Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Gradi se park Majke hrabrosti na Trešnjevci. Čekali su ga 7 godina

Sedam godina od natječaja kojim se definirao izgled livade na križanju Selske i Baštijanove uređuje se, na zahtjev stanara okolnog naselja, niklog posljednjih godina, dječje igralište i prostor za druženje
01. ožujka 2016. u 11:24 6 komentara 3746 prikaza
29.02.16., Zagreb - Zamjenica gradonacelnika Vesna Kusin otvorila radove na izgradnji parka Kate Soljic koja je u Domovinskom ratu izgubila cetvoricu sinova.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/9

Nakon sedam godina od natječaja kojim se definirao izgled livade na križanju Selske ceste i Baštijanove ulice, jučer je zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin otvorila radove na gradnji Parka Kate Šoljić.

Crvena boja dominira

– Šteta što danas pada kiša, kada se otvaraju radovi na projektu koji je dugo čekao realizaciju. Na ovom prostoru bit će prekrasan park prilagođen djeci s invaliditetom – rekla je V. Kusin. Park je zamišljen kao okupljalište građana i stanara okolnih zgrada, a sastojat će se od dva dijela – intimnijeg mjesta za sjedenje i druženje i dijela sa sadržajem za igru djece različite dobi, kao i za igru djece s invaliditetom.

park selska | Autor : Agroinženjering Foto: Agroinženjering

Foto: Agroinženjering

Podijeljen je u dvije prostorne cjeline: na sjeveru je smješteno dječje igralište sa sadržajima za igru, kao i za igru djece s otežanim sposobnostima kretanja, a oko dječjeg igrališta sa sjeverne i istočne strane bit će položene tribine koje se postupno kaskadno podižu po prirodnoj padini terena i koncipirane su u tri nivoa.

Na južnoj strani isprepletat će se staze tvoreći intimne kutke s klupama i mirnom natkrivenom oazom (nadstrešnice i klupe). Ovaj prostor je dodatno izoliran biljnom vegetacijom postojećih divljih kestena i planiranim novim grmljem i stablima. Park K. Šoljić osmislile su tri tadašnje studentice: Marija Horvat, Dora Jerbić i Danica Selem, a prema njihovu idejnom rješenju glavni je projekt napravio Agro inženjering. Ideja vodilja arhitektica bila je crvena boja, komplementarna zelenoj travnatoj podlozi.

park selska | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Jarkim koloritom željele su oživjeti prostor. Autorice projekta osobito su vodile računa o zaštiti od buke sa Selske ceste koja će biti “razbijena” s dvije fontane za piće i stalkom za bicikle.

Otvorenje u srpnju

U osmišljavanju južnog dijela ravnale su se prema postojećim drvoredima divljeg kestena te smjestile manje dječje igralište na travnatom dijelu prostora. Površina je parcele 6762 četvorna metra, radovi će biti završeni za četiri mjeseca, a otvorenje bi trebalo biti u srpnju. Ostale konstrukcije bit će od pocinčanih čeličnih elemenata obojenih u crveno. Vrijednost investicije je 3,3 milijuna kuna bez PDV-a. Za uređenje parka zalagali su se godinama i tamošnji stanovnici, naročito roditelji s malom djecom, koji su lani Gradu predali i peticiju s 800 potpisa.

Roditelji peticijom traže da se uredi dječje igralište

Kvart 'nabujao', ali prostor za park je šest godina pust

Majka Kata Šoljić simbol je patnje i hrabrosti

Simbol patnje i junaštva hrvatskih majki Kata Šoljić, koja je u Domovinskom ratu izgubila četiri sina, umrla je 2008. godine, a natječaj za park koji će nositi njezino ime, na križanju Baštijanove ulice i Selske ceste, raspisan je godinu poslije njezine smrti, kada se još nije ni znalo da će dječji park nositi njezino ime. Gradska je skupština Park Kate Šoljić imenovala prije nepunih godinu dana. Nesreće vukovarske “Majke hrabrost” počele su za 2. svjetskog rata kad su joj strijeljani brat i tri polubrata. Imala je šestero djece. Sinovi Niko, Ivo, Mijo i Mato poginuli su u ratu, a u borbi je bila i njezina kći Marija sa suprugom te su prošli i zatočeništvo u Srijemskoj Mitrovici. Druga kći Ana ostala je udovica jer je zet K. Šoljić također poginuo. Kata Šoljić umrla je s 85 godina, a da je živa, prije tjedan dana proslavila bi rođendan.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • baksi:

    Kata Šoljić majka svih Hrvata Oj Hrvatska mati nemoj tugovati

  • cavalier:

    Došle seljačine u metropolu pa je unakazile! Da, stanari su tražili lijepi park, a ne sprdačinu!

  • cavalier:

    Pa dobro kakva je to ekipa seljačina! Kakav je to park! kakvo je to ruglo? Imate li vi ikakve veze sa estetikom? Kakva je to blijedo crvena, kakva je to blijedo zelena? Eto što se dogodi kada se posao dobiva ... prikaži još! preko veze Jerbić? Da ste ostavili prirodno. i to bi lbilo bolje od ovoga RUGLA! UŽAS! OČAJ, KATASTROFA!