Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Grad Zagreb se s Eagle Hillsom obvezao puno više nego to želi priznati

Za sporove vezane uz realizaciju projekta 'Grad u gradu', prema Memorandumu, nadležan je arbitražni sud u Parizu
30. kolovoza 2019. u 15:43 8 komentara 808 prikaza
Konferencija Renata Peteka na kojoj je kritizirao rad gradonačelnika
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Zagrebački gradski zastupnik Renato Petek (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) u petak je, nakon što je u ograničenih 15 minuta bez mogućnosti vođenja bilješka izvršio uvid u Memorandum za "Zagrebački Manhattan", ustvrdio da se Grad obvezao puno više nego to želi priznati.

ponižavajući uvjeti uvida Tomašević o Zagrebačkom Manhattanu: 'Memorandum treba biti javno objavljen'

"Bandić građanima Zagreba prodaje veliku šarenu laž. Grad se u memorandumu s Eagle Hillsom obvezao puno više nego to žele priznati", napisao je Petek na svom Facebook profilu nakon što je u Gradskoj upravi pogledao taj dokument.

Kaže da je imao ograničenih 15 minuta za čitanje, bez mogućnosti vođenja bilješki, te da javnosti prenosi ono što je zapamtio i zapazio, te ako je nešto pogrešno "neka ga demantira pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić. 

Petek kaže kako je čitajući Memorandum zapazio da će Grad Zagreb i Eagle Hills osnovati zajedničko partnersko Ciljano društvo u svrhu realizacije projekta, u kojem će Grad dobiti manjinski udio, sukladno procjeni imovine koja je trenutno u vlasništvu Zagrebačkog velesajma i Grada. To se odnosi na područje današnjeg Velesajma, Hipodroma i igrališta NK Lokomotiva. Za taj prostor od 1,1 milijuna kvadrata Grad treba pripremiti prostorno-plansku dokumentaciju, u roku od osam mjeseci od potpisivanja ugovora plus dodatnih šest mjeseci. Taj je dio u tijeku kroz izmjene i dopune GUP-a, kaže Petek.

Navodi i kako Grad treba pripremiti zemljište koje će biti bez ikakvih objekata i temelja, osim onih koji su zaštićeni zakonom. Vjeruje da se to odnosi na zaštićene objekte na Velesajmu, što znači da ostalo Grad mora ukloniti sam, porušiti sve objekte na Velesajmu, NK Lokomotive i Hipodroma koji nisu zaštićeni kao pojedini paviljoni na Velesajmu.

Milan Bandić/Dubai REAKCIJE Bandić komentirao memorandum: 'Mi gradimo asfalt, asfalt gradi nas'

Grad se također obavezuje osigurati svu potrebnu infrastrukturu i do zemljišta te neprekinutu opskrbu plinom, vodom, telekomunikacijskim uslugama.

Petek kaže da se jedan članak odnosi na to da će Eagle Hills i/ili vezane tvrtke kupovati udjele Grada Zagreba, prema dubinskoj procjeni vrijednosti. U slučaju stečaja bilo kojeg partnera drugi može kupiti udio u Ciljanom društvu prema procjeni i prema pravilima statuta onoga koji odlazi u stečaj.

"Postoje jasno naznačeni obvezujući članci o tajnosti, odnosima, mogućim prekidima suradnje i slično, koji će biti dio konačnog ugovora, koji će donijeti Gradska skupština, na prijedlog gradonačelnika", izvijestio je Petek.

Analiza Zagrebački Manhattan – ogledalo megalomanskog Beograda na vodi?

Zelena akcija: Tzv. uvid u Memorandum je obična farsa

Zelena akcija je danas priopćila kako je samo dvoje njihovih predstavnika dobilo dozvolu da izvrše uvid u "Memorandum o razumijevanju" u Gradskoj upravi gdje su ih službenici informirali da će svakome dopustiti uvid u trajanju od samo 15 minuta.

"Ne samo da ovaj dokument od 22 stranice nisu smjeli fotografirati ili snimati, nego nisu smjeli zapisivati bilješke, tj. imali su dozvolu samo za čitanje. Svo vrijeme je u sobi bilo prisutno dvoje službenika Gradske uprave. U takvim uvjetima, jasno je da je ovaj tzv. uvid zapravo obična farsa jer tražena informacija uopće nije dostavljena", istaknula je Zelena akcija te je zatražila javnu objavu Memoranduma.

Pozvala je građane da pošalju Gradu Zagrebu zahtjev za objavu Memoranduma. "Proizvedimo formalni javni pritisak na Bandića da konačno objavi ovaj tajni dokument", poručio je Bernard Ivčić iz Zelene akcije.

"Predstavnici Zelene akcije danas su uočili i da Grad treba za potrebe ovog projekta, također o svom trošku, osigurati sve preduvjete za spajanje na svu potrebnu infrastrukturu te omogućiti da zemljište bude bez ikakvih nekretnina, osim ako njihovo uklanjanje nije zakonski zabranjeno. Bilo kakva financijska dobit Grada Zagreba nije definirana, nego je ostavljena za buduće sporazume", ističe Zelena akcija.

Milan Bandić GORDANA PASANEC “Idemo do kraja, ovaj put srušit ćemo GUP”

I Gordana Pasanec iz Udruge građana Siget izvijestila je da je bila u Gradskoj upravi te da su dobili "famoznih 15 minuta". "Ne smijete pisati, ne smijete slikati! Jedino morate imati Sheldon memoriju i zapamtiti što piše na 22 stranice", priopćila je Pasanec.

Istaknula je kako se najviše zadržala na dijelu u kojem piše da se Grad Zagreb obavezuje osnovati tzv. "Ciljano društvo" koje će kao takvo raditi na daljnjim ugovorima sa Eagle Hillsom.

"'Ciljano društvo' mora imati 100 posto vlasništvo nad katastarskim česticama koje obuhvaćaju prostor Velesajma i Hipodroma, bez ikakvih tereta i zabilježbi. EH će nakon procjene vlasništva, 'Ciljanog društva' otkupiti udjele Grada i po sklopljenim ugovorima raditi na 'urbanoj preobrazbi' tog djela Zagreba.

Realizaciju projekta 'Grad u Gradu' može financirati Grad Zagreb, EH i treća strana sa kreditom, što će ovisiti o ugovoru kada i ako se bude radio. Za sporove je nadležan arbitražni sud u Parizu", izvijestila je Pasanec.

Dodala je da je u ime Grada ugovor potpisala Andrea Šulentić, pročelnica stručne službe Ureda gradonačelnika Milana Bandića i sam gradonačelnik na kraju Memoranduma.

GER, 1.FBL, VFB Stuttgart vs SV Werder Bremen
VELIKI PREOKRET
Borni Sosi propali planovi! Definitivno neće igrati za Njemačku
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Administrator:

    Kako ikakav ugovor koji se tiče javnog novca može biti tajni?

  • Avatar Jopa
    Jopa:

    Kako javni novac? Pa ulagati će investitor a ne grad, grad samo daje zemlju. Treba samo paziti da bude po svim pravilima, arhitektonskim, urbanističkim i što se tiče održivosti i zelenila.