Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Ili kante s čipovima ili kavezi koje bi osmislili arhitekti

Skupštinari se boje da se kavezi za kontejnere neće svidjeti turistima pa predlažu da ogradu osmisle stručnjaci, tj., arhitekti
26. veljače 2018. u 13:35 5 komentara 994 prikaza
Kontejneri
Foto: Robert Anić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

Konstrukcija od čeličnih profila, zavarene mreže, vratašca i ključ – prema planu Grada kontejnere od slučajnih prolaznika, koji bi u spremnike mogli ubaciti otpad za koji oni nisu namijenjeni, trebali su čuvati upravo ovakvi “kavezi”.

Slaven Dobrović Dobrovićev recept o otpadu Devetero nas je, no kanta za smeće gotovo nam je prazna

Čip košta isto

Da bi ih stanari višestambenih zgrada trebali financirati sami zaključili su prvo studiozno u gradskoj upravi, a na kraju ipak zaključili kako će se platiti iz proračuna, pa još jedanput dokazali koliko o gospodarenju otpada doista i promišljaju. Kontejnere su naručili te se oni u roku pet mjeseci trebaju naći pokraj svake zgrade, a kako će se i hoće li se uopće tamo smjestiti, i dalje, s obzirom na to da je Skupština odbila postavljanje kaveza, ostaje misterij.

– Kada nemate viziju, ideju i strategiju, onda rješavate u hodu – zaključila je na skupštinskoj sjednici Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a, kojoj nije bilo jasno kako može biti da se ne zna kako će kavezi izgledati, tko će ih naručivati i gdje će se na javnim površinama smještati. Ono u što je, međutim, bila sigurna jest da će se “turisti koji šeću Zagrebom na svakom koraku pitati čemu služe ti kavezi”. Na istom je tragu bio i Tomislav Tomašević iz Zagreb je naš, koji je predložio da se barem u samom središtu grada naprave podzemni kontejneri.

– I dalje ostaje problem deset tisuća kanti ispred većine ulaza višestambenih zgrada koje se, za razliku od kontejnera, ne mogu zaključati – rekao je Tomašević, pa objasnio kako je od Grada tražio da mu okvirno kažu koliko bi stajali spremnici s lokotima, ako bi se nabavljali takvi. Cijena koju je okvirno dobio otprilike odgovara onoj koja se procjenjuje za spremnike s čipovima. Zašto se onda ne ide na varijantu s personaliziranim karticama za svaki kontejner, a ne s kavezima, zastupnicima nije bilo jasno.

– Tražit ćemo izradu ozbiljne analize i usporedbe troškova različitih rješenja, poput čipiranih spremnika i spremnika s lokotima, uz spremnike s kavezima – poručila je Sandra Švaljek, dok je Vladimir Ferdelji s njezine liste zaključio kako bi najbolje rješenje za Zagreb bilo čipiranje kanti unatoč tome što su već iz Čistoće upozorili da se u tom slučaju moraju kupiti i vage kako bi se točno znalo koliko je tko otpada bacio. Za vage, međutim, smatra Ferdelji, ima vremena.

Spremnici za spremnike

– Trošak bi sad bio samo izmjena poklopaca spremnika koji bi se morali napraviti s bravom za čipiranje. Takav bi se sustav mogao koristiti u sljedećih 10, 15 ili 20 godina nakon što Zagreb konačno dođe do naplate odvoza otpada po stvarno proizvedenim količinama – rekao je Ferdelji, dok su neki od zastupnika na njegov prijedlog ipak bili malo skeptični, pa su čak zaključili i kako bi se izgled “spremnika za spremnike” na izradu možda trebao dati stručnjacima, odnosno da bi izgled kaveza trebali osmisliti arhitekti. Na potezu je sad Grad, koji mora pripremiti podatke o izgledu i cijeni kaveza koji bi se trebali postavljati na gotovo 2400 lokacija u metropoli jer zastupnici su, čak i oni u koaliciji s bandićevcima, rekli “ne želimo grad kaveza”. 

Plan u ožujku Odvajanje smeća koštat će nas gotovo dvije milijarde kuna, pola ide za centar Tribina o izgradnji kompostane u Brezovici KAOS Tribina završila vrijeđanjem i psovkama. Brezovčani Bandiću: Ovdje ne žive budale Petra Balija Da, život bez smeća je moguć. Treba samo “naštelati” mozak i početi

 

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima