Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sajam "Proizvodi hrvatskog sela"

Hit su bučine sjemenke u čokoladi i čili-pekmez

7.4.2017., Zagreb - U Bocarskom domu Zrinejvac otvoren je 16. sajam Proizvodi hrvatskog sela. Photo: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/5
08.04.2017.
u 09:00

U Boćarskom domu 150 izlagača iz svih krajeva zemlje svoje proizvode izlažu još danas i sutra

Bučine sjemenke dobile su svoju slatku verziju.

Sada se prodaju omotane u čokoladu. I to njih nekoliko vrsta. Ima ih s mliječnom, bijelom i tamnom čokoladom. U posebnom stroju radi ih Renata Hukavec na svom OPG-u u Šašinovcu kod Sesveta. I pravi su hit na sajmu Proizvodi hrvatskog sela koji je jučer počeo u Boćarskom domu, a posjetiti se može još danas i sutra. Okupilo se ondje 150 izlagača iz svih krajeva zemlje pa se na jednom mjestu mogu kupiti suhomesnati proizvodi, vina, rakije, likeri, sirevi, smokve, med, rukotvorine i ostali domaći proizvodi, od kojih su mnogi dobili svoj “upgrade”.

Čim kušaju, ode teglica

Nisu, naime, samo bučine sjemenke podignute na višu razinu. Domaći proizvođači od medvjeđega su luka izradili muffine, dok je Nina Mudrić od čilija uzgojenog na Medvednici spremila – pekmez. I to raznih vrsta. Ima ga “čistog”, samo od čilija i šećera, a oni koji žele malo blažu verziju, mogu kušati onaj kombiniran s višnjom ili crnim ribizom.

– Ljudi se prvo boje isprobati, ali kada uz malo nagovaranja to ipak učine, odmah kupe teglicu – kaže Nina Mudrić dodajući da košta 30 kuna.

Na štandu Domagoja Krznarića stoji pak pregršt različitih kombinacija čajeva od bilja koje sam uzgaja. No jedan se posebno dobro prodaje: čaj za žene, kojeg vrećica od 100 grama stoji 35 kuna.

– Ne ljute se žene kad vide ovakav natpis. Kad čuju da ovaj čaj pomaže kod hormonalnog disbalansa, policističnih jajnika, menstrualnih tegoba i ostalih ženskih bolesti, ne libe se probati ga. I sami smo ga testirali nekoliko godina prije nego što smo ga stavili na tržište. Dobili smo potvrdu i od Ministarstva zdravlja – ističe Domagoj Krznarić dodajući da je sljedeći projekt čaj za dojilje.

Zaustavljaju se i kod Balda Dragaša, koji posjetitelje upoznaje s blagodatima crnog češnjaka uzgojenog na OPG-u Kralj u Jablanovcu.

– Ova je aromatična namirnica odlična za regulaciju tlaka i probave, bogata je B i C vitaminom, stimulira imunološki sustav... – nabraja Baldo Dragaš napominjući kako je najbolje crni češnjak jesti svjež.

Suši ih “po starinski”

Pitanja postavljaju i supružnicima Matei i Željku Binguli, koji prodaju proizvode od goji bobica. Jedni su od rijetkih koji ih uzgajaju, time se bavi, kažu, tek troje-četvero proizvođača u zemlji. No nađe se u Boćarskom domu i nešto za one koje vole stare, autohtone proizvode. Guraju se, primjerice, za kulen, slaninu i kobasice Zdenka Perakića, koje je donio s gospodarstva nedaleko od Županje. Domaći “šmek” imaju upravo zato što ih suše “po starinski”, u pušnici.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije