Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Urbanizam

Gradovi Split i Rijeka u Zagrebu nemaju ulicu

avenije
VL
27.05.2010.
u 18:15

U središtu Splita i u Rijeci odavno postoje površine nazvane u čast Zagreba koji svoje ulice ima i u Ljubljani, Sarajevu, Beogradu, Pragu i Varšavi

U jeku kampanje za predsjednika zagrebačkoga SDP-a kandidat Davor Bernardić aktualizirao je pitanje nepostojanja Splitske ulice u glavnome gradu. Iako na administrativnom području koje pokriva Grad Zagreb postoji ulica nazvana u čast grada Splita, ona se nalazi u Sesvetama, točnije u Kraljevačkim Novakima, na istočnoj periferiji grada. No, osim što u širem središtu Zagreba ne postoji ulica nazvana po Splitu, ne postoji ni ona nazvana u čast grada Rijeke. No, ne nedostaje prijedloga za imenovanje tih ulica pa su za njih predviđene konkretne i primjerene lokacije.

Splitska uz Savsku

Za Splitsku aveniju desetljećima se čuva lokacija buduće ulice koja bi se nalazila usporedno sa zapadne strane Savske ceste i spajala gradsko središte s obalama Save i Jadranskim mostom.

– Ta se planirana ulica često naziva produženom Šarengradskom iako je dio njene buduće trase već imenovan Splitskom avenijom. Kako avenija nije još izgrađena, ni njeno ime nije zaživjelo pa malo tko zna da ona uopće postoji – kaže aktivist i poznavatelj povijesti urbanizma Grada Zagreba Saša Šimpraga.

Riječka avenija u Blatu

Za imenovanje Riječke avenije sam je Šimpraga još 2006. predložio ulicu koja bi trebala spajati budući Jarunski most s Jadranskom avenijom u Blatu. – Splitska i Riječka avenija bi kao i postojeća Avenija Dubrovnik završavale na Jadranskoj aveniji, odnosno u smjeru prema moru – objašnjava Šimpraga. Kada će te prometnice konačno biti izgrađene zasad je neizvjesno. U središtu Splita i u Rijeci odavno postoje površine nazvane u čast Zagreba.

Komentara 4

DE
detour
23:33 28.05.2010.

dakle u zagrebu postoje cak dvije ulice nazvane u cast splita. ona u sesvetama je postala dio zagreba kad i sesvete, a sluzbeno imenovana splitska avenija ceka izgradnju. izbor lokacija za obje avenije je odlican i nudi jasnu prostornu logiku.

UK
Ugo Kajvez
18:20 28.05.2010.

Zato imamo dva narcisoidna naziva (valjda po poistovijećivanju gradonačelnika sam sa sobom) za ulice \"zagrebačka cesta\" i \"zagrebačka avenija\" ..... . Nazivi, \"Riječka\" i \"Splita\" bi trebalo dati cestama koje vode prema jugu i tim gradovima. Apsurd je da imamomo naziv ulice \"ulica savezna republika njemačke\" ... jezični trčeći maraton ..... bolje bi bilo da se preimenuje u jedan od tih hrvatskih gradova ..... koliko je lijepše izgovoriti \"Splitska\" ili \"Riječka\" ... !!

UK
Ugo Kajvez
18:23 28.05.2010.

E da, evo citata iz teksta ..... . \" ..... Zagreba koji svoje ulice ima i u Ljubljani, Sarajevu, Beogradu, Pragu i Varšavi\" ....... kad ćemo imati \"Beogradsku\" !!??? ......... hehe .....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije