČ Donja Dubrava (MB365). Slaže se i Dunja Jeleč. 

– Prostore MO treba prenamijeniti u odgovarajuće objekte za djecu, ishoditi određene  dozvole, zaposliti odgovarajući stručni kadar, a odgojitelja i tako nema na tržištu rada. Grad Zagreb ja na svojim Internet stranicama naveo kako u Zagrebačkim vrtićima ima 366 slobodna mjesta, dogradonačelnica Dolenec navodi 380. Prošle godine nije upisano cca. 2000 djece , iz mjere roditelj odgojitelj imamo cca. 6000 djece i sada upise čeka cca. 3000 djece,s tim da moramo upisati i djecu iz Ukrajine i pokušat im omogućiti normalan život jer su morali pobjeći iz pakla rata. Neki roditelji koji koriste mjeru roditelj odgojitelj su pokušali upisati djecu u vrtiće ,ali su dobili odbijenicu ,zato što nisu prekinuli status roditelja odgojitelja. Dogradonačelnica Dolenec govori kako samo djecu mogli upisati već u 12. mjesecu prošle godine u vrtiće, iako u novoj odluci stoji kako djeca imaju pravo upisa s 1.5.2022. – rekla je Jeleč. 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Bokaj
Bokaj
15:58 19.04.2022.

Podržali su ih političari.... ili možda politikanti?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije