Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dobrovićev recept o otpadu

Devetero nas je, no kanta za smeće gotovo nam je prazna

Slaven Dobrović
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
06.02.2018.
u 11:10

Iako sad živi u kući, bivši Mostov ministar zaštite okoliša kaže da ni u stanu nije bilo komplicirano slijediti principe recikliranja

Dva puta tjedno kamion Čistoće prolazi Ravnicama te skuplja mješoviti otpad iz kanti obiteljskih domaćinstava. No ona ispred kuće bivšeg Mostova ministra zaštite okoliša i energetike Slavena Dobrovića uvijek je gotovo potpuno prazna iako ih u kućanstvu živi čak devetero.

A naljepnice i čepovi?

– Supruga, ja i naših sedmero djece. A trebali bi nam mjeseci da tu najmanju kantu koja nam se nudi, od 80 litara, napunimo do vrha – kaže Dobrović i dodaje kako posebne tajne nema, ključ je u – odvajanju otpada.

Dobrović je poznat kao stručnjak za recikliranje te nam je pokazao kako odvajanje otpada koje je postalo obveza za Zagrepčane funkcionira u njegovu kućanstvu, gdje se tjedno napravi svega nekoliko kilograma smeća.

Slaven Dobrović
1/5

– Držimo u kuhinji četiri kante, za plastiku, papir, mješoviti te biootpad, a tu je i posebna platnena vrećica za staklo. U garaži pak imamo dvije kutije u kojima stoje baterije, stare žarulje i ostali opasni otpad koji onda nosimo u reciklažno dvorište, isto kao i tekstil – nabraja Dobrović, a da bi odgovorio na pitanje što onda uopće baca u kantu za mješoviti otpad, uzima malo vremena da razmisli. To su, objašnjava, primarno iskorištene higijenske potrepštine, a dodaje i kako bi se kanta brže punila kada bi imao malu bebu, zbog pelena. No njegovih sedmero djece u dobi je od 8 do 22 godine, a svi drže do recikliranja baš poput roditelja. Slaven Dobrović za sebe kaže kako otpad odvaja oduvijek, a disciplina je stvar navike i organizacije. Objašnjava kako njegova obitelj ne proizvodi manje otpada od drugih, nego ga jednostavno odlično sortira. Pritom postoji cijeli niz trikova koji mogu pomoći. Papir i kartonsku ambalažu, primjerice, treba dobro spljoštiti, a jedino se masni ili mokar papir baca u mješoviti otpad. Što se tiče plastike, treba se truditi što je manje koristiti.

– Umjesto plastičnih vrećica obavezne su platnene. Plastične boce gotovo ne kupujemo jer pijemo domaći sok koji čuvamo u staklenim bocama – ističe Dobrović te dodaje kako se u plastiku uglavnom bacaju čašice od jogurta, čepovi... On pritom od plastične ambalaže ne odvaja aluminijske čepove jer kaže da taj otpad ionako treba ići na sortirnu liniju. Nije nužno, dodaje, ni skidati naljepnice sa staklenki jer one ne smetaju u procesu prerade stakla. No ako ih netko želi skinuti kako bi staklenke ponovno koristio, što se preporučuje, dovoljno je naljepnicu namočiti mokrom krpom. Ipak, Dobrović smatra da je ljudima najveći izazov biootpad.

Odlično za zalijevanje cvijeća

– Oni koji žive u stanu misle da će im neugodni mirisi biti problem, no to ne mora biti tako. Mi smo se lani preselili u kuću, a do tada smo živjeli u stanu i bez problema smo odvajali biootpad. Imali smo posebnu, hermetički zatvorenu kantu koja ne ispušta mirise, a ima dvije razine kako bi se iz otpada cijedila tekućina. Ona je onda odlična za zalijevanje biljaka. Mogu se nabaviti i efektivni mikroorganizmi koji neutraliziraju mirise, to izgleda kao malo zemlje u vrećici – ističe Dobrović koji je, dok je živio u stanu, kompost nosio na zemlju gdje ima vikendicu. Sada u dvorištu ima komposter te u njega baca hranu praktički direktno iz kuhinje.

– Ništa tu nije komplicirano, sve to ljudima s vremenom prirodno dođe i vjerujem da će tako biti kod većine – zaključuje.    

Komentara 33

AN
ante92
13:51 06.02.2018.

Interesantno, po komentarima kod nas je sve uvijek jako teško i nemoguće, pa što vi ljudi možete napraviti u životu ako za baciti smeće u 4 kante imate 68 opravdanja da ne možete?

VI
Vito
11:42 06.02.2018.

Nema u razvrstavanju nikakvih mističnosti. __ Samo je problem u odvozu otpada, a odvozi se na samo jedno mjesto - u Zagrebu na Jakuševec. __ Pogledajte na Google Jakuševec iz "svemira" __ Vidjet će te koliko ima prostora za izgradnju postrojenja za razvrstavanje otpada (o čemu ovdje i "govori" bivši ministar). __ Da je "gradonačelniku" stvarno stalo do razvrstavanja otpada i zarade gradske "Čistoće" izgradio bi na tom terenu četiri prostora za razvrstavanje otpada, a postrojenja i tako proizvodi hrvatska tvrtka koja i izvozi savoj proizvod za razvrstavanje otpada. __ No, komunist i neprijatelj Zagreba i Hrvatske jednostavno pronalazi svakovrsne isprike da ne radi ništa u korist odvajanja otpada.

DU
Deleted user
11:47 06.02.2018.

Ništa to nije mudro slovi ni komplicirano.Ali kod nas je sve komplicirano jer kako će nam drugačije uzimati novac za uslugu koju netrebamo.Plaćaš koliko smeća proizvodiš jesnostavna računica.Samo di bi kumovi i kumići radili da nije izmisšljenih radnih mjesta koje mi moramo plaćati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije