Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Amandmani

Umjesto vrećica od 30 dajte od 15 litara, a odvoz naplatite po količini

otpad
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
29.01.2018.
u 19:40

Gradski političari prijedloge brane time da je sve više samačkih kućanstava, a kažu i da bi se na kante trebali staviti bar-kodovi

Naplata po stvarnoj količini, a ne volumenu, dok bi vrećica za biootpad trebalo biti i od 15, a ne samo od 30 litara – samo su neki amandmani koje su skupštinski zastupnici podnijeli na prijedlog odluke o prikupljanju otpada, koju Zagreb mora donijeti kako bi se od 1. veljače uskladio s Uredbom o gospodarenju otpadom.

Podsjetimo, glavne stavke gradske odluke moraju pratiti državni dokument, a kao i ostatak Hrvatske, i metropoli prioritet mora biti odvojeno prikupljanje smeća. Za višestambene zgrade predviđaju te tako kontejneri na zelenim otocima u koje će Zagrepčani nositi vrećice u koje će odvajati plastiku, papir, metal i biootpad, a za posljednje predviđene su vrećice od 30 litara, što se konkretno zastupniku Renatu Peteku iz Naprijed Hrvatska uopće ne sviđa. On predlaže da se uvede i opcija da umjesto četiri vrećice od 30 litara kućanstvo može odabrati i njih osam po 15 litara.

otpad
1/17

– U gradu obiteljskih kućanstava je 69 posto, a udio samačkih kućanstava je u porastu i iznosi 28,6 posto – objasnio je Petek zašto smatra da bi vrećice za biootpad od 15 litara bile prikladnije, baš kao i one od 50 litara za plastiku i papir umjesto predloženih 60. Primjedbe su imali i SDP-ovci, i to ponajprije na, kako kaže zastupnica Vesna Nađ, nepravednu naplatu odvoza smeća.

– Naplata koja je u pravilu po volumenu spremnika nepravedna je i suprotna svrsi Zakona i Uredbe o plaćanju prema količini otpada koji predaje korisnik javne usluge – kaže Nađ, koja predlaže uvođenje stvarnog kriterija naplate prema količini predanog otpada, “koja se u eri digitalizacije može lako utvrditi preko bar-koda ili, još bolje, RFID čipa, tehnologijom koja se koristi radiofrekvencijom za razmjenu informacija”.

Komentara 9

LE
Lella
23:07 29.01.2018.

Mislim da su predlagatelji zakona blago retardirani! Neznam gdje bismo u stanovima trebali čuvati te vreće? Zna li Bandić koliko građana živi u malim stanovima bez balkona i ostava? Ili ćemo smeće čuvati zajedno sa hranom u ostavama? Vreće s plastikom i papirom kraj kreveta ili na ormarima? Mogu li gradski umovi zamisliti smrad kad će biološki otpad početi ljeti fermentirati i raspadati se na visokim temperaturama, a mi bismo ga trebali čuvati u stanovima dok ga be skupimo 30 l? Jedino racionalno bi bilo da vreće budu od 5 l na više pa da si građani biraju veličinu prema količini smeća koje izbacuju na dnevnoj bazi!

IV
IvekIvek
09:23 30.01.2018.

Mješovito smeće naplaćivati po količini. Papir odvoziti besplatno. Staklo odvoziti besplatno. Plastiku odvoziti besplatno. Tko u kantu sa papirom stavi mješano smeće naplatiti mu odvoz 20 kanti. Za mjesec dana sve rješeno.

DO
domazl
21:14 29.01.2018.

Kako se našim stručnim smetlarima nije upalila žarulja da se količina smeća ne mora uopće mjeriti da bi se pravedno naplatilo prikupljanje i odvoz. Jednostavno, treba prodavati vreće s otisnutim logom, čija bi cijena sve to obuhvatila. One bez loga se nebi odvozile.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije