Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Gradovi Split i Rijeka u Zagrebu nemaju ulicu

U središtu Splita i u Rijeci odavno postoje površine nazvane u čast Zagreba koji svoje ulice ima i u Ljubljani, Sarajevu, Beogradu, Pragu i Varšavi
27. svibnja 2010. u 18:15 4 komentara 528 prikaza
avenije
Foto: VL

U jeku kampanje za predsjednika zagrebačkoga SDP-a kandidat Davor Bernardić aktualizirao je pitanje nepostojanja Splitske ulice u glavnome gradu. Iako na administrativnom području koje pokriva Grad Zagreb postoji ulica nazvana u čast grada Splita, ona se nalazi u Sesvetama, točnije u Kraljevačkim Novakima, na istočnoj periferiji grada. No, osim što u širem središtu Zagreba ne postoji ulica nazvana po Splitu, ne postoji ni ona nazvana u čast grada Rijeke. No, ne nedostaje prijedloga za imenovanje tih ulica pa su za njih predviđene konkretne i primjerene lokacije.

Splitska uz Savsku

Za Splitsku aveniju desetljećima se čuva lokacija buduće ulice koja bi se nalazila usporedno sa zapadne strane Savske ceste i spajala gradsko središte s obalama Save i Jadranskim mostom.

– Ta se planirana ulica često naziva produženom Šarengradskom iako je dio njene buduće trase već imenovan Splitskom avenijom. Kako avenija nije još izgrađena, ni njeno ime nije zaživjelo pa malo tko zna da ona uopće postoji – kaže aktivist i poznavatelj povijesti urbanizma Grada Zagreba Saša Šimpraga.

Riječka avenija u Blatu

Za imenovanje Riječke avenije sam je Šimpraga još 2006. predložio ulicu koja bi trebala spajati budući Jarunski most s Jadranskom avenijom u Blatu. – Splitska i Riječka avenija bi kao i postojeća Avenija Dubrovnik završavale na Jadranskoj aveniji, odnosno u smjeru prema moru – objašnjava Šimpraga. Kada će te prometnice konačno biti izgrađene zasad je neizvjesno. U središtu Splita i u Rijeci odavno postoje površine nazvane u čast Zagreba.

Hrvatski institut za financije
Put do poslovnog uspjeha
Usavršite svoje znanje u upravljanju projektima
  • detour:

    dakle u zagrebu postoje cak dvije ulice nazvane u cast splita. ona u sesvetama je postala dio zagreba kad i sesvete, a sluzbeno imenovana splitska avenija ceka izgradnju. izbor lokacija za obje avenije je odlican i nudi jasnu prostornu logiku.

  • Ugo Kajvez:

    Zato imamo dva narcisoidna naziva (valjda po poistovijećivanju gradonačelnika sam sa sobom) za ulice \"zagrebačka cesta\" i \"zagrebačka avenija\" ..... . Nazivi, \"Riječka\" i \"Splita\" bi trebalo dati cestama koje vode prema jugu i tim gradovima. Apsurd je da imamo ... prikaži još!mo naziv ulice \"ulica savezna republika njemačke\" ... jezični trčeći maraton ..... bolje bi bilo da se preimenuje u jedan od tih hrvatskih gradova ..... koliko je lijepše izgovoriti \"Splitska\" ili \"Riječka\" ... !!

  • Ugo Kajvez:

    E da, evo citata iz teksta ..... . \" ..... Zagreba koji svoje ulice ima i u Ljubljani, Sarajevu, Beogradu, Pragu i Varšavi\" ....... kad ćemo imati \"Beogradsku\" !!??? ......... hehe .....