Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
08.02.2018. u 08:34

Krećete li u dućan, ne zaboravite ponijeti platnenu vrećicu. I to je prvi mali korak

Život bez otpada i kanti za smeće. Zvuči nemoguće? I te kako je moguće. Dokazuje nam to studentica Tekstilno-tehnološkog fakulteta koja je svoj život prilagodila politici “nula otpada”.

Pokret je to koji zahvaća sve više poklonika u svijetu, a Anamarija Prgomet samo je jedna od onih koja živi po tom principu. A taj je životni stil sasvim moguć i u Zagrebu, zapravo vrlo jednostavan ako se time malo pozabavite. Sve više trgovina u gradu svoje proizvode nudi u rinfuzi kako se ne bi stvarala dodatna ambalaža. Jedini je izazov mozak “naštelati” na razmišljanje unaprijed. Umjesto da se iziđe u dućan samo s ključevima i novčanikom u rukama, treba se sjetiti uzeti platnenu vrećicu, staklenke i već korištene škarnicle, kako to čini Anamarija. Već dobro znaju oni u čiju trgovinu uđe da ne trebaju vaditi plastične vrećice. Anamarija je uspjela smanjiti čak 70 posto otpada u svom stanu, a žele li poći njenim stopama i smanjiti utjecaj na okoliš, dovoljno je da Zagrepčani u svom životu promijene tek jednu stvar prema njezinim savjetima. Pa kad se to ustali, mogu probati promijeniti još jednu stvar u svojim navikama. I tako iz dana u dan pomalo mijenjati i sebe i svijet. Ne treba kupovati vodu u plastičnim bocama, može se kupiti staklena koja će se moći stalno iznova koristiti. Početi se može i tako da se obroci i kupnja namirnica za njih planiraju na tjednoj bazi kako bi se kuhale odgovarajuće količine i izbjeglo bacanje hrane. Stvar je u načinu razmišljanja.

Otpad je vrijedna sirovina koju su mnoge zemlje prepoznale kao dragocjen energent pa se tako u Švedskoj kućanstva već godinama griju na smeće. No oni istovremeno toliko dobro recikliraju, više od 90 posto otpada, da smeće za grijanje moraju uvoziti. Uvoze ga i Nijemci, koji također svoju dužnost recikliranja shvaćaju i te kako revno. Za Zagreb bi bilo sasvim dovoljno da se nađe negdje u sredini. A do toga se može doći i malim koracima.

Komentara 9

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:17 08.02.2018.

Hm, konačno su novinarke Petra i Stela počele pisati ono što im ljudi deset godina govore. Ali tu ima jedan mali problem. Urednici, uticaji, financijeri, lažni stručnjaci, interesi. Sve se to dobro ispreplelo i ukorjenilo u Zagrebu. Rezultat: imat ćemo novi Jakuševac tri kilometra zračne linije dalje od ovog sadašnjeg brijega smeća koji smo nakrcali u Novom Zagrebu. Ovo brdo smeća je bilo zabadave, a u Resniku će se graditi novi Jakuševac, samo što će taj koštati 1,1 milijardu kuna na teret građana Zagreba. Primjer ove mlade osobe govori da su ostarjeli "stručnjaci" za otpadne tehnologije i procese dosta cicali zagrebački proračun za svoje simpozije, predavanja, javne rasprave i slično mlaćenje prazne slame, da bi rezultat bio isti kao i na Jakuševcu, - zatrpavanje šoder graba iz kojih se krao šoder. I zato treba poslušati ovakve mlade, a ne onakve koji samo puste svoj stari olinjali CD iz pedesetih godina prošlog stoljeća i lagano dremuckaju u prvim redovima ničega. E, a sad me fino obrišite kao i inače, kad netko napiše nešto što se nekome koji nikad ne izlazi na svjetlo dana, - ne sviđa. Hvala

VI
Vito
15:31 08.02.2018.

Ne treba kupovati vodu u plastičnim bocama, može se kupiti staklena koja će se moći stalno iznova koristiti. ::: Molim jasno i razumljivo objašnjenje ove rečenice. __ Naime, zašto bih uopće kupovao vodu u boci kad ju mogu slobodno piti iz pipe u stanu??? __ Tako štedim ne samo na plastici, nego i na staklu. __ Znači - štedim dva puta više do ovog vašeg uzorka, a mogu i tri puta više, jer vodu mogu piti i iz ruke pa mi niti čaša nije potrebna.

VI
Vito
15:43 08.02.2018.

Stvar je u načinu razmišljanja. ::: Točno tako - mišljenje onih koji su od građana Zagreba izabrani za brigu o zbrinjavanju smeća i razvrstavanju otpada nije promijenjeno punih 30,5 godina - od ljeta 1987.g. __ Od lipnja 1987.g. kad jee Zagreb dobio dvije kante (smeđu za biootpad crnu za ostali otpad") gradska uprava je promijenila skoro 30 direktora "čistoće", ali pomisao o izgradnji pogona za razvrstavanje ili kamiona za odvoz odvojeng otpada nije niti porenula. __ No, i dalje su skoro pa identične guzice na istim položajima u gradskim uredima zaduženim za "zbrinjavanje otpada", starije, pred mirovinu, ali nepromijenjenog razmišljanja. __ Kao i onda tako i sada jedino o čemu razmišljaju je kako kažnjavati stanovništvo i kako bez posljedica dočekati mirovinu u istoj kancelariji s istim ako ne i identičnim mišljenjem o potrebama opstanka na radnom mjestu bez odgovornosti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije