Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAOS

Tribina završila vrijeđanjem i psovkama. Brezovčani Bandiću: Ovdje ne žive budale

Tribina o izgradnji kompostane u Brezovici
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/10
07.02.2018.
u 07:15

Hoće li to smrdjeti, hoće li nam biti narušena kvaliteta života, hoćete li onečistiti vodu? – pobunili su se mještani

Organizirana je s ciljem da nadležni mještanima odgovore na pitanja, a na kraju je završila vikom, vrijeđanjem i psovkama. Jučer održana tribina o izgradnji kompostane u Obreščici izazvala je, očekivano, velik interes među stanovnicima Brezovice. Već se tjednima, naime, tom gradskom četvrti na jugu Zagreba širi strah zbog postrojenja za kompostiranje biootpada koje bi se tamo trebalo izgraditi. Oni smatraju da će negativno utjecati na okoliš zbog čega su najavili prosvjede. Stoga je Grad organizirao tribinu s ciljem informiranja javnosti.

“Izgradi si je doma”

– Činjenica je da se to trebalo učiniti već davno prije, a ne da odluka bude donesena i dokumentacija objavljena pa da građani iz nje saznaju kako će se kompostana raditi u njihovom susjedstvu – priznala je predsjednica vijeća Gradske četvrti Brezovica Marina Pucević na samom početku tribine. Već tada atmosfera je bila usijana, pa je tako prezentacija koju su održali predstavnici nadležnih gradskih ureda u prvih pet minuta prekidana čak tri puta. Na tribini se okupilo nekoliko stotina nezadovoljnih Brezovčana, a s obzirom da u dvoranu nisu svi stali, počeli su u nju ulaziti i kroz prozore. Pritom su otvoreno izrazili nezadovoljstvo uvjetima u kojima se tribina održava, a nisu bili zadovoljni ni prezentacijom , prije svega zato što su im većinom čitani pravilnici koji su već dostupni na internetu.

– Dajte nam mikrofon i odgovarajte na pitanja, otvoreno nam recite što ćete ovdje raditi. Hoće li to smrdjeti, hoće li nam biti narušena kvaliteta života, hoćete li onečistiti vodu? – pobunili su se mještani na što im je direktor Zagrebačkog centra za gospodarenje otpadom (ZCGO) Igor Zgomba objasnio kako kompostana nije opasna jer se u njoj obrađuje samo biootpad. Vanja Oštrić iz ZCGO-a dodala je pak kako se tek treba odlučiti kakav tip kompostane će se graditi te da se još treba provesti niz studija.

Tribina o izgradnji kompostane u Brezovici
1/11

– Izgradi si je onda doma u dvorištu – prolomio se povik iz mase, a Brezovčani su nastavili iznositi sumnje u vjerodostojnost provedenih studija. Također, zaključili su da je za građane tog dijela grada ponižavajuće što ih se želi “potkupiti” infrastrukturom.

Branit će je tijelima

– Plaćamo isti prirez kao svi u Zagrebu, a niste ovdje ulagali desetljećima. I sad bismo trebali mahati repom jer ćete nam izgraditi infrastrukturu koja vama treba. Ne, hvala! – rekli su mještani te jasno poručili kako će Obreščicu braniti tijelima ako će biti potrebno.

– Mogli smo bez vaše infrastrukture, ali nećemo vam dati da nam uzmete jedino što imamo i bez vas, našu prirodu – zaključili su te poručili predstavnicima gradskih ureda da gradonačelniku Milanu Bandiću prenesu poruku da u Brezovici ne žive budale.

Pogledajte i galeriju 5 zelenih oaza u Zagrebu za bijeg od svakodnevnice:

Tribina o izgradnji kompostane u Brezovici
1/33

Komentara 177

DU
Deleted user
07:44 07.02.2018.

Tako je. Ne trebaju nikakve kompostane, spalionice i sl. Svatko bi trebao svoj biološki otpad zbrinuti u svom dvorištu. Zanimljivo je kako odjednom ljudima koji su do jučer imali puno dvorište živine odjednom sve smrdi. Nije riječ samo o Brezovici, nego općenito.

DU
Deleted user
08:37 07.02.2018.

U Njemačkoj, Austriji, Švicarskoj... Je li postoje spalionice i kompostane. Nije mi jasno zašto to u RH ne smije postojati, Rockwoll može u Njemačkoj imati industriju kamene vune ali ne može u unutrašnjosti Istre

Avatar lola lola
lola lola
08:04 07.02.2018.

Svi bi htjeli cistocu a nitko ne zeli tvornice u svojoj blizini. A kad vlast pokusava izgraditi negdje nacnenastanjenom podrucju onda uskacu grupe za zastitu prirodnog okolisa....ima li povoljnog rjesenja?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije