Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEDxZagrebSalon o recikliranju:

Zaključajte kante i uvedite pametne kartice

U Tehnoloskom parku na zagrebačkom Velesajmu održan TEDx Salon
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
01.02.2018.
u 11:15

– Cilj je bio predstaviti što više ideja, bez kritiziranja sadašnjeg stanja, kako bi na kraju iznijeli pozitivne prijedloge razvoja recikliranja u Zagrebu – kazao je Karlo Matić, nositelj licencije TEDxZagreb

Zeleni otoci i uspostava što boljeg sustava odvajanja što bliže kućnom pragu, zaključana vrata i ograda oko kontejnera, s ključem koji imaju samo stanari koji odlažu otpad, te čipirani spremnici vezani uz točno određeno kućanstvo. To su preduvjeti koje je potrebno zadovoljiti kako bi sustav recikliranja otpada u Zagrebu zaživio. Uz, naravno, svu potrebnu infrastrukturu.

Zaključak je to još jednog TEDxZagrebSalona, koji je okupio predstavnike gradskih i državnih institucija te tvrtki koji su upućeni u temu recikliranja. Koliko smo spremni za sve inovacije i novosti koje nam pripremaju gradske vlasti, raspravljali su, među ostalim, i bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović te rukovoditelj Čistoćine službe zaštite okoliša i razvoja Alen Hadžić, no bili su na kreativnom okupljanju u Tehnološkom parku Zagreb i predstavnici raznih ekoloških udruga, komunalnih tvrtki iz drugih hrvatskih gradova te poduzeća čija je djelatnost povezana uz otpad.

U Tehnoloskom parku na zagrebačkom Velesajmu održan TEDx Salon
1/17

– Cilj je bio predstaviti što više ideja, bez kritiziranja sadašnjeg stanja, kako bi na kraju iznijeli pozitivne prijedloge razvoja recikliranja u Zagrebu – kazao je Karlo Matić, nositelj licencije TEDxZagreb.

Tako je, primjerice, Sonja Polonijo, savjetnica crikveničke komunalne tvrtke EKO Murvica, navela Bruxelles kao pozitivan primjer grada u kojem se velik postotak otpada odvaja.

– Ondje se sav otpad mora odvesti do 10 sati ujutro, u najstarijem dijelu grada skupljaju ga u velike vreće čije boje pokazuju kakva je vrsta otpada u njima. Rola vreća može se kupiti u bilo kojem dućanu i košta manje od dva eura, a poseban porez izdvaja se za smetlare. Na terenu je stalno komunalna policija, koja ima puno veće ovlasti od naših komunalnih redara, a kazne su od 50.000 do 60.000 eura – istaknula je S. Polonijo. Pozitivni primjeri u Hrvatskoj su Prelog, Čakovec i Krk koji odvajaju najveći postotak otpada, a do toga su došli, kazao je Marko Košak iz Zelene akcije, zahvaljujući njihovim savjetima.

– Tzv. pametne kartice, primjerice, smanjuju količine otpada koji nije dobro sortiran. Ako netko baca staklo u spremnik za papir, onda će se točno znati tko je to učinio – pojasnio je. Potrebno je i bolje označiti kamione koji odvoze reciklažni otpad, a u njima ga odvajati posebnim pregradama, zaključeno je na skupu. 

Komentara 4

Avatar Hazl113
Hazl113
14:11 01.02.2018.

Da li je netko pitao stanare, predstavnike stanara nešto o tome. Jasno da nije, jer bi oni dali riješenje za to. 90% nas traži kante i kontejnere koji na sebi imaju bravu u bilo kojem obliku.

AR
Artukovic
11:42 01.02.2018.

Pitam se dal je itko pomislio koliko ce smeca odvanuti na divljim odlagalistima? Pa kladim se da ce i u Maksimirskoj sumi biti smeca,a uz Savu da vam nepricam.I sad svaki mjesec kupimo smece po Savi i to po parr kamiona...a sad ce to biti na desetke kamiona i tone i tone otpada. Prvo ste trebali potrositi dvije tri godine na edukaciju svega sto je doselilo u Zg. Tek onda mozda poceti sa recikliranjem odpada.Ovako ce to biti samo jedan veliki neuspjeh i sramota za sve stanovnike.Biti ce vise vreca pred i oko kontejnera nego u njima,i neocekujte da ce jedan susjed prijavljivati drugoga...jer niko nezeli po glavi.

LA
larala
07:52 03.02.2018.

genijalci, ako želite da recikliranje otpada zaživi, dovoljno je samo da za punu kantu razvrstanog otpada, bar za kn smanjite cijenu onog miješanog...i, ne da ce ljudi razvrstavati, vec ce se potruditi pokupiti i sve ono smece kojim ce bitiiti zatrpana hrvatska nakon vaših nebuloza i prica o kaznama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije